UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-03-23 14:52

Rosta Péter Dirk Nowitzki nevelőedzőjétől tanulhatott Németországban

A Vasas Akadémia ígéretes fiatalja, Rosta Péter (15) az európai kosárlabdázás egyik legnagyobb mesterénél Holger Geschwindnernél járt Németországban. A korábbi NBA-sztár, Dirk Nowitzki nevelőedzője, a magyar fiúnak is számos jó tanácsot adott, és a jövőben is nyomon követi fejlődését.

Sokan tartják minden idők legjobb európai kosárlabdázójának a német Dirk Nowitzkit, aki a Dallas Mavericks játékosaként lett világsztár, s 2021-ben, még az NBA 75 legjobbja közé is beválasztották. A ponterősségéről ismert erőcsatár az amerikai profi bajnokságban eltöltött huszonegy esztendejét egyetlen csapat színeiben játszotta le, hűsége azonban nemcsak az egyesülete irányában volt nyilvánvaló, de a nevelőedzője Holger Geschwindner felé is. Nowitzki a legnagyobb sikerei idején is hazajárt mentorához, hogy zárt ajtók mögött gyakorolják a legfontosabb technikai elemeket.

Most még csak titkon remélhetjük, hogy a 2007-es korosztály egyik legjobb hazai fiújátékosa, a Vasas Akadémia ígérete, Rosta Péter is eljuthat egyszer a sportág csúcsának számító amerikai bajnokságba. Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy a pasaréti szakvezetés mindent megtesz ennek érdekében. A kiváló német kapcsolatok, s azon belül is Harald Stein U18-U20-NBI B-s szakmai igazgató, egyéniképzés-vezető ismeretségeinek köszönhetően,

Rostát személyesen Holger Geschwindner látta vendégül egy hétvégére.

Az egyéni képzés, valamint az azt követő beszélgetés nagy élmény volt fiatal akadémistánk számára, akit édesapja, valamint Harald Stein kísért el Würzburgba – számolt be a Vasas SC a különleges túráról.

Balról: Holger Geschwindner, Rosta Péter és Harald Stein Forrás: Vasas SC
Óriási megtiszteltetés a számomra, hogy a nemzetközi kosárlabdaélet egyik legnagyobb szakembere fogadott, és edzést tartott nekem 

– beszélt németországi élményeiről Rosta Péter, aki nem csak az U16-os, de az U18-os pasaréti együttesnek is erőssége a hazai bajnokságban. – Nagyon tanulságos napot töltöttünk együtt a pályán és azon kívül egyaránt.

Technikailag a közeli befejezéssel foglalkoztunk, s ami leginkább megmaradt bennem a sok érdekességből, az az, hogy mindig a kosarat és a védőt nézzem a labda helyett.

Ezt azóta is szem előtt tartom, igyekszem minden alkalommal megvalósítani, ahogy a többi tanácsát is próbálom a gyakorlatban alkalmazni. Ami a pályán kívüli beszélgetésekből megmaradt, az leginkább az atletikus dolgokra vonatkozik, a futótechnikámon például szerinte mindenképpen csiszolni kéne. Emberileg is nagyon kedves, szimpatikus és segítőkész volt, remélem, hamarosan ismét találkozunk, immáron Pasaréten.”

A teljes írás ITT olvasható.

(Kiemelt képet készítette: Bornyi Márton/Vasas Akadémia)