UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-03-11 18:33

Jó eséllyel indulnak a soproni fiatalok, hogy a legmagasabb szinten is helytálljanak

A Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai vezetőjével, Czirják Szilviával többek között arról beszélgettünk, vajon mennyi esélye lehet a saját nevelésű kosaras fiataloknak, hogy beverekedjék magukat a sztárokkal teletűzdelt, Euroliga-címvédő Sopron Basket felnőttcsapatába, amely legutóbb hazai pályán ünnepelt Magyar Kupa-győzelmet.

A péntek esti döntőben a Sopron Basket csapata fölényes, 89–46-os győzelmet aratott az NKA Universitas PEAC ellen a Novomatic Arénában, ezzel a négyes döntő házigazdájaként Gáspár Dávid együttese a klub történetében 11. alkalommal lett női Magyar Kupa-győztes. Soproni részről a 19 éves Sitku Zsuzsanna is szóhoz jutott a fináléban, és 8 játékperc alatt 3 pontot jegyzett. A saját nevelésű akadémisták közül – a felnőttkeret tagjaként – a korosztályos válogatott Völgyi Lili (15) és a szlovákiai Erdélyiová Alexandra (18) is részese lehetett az aranyéremnek; ezúttal a döntőben bár egyikük sem lépett pályára, de az NB I/A-csoportos bajnokságban rendszeresen megkapják a lehetőséget a múlt évben Euroligát nyerő, bajnoki címvédő csapatban.

„Alapvetően nagyon szoros az együttműködés a felnőttcsapat és az akadémia között – kezdte Czirják Szilvia, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai vezetője az Utánpótlássportnak. –

Gáspár Dávid folyamatosan nyomon követi a fiatalok fejlődését, és a legígéretesebb játékosok pedig már együtt készülhetnek a „nagyokkal”, sokat tanulhatnak a sztároktól, és lépésről lépésre beépülnek az első csapatba.

Azzal, hogy három évvel ezelőtt Sportakadémia lettünk, komplexebb és mélyebb oktató-nevelő munkában részesülnek az akadémián nevelkedő gyerekek, akik ennek köszönhetően manapság már jobban készen állnak arra, hogy a legmagasabban szinten is megállják a helyüket, mint mondjuk néhány évvel ezelőtt, így pedig nagyobb eséllyel indulhatnak, hogy idővel beverekedjék magukat a felnőttcsapatba.

Ezt a célt szolgálja az is, hogy amikor a tavasz végén a felnőtteknek véget ér a szezon, Gáspár Dávidék becsatlakoznak hozzánk az akadémia életébe, és heteken keresztül egyéni képzéseket tartanak a legtehetségesebb akadémistáknak, ami természetesen óriási élményt, illetve hatalmas motivációt jelent a gyerekeknek.
Czirják Szilvia Forrás: Soproni Darazsak Sportakadémia

A Soproni Darazsak Sportakadémia 2019 decembere óta államilag kiemelt utánpótlás-nevelő műhelyként működik.

„Az azóta eltelt három év robbanásszerű változásokat hozott a klubunk életében, rengeteg területen kellett fejlődnünk, hogy megfeleljünk ennek a nagy feladatnak, de úgy érzem, ez összességében sikerült, hiszen rendkívül eredményes időszakként tekinthetünk vissza erre a hároméves periódusra. Hosszú évek óta stabilan az élmezőnybe tartozunk az utánpótlás-bajnokságokban, rendre az országos döntők résztvevői vagyunk, és ott az érmekért küzdünk.

Emellett viszont legalább ilyen, hanem még fontosabb: jó néhány játékost adunk az Európa-bajnokságra készülő korosztályos válogatottakba,

valamint a központi kiválasztó-képző programba is. Továbbá, hogy a fiataljaink később milyen arányban válnak be a felnőttmezőnyben. Mindent egybevéve, a számok azt tükrözik, hogy jó úton haladunk, beérni látszik a közös munka.”

(Kiemelt képen: Völgyi Lili (balra) és Gáspár Dávid / Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)