UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-03-21 18:45

Szél Annát a sérülés sem állította meg az U23-as Eb-győzelemig vezető úton

Az Orosházi SBK 21 éves birkózójával, Szél Annával az után beszélgettünk, hogy parádés teljesítménnyel U23-as Európa-bajnoki címet szerzett az 57 kilósok versenyében Bukarestben, noha néhány héttel a kontinensviadal előtt a térdsérülése miatt még az indulása is igencsak bizonytalan volt.

Öt éremmel, közte két arannyal zártak a magyar fiatalok a vasárnap véget ért, bukaresti U23-as birkózó Európa-bajnokságon. A mieink közül a kötöttfogású Losonczi Dávid (87 kg) mellett Szél Anna (57 kg) ünnepelhetett Eb-elsőséget. A két sikerből az ifjúsági olimpiai bajnok, U23-as vb-harmadik Szél győzelme volt a váratlanabb, ugyanis az orosházi fiatal térdsérüléssel bajlódott közvetlenül a kontinensbajnokság előtt, emiatt pedig a részvétele is kérdésessé vált. Végül, ha nem is százszázalékos állapotban, de szőnyegre lépett, majd meccsről meccsre javulva, meg sem állt az aranyéremig. Ezzel a 2017-es és 2018-as kadét Eb-cím után harmadjára lett korosztályos Európa-bajnok (emellett három Eb-ezüsttel is büszkélkedhet).

Néhány héttel ezelőtt, a sérülés pillanatában nem úgy tűnt, hogy végül majd minden jól alakul, és ilyen eufóriát élhetek át

– kezdte Szél Anna az Utánpótlássportnak, majd felidézte az Eb-t megelőző viszontagságos heteket. – Gőzerővel készültünk már az U23-as Európa-bajnokságra, majd négy héttel a verseny előtt az egyik edzésen kisebb térdsérülést szenvedtem. Éppen ezért kímélni is kellett a térdem: a következő három hétben egyáltalán nem is birkóztam. Ekkor kicsit kétségbeestem, mert hirtelen igencsak bizonytalanná vált minden, ugyanakkor ott volt bennem az is, hogy mindenképpen ott szeretnék lenni az Eb-n, egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy nem indulok el. Így hát orvosról orvosra jártam a térdemmel.

Az egyik kórházban például már a műtét időpontját keresték nekem, de én mondtam, szó se lehet róla. Majd újabb orvoshoz fordultam, aki viszont azt állapította meg: nem ilyen drámai a helyzet, elindulhatok az Eb-n,

ugyanakkor muszáj elfogadnom, fájni fog a térdem, nem leszek százszázalékos, azonban a rásérüléstől nem kell félnem túlságosan, nagyon kicsi az esélye, hogy még nagyobb baj történjen. Ezek után az Eb előtti utolsó hétre visszaálltam, és folytattam a felkészülést, de csak óvatosan, a technikai elemeket gyakorolva.

Sajnos újra előjött a fájdalom, ekkor viszont már sokkal jobban kezdtem aggódni, vajon tényleg elindulhatok-e? Igencsak kilátástalannak tűnt a helyzet, de az edzőm megnyugtatott: legyek türelmes, egy héttel alatt képesek vagyunk olyan szintre hozni a térdem, hogy szőnyegre léphessek az Európa-bajnokságon. Ez szerencsére végül így is történt.
Szél Anna (57 kg) az U23-as Eb-döntő megnyerésének pillanatában Forrás: UWW
A verseny alatt is végig fájt a lábam, szóval nem tudtam a legjobbamat nyújtani. Ennek fényében a felfogásomon is változtattunk kicsit: visszafogottabban álltam bele a meccsekbe, nem törekedtem minden áron az akciózásra.

Taktikusan, türelmesen kellett birkóznom, nem vállaltam felesleges kockázatot, azonban, ha adódott lehetőség a támadásra, azt igyekeztem maximálisan kihasználni. Az első meccsemen rögtön éreztem, hogy közel sem vagyok életem formájában, viszont a szívem az abszolúte vitt előre. Különösen a sorsolást látva, ugyanis a papírforma alapján a legnehezebb ellenfelek mind a másik ágon szerepeltek, így megnyílt a lehetőség a döntőbe jutásra. Tisztában voltam vele, nem szalaszthatom el ezt a lehetőséget, aztán végül sikerült is jól venni az akadályokat az első napon.”

A másnapi fináléban az 55 kilósok között a felnőtt vb- és Eb-ezüstérmes, ukrán Homenec következett.

Az volt a legfőbb előnyöm az ukrán lánnyal szemben, hogy a döntőbe jutással én nagyon megnyugodtam, mivel biztossá vált: nem fogok üres kézzel hazatérni, a hátráltató tényezők ellenére is biztos az éremszerzés. Ebből kifolyólag aztán nem izgultam túl a döntőt,

csak a saját feladatomra koncentráltam, ami végül remekül működött, és meghozta a sikert. Ez az aranyérem hatalmas erőt a továbbiakra, mivel a tavalyi évem sem volt problémáktól mentes, majd most jött ez a sérülés az Eb előtt, az ilyen nehézségek pedig gyakran kétségeket ébresztenek az ember fejében, ez velem is így történt, de

a mostani Európa-bajnoki cím kiváló bizonyosság arról, megéri folytatni, beletenni a munkát.

(Kiemelt kép forrása: UWW)