UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-04-19 17:47

Nagy Blanka kadétvilágbajnokként erősödhet tovább

A 16 éves Nagy Blanka sosem tartozott a termetes párbajtőrözők közé, de mivel fejben mindig is jól működtek nála a dolgok, ígéretes versenyző vált belőle, és immáron kadétvilágbajnoknak mondhatja magát.

Április elején a plovdivi korosztályos vívó-világbajnokság egyik csillagává fényesedett a 16 éves Nagy Blanka, aki a kadét párbajtőrözők mezőnyében szerzett bravúros aranyérmet.

A Debreceni SI kiválósága a versenynap folyamán fokozatosan lendült formába, a vébé végén pedig már nem lehetett őt megállítani. A döntőben a japán Mizuka Hommát győzte le 15:10-re. A kadétvilágbajnok ígéretben másfél héttel a nem mindennapi sikere után is elevenen élnek a diadal pillanatai.

„Még azért elég friss az élmény – kezdi a reménység. – Azóta is folyamatosan kapom a gratulációkat, amelyek nagyon jól esnek. Sok ismerősemmel még csak a napokban találkozom újra, és a kedvükért mindig felelevenítem a vébén történteket.

Jó érzés, hogy mások is örülnek a sikeremnek.

A világbajnokságon én csak élveztem, hogy kijutottam, hogy ott lehetek. Felszabadult voltam és csak a vívásra koncentráltam. Ez sokat segített. Körről körre jobban ment a vívás, de arra, hogy aranyérmes is lehetek, csak a döntőben gondoltam először. Boldog vagyok, hogy sikerült nyernem!”

Nagy Blanka világbajnoki címmel zárta a kadétéveit Forrás: FIE

Blanka a világbajnokság előtt úgy fogalmazott, hogy nem utolsósorban a tanulás és a tapasztalatszerzés céljából érkezik Plovdivba. Ebből a szempontból is remekül sikerült a viadal.

„Rengeteg új helyzettel találkoztam és új érzések is előjöttek bennem. Például volt, hogy már azt hittem, megnyerem az asszót, és aztán kaptam pár tust, ami helyrebillentett. Emlékeztetni kellett magamat, hogy csak akkor van vége a mérkőzésnek, amikor beadom a tizenötödik tust. Sok szempontból értékes, hasznos és tanulságos volt ez a vébé a számomra. Viszont visszajelzést kaptam arról is, hogy jó úton haladok és a türelmes munkának van eredménye.”

Nagy Blanka a japán Hommát győzte le a vb-döntőben Forrás: FIE

Blanka a következő évadban már egy korosztállyal feljebb, a juniorok mezőnyében szerepel. Decemberi születésűként pedig még az elsőévesek között is az egyik legfiatalabb lesz. Ezzel együtt a kadétvilágbajnoki címe után már biztosan várják tőle az újabb és újabb figyelemreméltó eredményeket.

„Elsősorban magamért szeretnék jól teljesíteni, és az csak külön öröm, ha a szereplésem mások elvárásainak is megfelel. A juniorok között nyilván technikásabb, tapasztaltabb vívók vannak, és hozzászoktam ahhoz is, hogy az ellenfeleim többsége magasabb, nagyobb nálam. Majd ebbe a korosztályba is beleedződöm. A célom, hogy jövőre is tagja legyek a válogatottnak.

Serra Bendegúznak világbajnok tanítványa van Nagy Blanka személyében Forrás: FIE

A sokra hivatott párbajtőrözőről az edzője, Serra Bendegúz is elismerően nyilatkozott:

„Blanka a korábbi években fizikálisan le volt maradva a korosztályához képest, és a fejével kellett mindezt kompenzálnia. Most már valamelyest utolérte a kortársait, de a világbajnoki címéhez ugyanúgy kellett a remek mentalitása. Blanka aranyérme hatalmas öröm, de számomra az eredménynél fontosabb a teljesítmény. Ha valaki ki tudja magából hozni azt a teljesítményt, amire képes, akkor elégedett vagyok. Legyen szó bármelyik tanítványomról és versenyről. Bízom benne, hogy Blanka fejlődése folyamatos marad. Azért dolgozunk, hogy idővel a felnőttek között is jó vívónak mondhassa magát.”

(Kiemelt képünkön: Nagy Blanka Forrás: FIE)