UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-04-09 08:57

Épülnek tovább a tanuszodák

A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számában olvashattuk, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében összesen 65 településen épül tanuszoda vagy tornaterem, illetve történik tanterem-fejlesztés. A megvalósulás – többnyire zökkenőmentesen, néhol kisebb-nagyobb döccenőkkel – részben már megtörtént, részben pedig folyamatban van, az elmúlt hetekben például három városban avattak tanuszodát.

Encs és Sarkad után Zircen folytatódott a tavaszi tanuszoda-avató „maratoni” – írta honlapján a minap a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amelynek elnöke, Wladár Sándor, a moszkvai olimpia hátúszó bajnoka is ott volt az átadó ünnepségen, miként fontosnak tartotta a megjelenést Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is. Ami pedig jóval fontosabb – olvashattuk –: megannyi helyi fiatal is felsorakozott, akik alig várták, hogy a hivatalos ceremónia végén birtokba vehessék a medencét. Ők is hallhatták, amikor

az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a tanuszoda-építési program az Úszó Nemzet Program egyik sarokköve, és a sorra nyíló, illetve régebb óta üzemelő létesítmények a fiatalok oktatása mellett a szabadidősport céljait szolgálják a különböző településeken és vonzáskörzetükben.

Wladár Sándor elárulta, Zirc jövőre jó eséllyel csatlakozhat az Úszó Nemzet Programhoz, s ami még lényegesebb, a MÚSZ sokkal nagyobb beleszólást kap a jövőben megépülő uszodák tervezésébe.

A fenntarthatóságnak és az energiahatékonyságnak alapvető szempontnak kell lennie, de a sportszakmai részt sem szabad elhanyagolni, elvégre láttunk nemrég megnyílt, vagy most tervezett létesítményeket, ahol nem számoltak konditeremmel vagy tanmedencével, márpedig ezek nélkül nem létezik ma már normális sportuszoda”

– mondta a szövetség első embere.

Szavai annak fényében különösen figyelemre méltóak, hogy a tanuszoda-fejlesztések előfeltételeként az érintett önkormányzatok a helyszínül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják. Az uszodák üzemeltetésről a Nemzeti Sportközpontok, vagyis az állam gondoskodik, a sokasodó tanuszodák révén pedig még közelebb kerül a teljes körű megvalósuláshoz a „Minden gyerek tanuljon meg úszni" program, melynek keretében egyre több kiskorúnak válhat természetes közegévé a víz, és mindennapos mozgásformájává az úszás.

Az ábécé-rendet alapul véve a Budakeszitől kezdve több tucat településen át Zircig húzódó, nagy ívű program megteremti az úszásoktatás infrastrukturális feltételrendszerét, és nem csupán vágyott elképzelés marad, hanem ténylegesen megvalósul a következő generációk egészségének és sikerességének egyik alapfeltétele, hogy a „vizes” testmozgás is természetes részévé váljon a gyerekek mindennapjainak.

Húsvétra Hevesen is szolgálatba állt a tanuszoda Forrás: musz.hu

Az elsősorban az óvodások és az iskoláskorúak kötelező testnevelésóra keretében végzett oktatására szolgáló, Makovecz-stílusú tanuszodák egységes szempontok alapján készülnek, minden létesítménybe egy tízszer hatméteres, nyolcvan centiméter vízmélységű, 30-32 fokos vízhőmérsékletű tanmedence, valamint egy 25x15 méteres, hatpályás, csaknem két méter mély sportmedence kerül. A tanórákon kívül és iskolai szünetekben a lakosság is igénybe veheti őket, elhúzható oldalfaluknak köszönhetően pedig nyaranta akár strandként is használhatók.

(Kiemelt képünkön: Zirci tanuszoda Makovecz-stílusban Forrás: magyarepitok.hu)