UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Birkózás

2023-04-19 18:33

Márciusban Kliment László birkózótréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője márciusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Kliment László birkózóedzőé lett.

A tavaly alapított díj idei harmadik – egyben a szeptemberben kezdődött második évad hetedik – kiírásának három jelöltje Áts Bertalan vízilabda-, Harsányi Mária kosárlabda- és Kliment László birkózóedző volt.

A kuratórium döntése alapján a márciusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – az ESMTK 40 esztendős trénere, az U20-as kötöttfogású válogatott szakvezetője vehette át.
Kliment László Fotó: Mura László

Kliment a versenyzői pályafutása végeztével, 2008-ban az ESMTK-ban kezdte meg edzői pályát. Eleinte a legkisebbekkel, a nyolc-kilencévesekkel foglalkozott Pesterzsébeten, majd a különböző korosztályokban végig kísérte tanítványait, akik számos országos bajnoki címet nyertek, és az utánpótlás-világversenyeken is évről évre egyre nagyobb sikereket értek el. Szőke Alex – akinek Kliment a kezdetektől fogva egyengeti a pályáját – 2016-ban U17-es világbajnoki címet szerzett, a későbbiekben pedig az U17-es és az U20-as korosztályban is Eb-aranyat nyert. A most 23 esztendős Szőke 2021-ben már a felnőttek világelitjébe is berobbant: a vb-n ezüstérmesként zárt, míg a tokiói olimpián ötödik lett. Ezt követően tavaly U23-as világbajnok lett. Kliment Szőkén kívül – mások mellett – a múlt év nyarán U20-as Európa-bajnoki címet ünneplő Tösmagi Attilának (21) és a felnőtt-vb-harmadik, U23-as Európa-bajnok Losonczi Dávidnak (22) is nevelőedzője, klubszinten jelenleg is ő irányítja a felkészülésüket. Az elmúlt években – az egyesületi munkája mellett – az U20-as kötöttfogású válogatott szakmai munkájáért is felelt. A korosztályos és felnőttvilágversenyeken remeklő élversenyzők mellett az ESMTK-ban 20-25 fős, 10-11 éves korú gyerekekből álló csoportot vezet immár negyedik éve.

Ami a márciusi eredményeket illeti: Losonczi Dávid U23-as Európa-bajnoki címet szerzett Bukarestben a kötöttfogásúak 87 kilós súlycsoportjában, ezzel pályafutása során először szerzett aranyérmet világversenyen, míg Kliment László másik tanítványa, Szőke Alex szintén a döntőig menetelt a 97 kilósok között; ott végül alulmaradt, így ezüstérmesként zárta a kontinensviadalt.

A magyar csapat összesen öt éremmel, közte két arannyal fejezte be az Eb-t. Kliment volt az egyetlen klubedző, aki két érmes versenyzőt is adott a válogatottba. A harmadik pesterzsébeti fiatal, Tösmagi Attila (77 kg) hetedik lett.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, a Porsche Hungariát Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük Sike András olimpiai bajnok birkózó, korábbi szövetségi kapitány méltatta a díjazottat.

„Méltó helyre került a díj, és nem csupán azért, mert Kliment László irányításával nagyszerű eredményeket értek el az erzsébeti fiatalok, hanem azért is mert ebben a klubban olyan alapelveket képviselnek, amelyek például szolgálhatnak minden nevelőműhelynek.” – összegzett Molnár Zoltán.

Tíz éven át lehettem Laci edzője, és elmondhatom, versenyzőként is remek sportember volt. Büszke vagyok arra, hogy a pályafutása befejezése után edző lett, ráadásul nem is akármilyen. Sőt bevallom, az is jó érzéssel tölt el, hogy egy kicsit talán is részese vagyok az általa, illetve a tanítványai révén elért sikereknek” – értékelt Sike András.

A díjazott elmondta, úgy véli, a legfontosabb, hogy a gyerekek mindig jókedvűen jöjjenek az edzésekre, miközben legyen meg bennük a munka iránti alázat. Majd így folytatta: „Nincs könnyű helyzetben a sportágunk hiszen nagy az elszívó erő a külvilág részéről, de a sporton belül is, főleg a csapatjátékok oldaláról. Már az óvodában el kell kezdenünk a toborzást, egyébként lépéshátrányba kerülünk. Azt a helyzetet is muszáj kezelnünk, hogy a fiatalok egyre kényelmesebbek a mai világban, miközben a birkózás a legkevésbé sem a kényelemről szól. Természetesen nem lesz mindenkiből világklasszis, de szeretnék olyan mentalitást átadni a versenyzőimnek, hogy később az élet bármely területén megállják a helyüket.”

 

(Kiemelt kép: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, a márciusi győztes Kliment László, Sike András, Szöul olimpiai bajnok birkózója és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója. Fotó: Mura László)