UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-04-04 14:26

Az U16-os fiúválogatott az európai elit ellen is jól megállta a helyét a Szent István-kupán

Két fölényes győzelemmel és két szoros vereséggel – a Real Madridot is megszorongatva – az U16-os fiú kosárlabda-válogatott az ötödik helyen zárt a székesfehérvári Szent István-kupa rangos mezőnyében. Faragó Péter szövetségi edző értékelt a torna után.

Mint arról beszámoltunk, a magyar csapat az amerikai székhelyű, leginkább amerikai és svéd, de belga, valamint dán kosarasokat is soraiban tudó Strength N Motion elleni kiütéses győzelemmel (112–69) fejezte be a szereplését az idei Szent István-kupán, ezzel pedig az ötödik helyen végzett a székesfehérvári viadalon, amelyet végül a Real Madrid nyert meg, a döntőben az olasz Orange1 Basket Bassano csapatát legyőzve. A Stellazzurra Roma lett a harmadik, míg a Barcelona a negyedik.

„Először is szeretnénk megköszönni a szervezőknek, illetve a szövetség vezetésének egyaránt, hogy idén is lehetővé tették a szereplésünket. Ismét nagyon rangos tornát hoztak tető alá. Ez a torna rendre fontos állomása a válogatott felkészülésének" – kezdte Faragó Péter szövetségi edző az Utánpótlássportnak.

Az U16-os válogatott kezdésként előbb 88–81-re kikapott a Stellazzurrától, majd 98–54–re simán verte a horvát Cibona Zagrebet, ezt követően pedig 86–74–re maradt alul a később tornagyőztes, a világhírű Real Madrid ellen. Végül a helyosztón – a már említett módon – legyőzte az amerikai csapatot.

A téli időszakban az ORV-n, illetve a görögországi túránkon már lehetett látni, kezd összeállni a csapatunk, mindkét tornát veretlenül zártuk, és A-divíziós Eb-n szereplő válogatottat is győztünk már le. Így bár ezúttal új játékosokat is kipróbáltunk, előzetesen azt sejtettem, ezúttal sem lesznek sokkal erősebb együttesek nálunk. Bíztam a mi játékerőnkben, hogy a topcsapatokkal is felvesszük a versenyt.
A Real Madrid és a Stellazzurra Roma ellen is jól helytállt az U16-os fiúválogatott Forrás: Sportopus/Facebook
Attól függetlenül, hogy végül a Real Madridtól és a Stellazzura Romától is kikaptunk, rendkívül hasznos és jó meccset játszottunk mindkét csapat ellen, és az összképet nézve, nem lehetünk igazán csalódottak az eredmények láttán. Ráadásul a Stellazzurra ellen a négyből három negyedet is megnyertünk,

úgyhogy egyébként mi ezen a meccsen elmaradtunk a legjobb formánktól – sajnos a nagyon rosszul sikerült második etap miatt viszont végül nem volt esélyünk a győzelemre. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy a Cibona – amelyet mi legyőztünk negyvennégy ponttal – megverte később a Stellát, aztán azonban a horvátok visszaléptek, így végül az eredményeik nem számítottak bele a körbeverésnél a csoportkörben. Ha nincs a visszalépésük, mi nem az ötödik, hanem a harmadik helyért játszunk a záró napi helyosztókon – mondta a szakvezető. –

A Real Madrid ellen is szenzációsan kompenzáltuk a papíron meglévő minőségi különbséget.

Ha az utolsó néhány percben nem kapkodunk, nem nőtt volna tíz fölé a különbség, szóval szorosabb is lehetett volna a végeredmény. Olyan játékosok alkotják a keretünket, akikkel kifejezetten ötletes, kreatív és technikás, ugyanakkor legalább annyira tudatos kosárlabdát tudunk játszani. Támadásban nemcsak egy, hanem több fegyverünk is akad, amivel veszélyt jelentünk az ellenfeleknek, akár az ehhez hasonló topcsapatoknak is megnehezítjük a dolgát.

Szerencsére megvannak a jó játékosaink a mezőny- és a magasposztokon egyaránt. Egyre inkább kezdenek kikristályosodni a szerepek csapaton belül, a fiúk remekül kiegészítik egymást.
AZ U16-OS FIÚVÁLOGATOTT KERETE:
Rosta Péter, Hanzély Viktor, Nyikos Balázs, Tallós Levente, Flasár Zalán, Lukácsi Gábor, Mezőfi Márk, Teszárik Márton, Zöldi Péter, Bartos Gergely, Demeter Levente, Váróczy Gergő, Palotai Máté, Puskás Kadosa

(Kiemelt képen: Rosta Péter, az U16-os válogatott centere Forrás: Sportopus)