UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó-világbajnokság

2023-04-07 18:45

A párbajtőröző Somody Soma bronzérmes a junior-vb-n

A párbajtőröző Somody Soma szerezte az újabb magyar érmet – bronzot – a plovdivi korosztályos vívó-világbajnokságon.

Pénteken a junior párbajtőrözők vették át a pástot a plovdivi korosztályos világbajnokságon, és ezen a versenynapon sem maradt el a magyar remeklés.

Az MTK Budapest 18 éves ígérete, Somody Soma egész nap nagyszerűen vívott, és végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Somody Soma szerezte a magyar küldöttség hatodik érmét Plovdivban Forrás: FIE

Bojti Dániel tanítványának a főtáblán nem volt könnyű dolga. Előbb a korosztály világranglistáját vezető olasz Simone Mencarellit múlta felül (15:9), majd koreai ellenfelet győzött le, aztán a 32 között az izraeliek junior Európa-bajnokát, Yonatan Cohent ejtette ki 15:12-vel. Somody ezután a kanadai színekben vívó Ruibo Xiao (15:13) és a finn Marko Kuhta (15:9) elleni sikerével jutott a legjobb négy közé. Ott az a svájci Theo Brochard várta, akit februárban a tallinni junior Eb negyeddöntőjében egyetlen tussal legyőzött. Most a svájci kezdett jobban, 5:1-re elhúzott, de a magyar fiú fokozatosan ledolgozta hátrányát, és rövidesen 9:9-et mutatott az eredményjelző. Az asszó vége azonban Brochardnak sikerült jobban, 15:11-re nyert,

Somody Soma pedig azután érdemelt ki junior-világbajnoki bronzérmet, hogy nemrégiben a junior Eb-n is a bravúros harmadik helyen végzett. 
Somody nagy csatát vívott az elődöntőben Brocharddal Forrás: FIE

A magyar fiúk közül Kovács Gergely a 32-ig jutott. Ott az egyiptomiak egyik sokra hivatott párbajtőrözője, már a tokiói olimpián is negyeddöntőbe jutó Mohamed Elszajed állította meg 15:11-zel. Kovács a 21., Kulcsár Viktor a 74., Csabai Máté a 85. lett. Az aranyat az egyiptomi Mohamed Jaszen nyerte a Brochard elleni fináléban (14:13).

A női mezőnyben Salamon Réka és Wimmer Dorina is a 32 között kapott ki. Salamon az olasz Lucrezia Paulis ellen 15:5-ös, Wimmer a kínai Xie Ju-csentől 15:3-as vereséget szenvedett. Utóbbi versenyzőnek különösen nehéz ága volt, hiszen a főtáblán rögtön az az izraeli Alexandra Kravets jött, aki bár még csak szombaton lesz 15 éves, a tallinni junior Eb-n bronzérmes volt, előtte pedig megnyerte az udinei junior-világkupaversenyt. Aztán a magyarok pechére Wimmer Szarvas Ritával találkozott a 64 között. Salamon a 22., Wimmer a 26., Szarvas az 58., Kálmán Gyöngyvér pedig a 61. lett. Az aranynak az amerikai Hadley Husisian örülhetett, miután a fináléban 15:9-re nyert a lengyel Alicja Klasik ellen.

Szombaton a kadét párbajtőrözök egyéni küzdelmei következnek Plovdivban, ahol a magyar fiatalok eddig két arany- és három bronzéremnél tartanak.

A részletes eredmények ITT érhetők el.
A kadét- és junior-világbajnokság hírei ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: Somody Soma Forrás: FIE)