UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-03-16 08:59

Három teljesen más stílusú válogatott ellen bizonyíthatnak a mieink a hazai U19-es fiú-vb-n

Váradi Kornéllal, az U19-es fiú kosárlabda-válogatott szövetségi edzőjével az után beszélgettünk, hogy kisorsolták a nyári, debreceni korosztályos világbajnokság csoportbeosztását. A szakvezető szerint közepes erősségű négyesbe került a magyar együttes.

Mint arról beszámoltunk, Törökország, a Koreai Köztársaság és Argentína mellé kapott besorolást a magyar válogatott a nyári U19-es fiú kosárlabda-világbajnokságon, amelynek június 24. és július 2. Debrecen ad otthont. A kedd délutáni sorsolást követően a mieink szövetségi edzőjét Váradi Kornélt kérdeztük az ellenfelekről, illetve a magyar csapat esélyeiről.

„Világbajnokságról lévén szó, nem számíthattunk arra, hogy könnyű csoportot kapunk, hiszen a legszűkebb elittel, az egyes kontinensek legjobbjaival szerepelünk közös mezőnyben, ez utóbbi pedig már önmagában hatalmas megtiszteltetés számunkra – kezdte Váradi Kornél az Utánpótlássportnak. – Nyilvánvalóan, ezért elsősorban a hazai szövetséget, valamint Debrecen városvezetését illeti az elismerés, hogy 2020-ban Magyarország elnyerte a rendezés jogát, és hazánk újabb rangos eseménynek adhat otthont. Az elmúlt évek hasonló tornáin – a leány-, illetve a 3x3-as szakágban – pedig már bizonyította mind az MKOSZ, mind Debrecen, hogy remek házigazdája lesz a tornának.

Rátérve a csoportunkra: három csapat, három kontinensről, vagyis Argentína, Dél-Korea és Törökország is három teljesen más kosárlabda-kultúrát képvisel. Összességében közepes erősségű csoportot kaptunk, lehetett volna jobb és rosszabb is.

A sorsolást követően már aznap elkezdtük feltérképezni az ellenfeleinket, de persze a csapatok mélyebb kielemzése még hátra van. A következő összetartáson már el is kezdjük az ellenfél-specifikus felkészülést. Kíváncsian várom, mire leszünk képesek, mivel valamennyi riválisunk nagyon magasan jegyzett válogatott."

Váradi Kornél (középen) szövetségi edző szerint közepes erősségű csoportba került a magyar csapat a hazai U19-es vb-n Forrás: FIBA.Basketball
A dél-koreaiak tavaly megnyerték az U18-as Ázsia-bajnokságot, a törökök másodikok lettek az Eb-n, míg az Amerika-kupát negyedikként záró argentinok viszonylag szoros meccsre kényszerítették az amerikaiakat, ami nagy fegyvertény a részükről.

Ráadásul a szerkezetet tekintve a dél-koreai és a török csapat a paletta két végét jelenti. A dél-koreai válogatott alacsonyabb szerkezetű, rendkívül mozgékony csapat, és gyors játékot játszik, a törököket pedig nem kell bemutatni: tele vannak jó magasemberekkel, úgyhogy nem véletlenül szerepelnek Európa és a világ elitjében.

A jövő sztárjai játszanak minden csapatban, szóval fel van adva a lecke.

Azonban meg vagyok győződve arról, hogy Argentína, Dél-Korea és Törökország is ellen megtaláljuk majd azokat a játékelemeket, amelyekben a mi akaratunk érvényesülhet. Ennek megfelelően minden adódó lehetőséget meg kell ragadnunk.”

A csoportkörnek csupán rangsoroló szerepe van a világbajnokságon, ugyanis a négy csoport mind a 16 csapata továbbjut a nyolcaddöntőbe. A sorsolással az is eldőlt, a mieink a szerb, japán, brazil, egyiptomi C jelű négyesből kapnak majd ellenfelet a legjobb 16 között.

„A fő célunk, hogy versenyképesek legyünk, és szoros meccseket játszunk a világ legjobbjai ellen.

Egyértelmű, nem mi leszünk az esélyesek, így nincs rajtunk komoly teher, ugyanakkor mindent megteszünk, hogy Magyarországot méltóképpen képviseljük. Ezzel párhuzamosan pedig szeretnénk megmutatni, hogy milyen is a karaktere a magyar kosárlabdának.

Minden meccsen nagy energiára lesz szükségünk. Remélem, minél többen kilátogatnak majd a debreceni Főnix Arénába, és a helyszínen buzdítanak minket.”

A CSOPORTBEOSZTÁS:
A-csoport: Spanyolország, Franciaország, Kína, Kanada
B-csoport: Egyesült Államok, Szlovénia, Libanon, Madagaszkár
C-csoport: Brazília, Szerbia, Japán, Egyiptom
D-csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, Koreai Köztársaság, Argentína

(Kiemelt képen: az U19-es válogatott hátvédje, Csátaljay Péter / Forrás: FIBA.Basketball)