UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok Ifjúsági tornász-világbajnokság

2023-04-03 20:04

Závory Szilárd az ifjúsági vb-bronzzal tökéletesen zárta utánpótláséveit

Parádés gyakorlatokat bemutatva Závory Szilárd bronzérmet szerzett ugrásban az ifjúsági tornászok vasárnap véget ért, antalyai világbajnokságán, ezzel pedig a magyar csapat egyetlen dobogósa lett a vb-n. A KSI 17 éves fiatalját kérdeztük a sikert követően.

Mint arról beszámoltunk, Závory Szilárd bravúros teljesítménnyel vasárnap a harmadik helyen zárt az ugrás szerenkénti döntőjében a törökországi ifjúsági világbajnokságon, ezzel Laufer Béla tanítványa a magyar tornasport második korosztályos vb-érmét nyerte Antalyában, ráadásul az elsőt ugrásban. A KSI versenyzője a selejtezőben negyedikként végzett 13.633 ponttal, majd a fináléban ezt több, mint két tizeddel sikerült felülmúlnia (13.883), ami pedig végül bronzérmet ért neki.

„A döntő előtt nem gondolkodtam különösebben az éremszerzés lehetőségén, már annak nagyon örültem, hogy egyáltalán bejutottam a fináléba – kezdte Závory az Utánpótlássportnak. – A selejtezőben ugyan negyedik lettem, de az ugrásaim akkor nem sikerültek tökéletesen, maradt hiba mindkettőben, így a fő célom a döntőre az volt, hogy ezeket az apróságokat kijavítsam, ez végül össze is jött, ennek pedig már önmagában nagyon örültem.

A kiinduló pontszámok alapján már sejtettem, ha meglesz a két jó ugrásom, az elég lehet a remek helyezéshez is, ugyanakkor arra, hogy dobogóra állhatok, tényleg nem számítottam. Még most sem hiszem el igazán, hogy bronzérmes lettem.
Az ifjúsági vb ugrás szerenkénti döntőjének dobogósai, köztük a harmadik helyen záró Závory Szilárddal Forrás: FIG
Amikor a selejtezőt megnyerő, bolgár Trifonov rontott, már csak ketten voltak hátra, így az első helyen állva ekkor már biztossá vált az érmem, már csak az volt a kérdés, milyen színű lesz.

Tisztában voltam vele, hogy a hátralévők közül az olasz Brugnami valószínűleg meg fog előzni, végül meg is nyerte az aranyat, viszont a kanadai Canuel mindenkit meglepett, két dupla csavarral megszerezte az ezüstöt. Nincs bennem semmiféle hiányérzet, iszonyatosan boldog vagyok a harmadik hellyel.”

Egyéni összetettben Závory a 46. helyen végzett, ezzel lemaradt a 24 fős döntőről, míg a csapattal a 14. helyen fejezte be a világbajnokságot.

„Az egyéni összetettben sajnos nem jött ki jól a lépés, pedig reménykedtem benne, hogy ott szintén sikerülhet kiharcolni a döntőbe jutást, de végül három rontás is becsúszott, emiatt nem volt rá esélyem. Mindezek után az ugrásra fókuszáltam minden energiámmal, a szerdai selejtezők után várni kellett néhány napot, csupán vasárnap következett a döntő, ami nem könnyítette meg a dolgot, de igyekeztem úgy edzeni, hogy vasárnapra valóban minden összeálljon, csúcsformában legyek – szerencsére így is történt.

Összességében ennél jobban nem is zárhattam volna az utánpótláséveimet.

(Kiemelt képen: Závory Szilárd (balra) és edzője, Laufer Béla Forrás: KSI)