UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-04-10 19:26

A remek rájátszás után a BEAC kadét leánycsapata bizakodóan várja az országos döntőt

Kiváló formában, a legutóbbi nyolc meccséből hetet megnyerve zárta a rájátszást a BEAC-Újbuda kadét leány kosárlabdacsapata, és így a második helyen jutott be a közelgő országos döntőbe. A kiváló szereplésben kulcsszerepet vállaló korosztályos válogatott duót, Drahos Leilát és Szauter Petrát, illetve Mészáros Vivien vezetőedzőt kérdeztük.

A címvédő Csata DSE otthonában aratott magabiztos győzelemmel (76–57) fejezték be a rájátszást a BEAC U16-os leány kosarasai, akik ezzel 9/5-ös mérleggel, az NKA Pécs (12/2) mögött másodikként végeztek a bajnokság ezen szakaszában. A korábbi meccsekhez hasonlóan a záró fordulóban is

Drahos Leila és Szauter Petra volt az újbudaiak vezére – előbbi 24, míg utóbbi 27 pontot jegyzett.

„Az elmúlt időszakban összeállni látszik a csapatunk, mindenki nagyon keményen dolgozik, ez pedig kezd kifizetődni – mondta Szauter az Utánpótlássportnak. –

Az alapszakaszban is már az élmezőnybe tartoztunk, viszont azóta sikerült előrelépnünk, mostanra mindenki jobban megtalálta a szerepét, így jóval gyorsabb, gördülékenyebb a támadójátékunk. Emellett, ami legalább ilyen fontos, a védekezésünk is sokkal jobban működik.

A rövidített formátumú országos döntő, valamint az elmúlt hetek teljesítménye alapján jók az esélyeink az országos döntőben.”

(Az elmúlt évektől eltérően ezúttal nem csoportkörrel kezdődik a korosztályos nyolcas döntők programja, majd elődöntővel és a fináléval folytatódik, hanem helyette negyeddöntővel indítanak a csapatok, majd ez után következik az elődöntő, illetve a helyosztók. Ezzel az öt meccs helyett idén már csak három vár a fiatalokra.)

Térdszalagszakadás miatt a fiatal bedobónak mintegy másfél évet ki kellett hagynia, és a sérüléséből tavaly nyáron tért vissza, mostanra pedig visszanyerte legjobb formáját.

Petra mérkőzésenként 18,8 pontot, 9,9 lepattanót és 21,3-es VAL-mutatót átlagol

(a pont- és a lepattanólistán egyaránt az ötödik legjobb az egész bajnokságban). Ennek köszönhetően pedig az U16-os válogatottba is beverekedte magát.

„A sérülés után nem volt könnyű visszarázódni, ugyanakkor rengeteg segítséget kaptam a klubtól, szóval szerencsésnek mondhatom magam. Kezdem újra felvenni a ritmust, aminek nagyon örülök.”

Szauter Petra mellett a tavaly nyáron Szegedről érkező, irányítóként bevethető

Drahos Leila is élen jár a pontgyártásban: meccsenkénti 19,1 pontjával csapata legjobbja, ezzel a negyedik helyen áll a bajnokság toplistáján.

A pontok mellett 5,3 lepattanót, 3 szerzett labdát, 2,5 gólpasszt és 21,6-es teljesítményindexet is beletesz a közösbe.

Szauter Petra (balra) és Drahos Leila Forrás: BEAC-Újbuda

„Az őszi szezonban sajnos még hátsérülés hátráltatta az edzésmunkámat, két hónapot ki is kellett hagynom. Ez a probléma szerencsére időközben megoldódott, az elmúlt hónapokban újra teljes intenzitással tudok edzeni, ezáltal a meccseken is hétről hétre egyre magabiztosabban mozgok a pályán – nyilatkozta Leila, aki a múlt nyáron az EYOF-on bronzérmesként, míg az U16-os Európa-bajnokságon ötödik helyen zárt a válogatott színeiben. – A bajnokság elején a nyolcas döntőbe jutást tűztük ki célul a kadétcsapattal, ezt sikerült abszolválnunk.

Továbbra is lépésről lépésre haladunk, szóval jelenleg a négybe kerülés a legfontosabb.

Ehhez a lehető legjobb formában kell majd megérkeznünk a negyeddöntőre. Eközben a juniorbajnokságban szintén érdekeltek vagyunk még, jelenleg a keresztjátékban küzdünk az országos döntőbe jutásért. Szeretnénk mindkét korosztályban A-döntőt játszani.”

Drahossal egyetemben a BEAC-os kadét lányok vezetőedzője, Mészáros Vivien is 2022 nyarán csatlakozott a fővárosiakhoz, ugyancsak Szegedről érkezve.

Mészáros Vivien Forrás: BEAC-Újbuda
Természetesen, örülünk a jó szériának, úgy vágtunk neki a rájátszásnak, hogy szerettünk volna minden meccset megnyerni, ez a Vasas elleni kisiklást leszámítva összejött

– fogalmazott a Mészáros Vivien. – Összességében rendkívül kiegyenlített a mezőny a bajnokságban, nincs igazán kiemelkedő csapat, a legjobb nyolc között bárki bárkit megverhet. Jelen állás szerint azzal a Sopronnal találkozunk majd a negyeddöntőben, amely két éve megnyerte a serdülőbajnokságot. Legutóbb ősszel játszottunk egymás ellen, de akkor egyik csapat sem a legjobb összeállításában lépett pályára, tehát az a mérkőzés nem igazán mérvadó az országos döntőre előretekintve.

Annyi biztos, nehéz dolgunk lesz, ugyanakkor bizakodóak vagyunk.

(Kiemelt kép forrása: BEAC-Újbuda)