UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2023-04-02 17:26

Magyar egyéni csúcsok az ifjúsági vébén

Alapfeladatuknak megfeleltek a magyarok a súlyemelők albániai ifjúsági világbajnokságán, amelyen egyéni csúcsok mellett magyar korosztályos rekord is született.

Négy zsenge korú honfitársunk kapott lehetőséget a hazai sportági szövetség vezérkarától – a döntést az edzőbizottság javaslatára meghozó elnökségtől – arra, hogy részt vegyen az idei ifjúsági súlyemelő-világbajnokságon az albániai Durresben, ahol a kvartettnek köszönhetően

Magyarország a 45 országot rangsoroló pontversenyben a 17. helyen végzett.

 „Versenyzőink felkészülten mentek a vébére, s a szakvezetés jól döntött, hiszen csak azok lettek kiutaztatva, akik potenciálisan jó teljesítményre képesek, márpedig a négyből ketten is az első tízben végeztek, egyéni csúcsok születtek, s ez szerintem nagy eredmény világbajnokságon” – összegzett érdeklődésünkre Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke. Hozzáfűzte, általános elvárás a világversenyen indulókkal szemben, hogy mindenki saját magához képest jól szerepeljen, vagyis érje el, s ha lehet, javítsa meg egyéni legjobbját.

És az is fontos szempont – tehetjük hozzá –, hogy lehetőleg senki ne essen ki. Ezért is elkerülendő a túl magas súlyon való kezdés, ami a kudarc kivédésének egyik eszköze. Nem egyszer akadt már rá példa, hogy az észszerűtlen kockázatvállalás miatt hullott ki versenyzőnk, s maradt helyezetlen a kezdősúly helytelen megválasztásának következtében.

Ebbe a hibába az albániai vébén sem emelőnk, sem edzőnk nem esett bele, s a helyezéseket – 6., 9., 13. és 14. –, amelyeket a roppant erős konkurencia is magyaráz, ellensúlyozták az egyénileg jó produktumok. Tudniillik hárman is hozták, vagy éppenséggel meg is javították korábbi legjobbjukat. De vegyük sorra a mieink alakításait!

Feltétlenül az élre kívánkozik Zsédely Szabolcs teljesítménye. A kisbéri Vállalkozók SE 16 évese serdülő Európa-bajnokként súlycsoportja, a 96 kilósok legfiatalabbjaként, még pontosabban egyetlen 2007-es születésű résztvevőjeként mind az öt riválisát kénytelen volt maga elé engedni ugyan, viszont saját tudásának megfelelően, remekül emelt. Három jó szakítással jutott el 110-en és 115-ön át 118 kg-ig, egyéni csúccsal alig két kilóval elmaradva a korosztályos magyar rekordtól. Lökésben csak utolsó – 156 kg-os - gyakorlata volt sikertelen, viszont a 145 után a 150 is rendben volt, minek köszönhetően nem pusztán egyéni legjobbján, hanem a 148-as országos csúcson is javított, összetettben pedig 268 kilóval beállította a magyar ifjúsági rekordot.

Lepkó Bence a 81 kg-os kategóriában 110-es és 135-ös részeredménnyel hozta össze a 245 kilót, beállítva egyéni csúcsát, amely még magasabbra is kerülhetett volna, ha utolsó kísérleteit nem rontja el a két fogásnemben a REAC SISE 17 évese. Tyukodi András, a Kisújszállási SSZSE 102 kilogrammos, és szintén 17 esztendős versenyzője szakításban 115-120-123-as sorozattal rukkolt elő, harmadik fogása egyéni csúcsot ért, s alig egy kilóval maradt alatta az országos korosztályos fogásnemi rekordnak. Egyedül a Békési SE 17 éves emelőjének, a 89 kilogrammos Nagy Zsoltnak nem jött ki ezúttal a lépés, ő sokkal többet tud a Durresben mutatottnál, ahol tíz kilóval alatta maradt egyéni legjobbjának. Azt azonban, hogy mindkétszer kezdősúlyán, 120, illetve 145 kilón ragadva volt kénytelen beérni 265 kg-os összetett eredménnyel, erőteljesen befolyásolta második lökésének utóélete is... Tudniillik miután igen bátor ugrással 154-re tetették a súlyt, ő pedig bravúrosan kilökte, s a pontozók is elfogadták, a zsűri – többször is újranézve az amúgy új magyar rekordot jelentő kísérletet – végül érvénytelenítette Zsolt gyakorlatát. Kár érte...

(Kiemelt képen az albániai vb magyar szereplői (balról jobbra): Lepkó Bence, Tyukodi András, Zsédely Szabolcs, Nagy Zsolt versenyzők, Baranyai János szövetségi edző, Haragos Attila szövetségi kapitány Forrás: mssz.hu)