UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-03-09 17:38

„Átgondoltam, hogy miért vagyok itt” – Vajda Oszkár az Eb-aranyról

A 16 éves kardvívó, Vajda Oszkár a kiemelkedő koncentráltságának is köszönheti a kadét Eb-aranyát.

A 16 éves kardvívó, Vajda Oszkár február végén nagyszerű teljesítménnyel nyert egyéni aranyérmet a kadétok tallinni Európa-bajnokságán, amelyen nem mellesleg csapatban (Monori Mátyás, Papp Zsadány és Szalai Zalán társaságában) is felállhatott a dobogó harmadik fokára. A TFSE fiatalja a korosztály tavalyi, újvidéki kontinensviadalán már szerzett aranyat csapatban, ám akkor egyéniben a kilencedik hellyel kellett megelégednie. 

Patócs Ákos tanítványa az észt fővárosban szoros asszókat is vívott, de végül bejutott a döntőbe, melyben a román Cidu ellen 11:6-os hátrányból,

zsinórban kilenc tust elérve győzött 15:11-re.
Vajda a román Casian Cidu elleni Eb-döntőben sorozatban 9 tust szerezve nyert Forrás: Bizzi Team

„Bíztam a jó szereplésben, mert ebben az évadban a kadétok között az idősebbeket képviselem, így számomra könnyebb volt ez a mezőny, mint a tavalyi – eleveníti fel sikerét az Eb-győztes kardozó. – Igyekeztem a lehető legjobban felkészülni erre a versenyre, és bár az elején nem ment olyan jól a vívás, a végére összeszedtem magamat.

A döntőben 11:6-os hátrányban csak átgondoltam, hogy miért vagyok itt.

Arra gondoltam, amit az edzőm, a sportpszichológusom, a szüleim mondtak. Tudtam, hogy mindent bele kell adjak, mert nem hagyhatom ennyire simán nyerni az ellenfelemet. Próbáltam minden egyes tusra koncentrálni, és a végén erősebb voltam fejben, mint ő. A siker jó érzéssel tölt el, de a felkészülés folytatódik, hiszen április elején a plovdivi kadét-világbajnokságon is szeretnék hasonlóan jól teljesíteni.”

Oszkár hozzátette, hogy a németek ellen megszerzett csapatbronznak is örül, bár a Kósa Miklós válogatott keretedző irányította fiúknak az elődöntőben fájó volt csupán egyetlen tussal kikapniuk az olaszoktól. 

Vajda Oszkár a kadét-világbajnokságon is kihozná magából a legtöbbet Forrás: Bizzi Team

A sokra hivatott kardvívó mestere, Patócs Ákos a TFSE-s versenyzők körében itthonról, kivetítőn követte a tallinni eseményeket.

„Számíthattunk Oszkár jó szereplésére, hiszen az évad során remekül vívott, és közel állt ahhoz, hogy a junioroknál is válogatott legyen – mondja az edző. – Oszkárnak kiemelkedő a koncentrációs képessége, kifejezetten jó a fizikai állapota, nem serülékeny, magabiztos és szerény versenyző. Nagyon örülünk a sikerének, és bár a világbajnokságon kibővül a mezőny olyan erős vívókkal, mint az amerikaiak vagy a japánok, ő Plovdivba is éremért utazik.”

(Kiemelt kép forrása: Bizzi Team)