UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-04-06 16:46

Nagy felelősség Rózsahegyi Bori edzőjének lenni

A 2007-es születésűek között a világ legjobb idei fedett pályás eredményét bemutató távolugró, Rózsahegyi Bori már javában a szabadtéri viadalokra készül.

A remekül sikerült fedett pályás szezon után már javában készül a szabadtéri megméretéseire a Tatabányai SC-Geotech 15 éves távolugrója, Rózsahegyi Bori.

A nyergesújfalui tinédzsert a magyar női távolugrás legnagyobb ígéretének tartják, és erre rá is szolgált az elmúlt időszakban elért eredményeivel.

Bori februárban a fedett pályás felnőtt magyar bajnokságon 630 centiméterig jutott, ezzel 20 centivel javította meg a benti egyéni csúcsát, és 11 centivel szárnyalta túl az addig élő fedett pályás U18-as országos csúcsot (619 cm). Nem mellesleg a dobogó harmadik fokára is felállhatott a felnőttmezőnyben. A sokra hivatott versenyző tavaly a besztercebányai EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) 616 centivel győzött, a címét pedig megvédheti az idén.

Rózsahegyi Bori az idén is remekelne az EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

„Nyáron a fő versenyem megint az EYOF lesz, most Mariborban, és nagy valószínűséggel mehetek a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságra is. A fedett pályás eredményem nagyon biztató. Ha igy tudom folytatni, az EYOF-on akár nagyobbat is ugorhatok. Az U18-as szabadtéri csúcs 639 centiméter. Ha azt meg tudnám javítani, nagyon örülnék. Ez az EYOF több szempontból is más lesz a legutóbbinál. Tavaly új volt számomra a közeg, most már lesz egy kis tapasztalatom. Kevésbé stresszlek, izgulok majd. Viszont most azért lesz nehezebb, mert tudom, hogy már van velem szemben elvárás. Ezzel együtt nagyon várom.”

Az U18-as fedett pályás világranglistána második, ezen belül a 2007-es születésűek között világelső Borit 2020 augusztus óta edzi Henyecz László. A szakember igen sikeres jövőt jósol tanítványának, akit kivételes tehetségnek tart.

„Óriási felelősség ilyen ígéretes versenyzővel dolgozni. Nem lehet azt mondani, hogy akkor idén minden megy tovább, ahogyan eddig, és jön a 640, meg a 650 centiméter. Mindenkinél van kis megtorpanás, remélem, hogy Borinál ez minél később jön el. Nagy feladatot jelent a számomra, hogy a folyamatos fejlődését szem előtt tartva, hogyan állítsam össze az edzéstervét, hogyan kerüljön bele az erősítés a felkészülésébe, és a technikai, valamint a gyorsasági munka is klappoljon, egymásra épüljön.

Továbbra is tartom, hogy Bori lehet az első magyar női távolugró, aki hét méter fölé juthat,

de most elsősorban még az idei célokkal foglalkozunk. Az EYOF-on nem lesz egyszerű, de megvédheti a címét, az U20-as Eb-n pedig döntőbe szeretne kerülni.”

Rózsahegyi Bori és mestere, Henyecz László Forrás: TSC-Geotech

A tréner dicsérő szavaira a tanítvány így reagál:

„Mindig a következő feladatra koncentrálok, de természetesen szeretnénk hét métert ugrani, és Magyarországot képviselni a felnőtt-világversenyeken. Laci bácsi kijelentései inkább motivációt jelentenek számomra, mint terhet. Egyébként nem nagyon szokott tévedni, úgyhogy remélem, hogy ebben sem fog.”

(Kiemelt képünkön: Rózsahegyi Bori Fotó: Szalmás Péter/Magyarock)