UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-03-26 19:34

Kik voltak a legjobb utánpótláskorúak a női NB I/A-csoport alapszakaszában?

Összegyűjtöttük, hogy az U20-as kosarasok közül kik teljesítettek a legjobban a felnőtt női első osztályú bajnokság szombat este véget ért alapszakaszában.

1. MIKLÓS MELINDA (ATOMERŐMŰ-KSC SZEKSZÁRD)

Ami az első helyezettet illeti, nem tartogat túl nagy meglepetést a listánk: a Szekszárd 19 éves, felnőttválogatott irányító-bedobója Miklós Melinda végzett az élen. A kék-fehérek fiatalja a játék minden elemében nagyot lépett előre az előző évadhoz képest: a pontátlagán több, mint három pontot emelt, miközben a dobóhatékonysága pedig 10 (!) százalékkal lett jobb, ami óriási javulás. Ugyanakkor a támadás mellett a védekezésben is élen jár: meccsenkénti 2,7 labdaszerzésével – ifjú kora ellenére – a liga legjobbjaként végzett a felnőttek között. Ilyen számok láttán nem meglepő, hogy Székely Norbert, a nagyválogatott szövetségi kapitánya is számított rá az Eb-részvételt kiharcoló nemzeti csapatban.

2. RAKITA LILI (VBW CEKK CEGLÉD)

A további dobogósok kapcsán már annál nehezebb volt a döntés: végül – az alapszakasz felénél készült rangsorunkhoz hasonlóan – ismét Rakita Lilit (19) tettük a második helyre. A ceglédiek U20-as válogatott irányítója ősszel remekül indította a szezont, azonban tavasszal már sérülések is hátráltatták, így a lehetséges 22-ből csupán 16 mérkőzésen lépett pályára. Mindezek ellenére impozáns statisztikai mutatókkal fejezte be az alapszakaszt: 9,3 pontja mellett 3,3 lepattanót, 3,1 gólpasszt, 1 szerzett labdát és 11,4-es VAL-mutatót jegyzett fordulónként.

3. GYÖNGYÖSI JANKA (LUDOVIKA CSATA)

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Gyöngyösi Janka fért fel nálunk. A Csata 18 éves, ugyancsak korosztályos válogatott bedobó-erőcsatára szintén bajlódott sérüléssel (Achilles-ín) az idényben, így ő is hiányzott néhány mérkőzésről. Azonban, amikor rendelkezésre állt, jó pár alkalommal kiváló teljesítményt nyújtott: hat meccsen tíz pont felett zárt, a Cegléd ellen a 20-at is elérte – ezzel Gyöngyösi nevéhez fűződik az utánpótláskorúak legeredményesebb produkciója az alapszakaszban. Meccsenkénti statisztikái: 7,7 pont, 1,9 lepattanó, 1,6 gólpassz és 7,6-os teljesítményindex.

4. SITKU ZSUZSANNA (SOPRON BASKET)

A 19 esztendős Sitku Zsuzsanna személyében az alapszakaszelső, bajnoki címvédő Sopronban is akadt olyan fiatal, aki mellett nem mehettünk el szó nélkül. Az U20-as válogatott erőcsatára – az első három helyezettel ellentétben – minden találkozón hadra fogható volt, egy kivétellel valamennyiszer kezdőként. Ezeken 4,5 pontot és 2,6 lepattanót ért el átlagosan, mintegy 19 pernyi játékidő alatt. Érdekesség, hogy a büntetőit rendkívül hatékonyan, 94 százalékos pontossággal értékesítette.

5. DÚL TERKA (TFSE-MTK)

Az ötös listánk utolsó helyére újabb utánpótlás-válogatott irányító, Dúl Terka (19) kívánkozott fel. Sitkuhoz hasonlóan a TFSE-MTK reménységét is elkerülték a sérülések, így nem hagyott ki fordulót. A tavaly nyáron Vasasból érkező Dúl – elsőszámú U20-as játékosként – átlagban több, mint 22 percet töltött a pályán a városmajoriaknál, ez idő alatt pedig 4,2 pontot, 2 lepattanót, 1,8 gólpasszt és 1 szerzett labdát tett bele a közösbe, és segítette rájátszásba jutáshoz együttesét.

További említést érdemlő fiatalok, akik ugyan nem fértek be a legjobb öt közé, de jelentős szerepet kaptak csapatukban:
Toman Dóra (16 éves; Ludovika Csata)
Milkovics Réka (19 éves; E.ON ELTE BEAC)
Laczkó Sára (18 éves; NKA Universitas PEAC)
Takács Dorina (19 éves; BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós)
Aho Tyra (17 éves; DVTK-Hun-Therm).

(Kiemelt képen (balról): Miklós Melinda, Rakita Lili és Gyöngyösi Janka / Forrás: Rébay Viktor/FIBA.Basketball, illetve Szilágyi Dénes/Ludovika Csata)