UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-04-21 20:56

Kliment László igyekszik azt a szellemiséget továbbadni, amit egykoron ő is kapott mesterétől

Kliment Lászlóval, az ESMTK és az U20-as kötöttfogású válogatott birkózótrénerével az után beszélgettünk, hogy elnyerte A hónap utánpótlásedzője márciusi díját.

Szerdán délután ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője márciusi elismerését az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Kliment László birkózóedzőé lett. Az ESMTK 40 esztendős trénere, az U20-as kötöttfogású válogatott szakvezetője az után vehette át az elismerést, hogy pesterzsébeti tanítványai közül a múlt hónapban Losonczi Dávid U23-as Európa-bajnoki címet szerzett Bukarestben a kötöttfogásúak 87 kilós súlycsoportjában, ezzel pályafutása során először szerzett aranyérmet világversenyen, míg másik kiemelt versenyzője, Szőke Alex szintén a döntőig menetelt a 97 kilósok között; ott végül alulmaradt, így ezüstérmesként zárta a kontinensviadalt. Tösmagi Attila pedig hetedik lett a 77kilósok mezőnyében. A mester a kezdetektől fogva – immár másfél évtizede – az edzője mindhárom sikeres fiatalnak, és a korosztályos, illetve felnőttvilágversenyeken remeklő élbirkózók mellett manapság ugyanúgy foglalkozik a legkisebbekkel is az ESMTK műhelyében: jelenleg is 20-25 fős, 10-11 éves korú gyerekekből álló csoportot vezet, immár negyedik éve.

„Mindenekelőtt nagyon örültem a díjnak, amikor kiderült, hogy a kuratórium engem választott – kezdte Kliment. – Ugye már nem első alkalommal kaptam jelölést, hiszen tavaly októberben is ott lehettem a legjobb három között, akkor végül nem rám esett a választás, viszont most második futásra elnyerhettem a címet, ami rendkívül megtisztelő, felemelő érzés.”

A szakember viszonylag fiatalon, 24 évesen visszavonult a versenyzéstől, majd rögtön belevágott az edzői karrierbe.

Amikor felhagytam az aktív birkózással, egyértelmű választásnak bizonyult, hogy edzőként folytatom: 2007-ben szakedzőként végeztem a Testnevelési Egyetemen, és szerettem is volna gyakorolni ezt a szép szakmát. Nagyon motivált, hogy azt a tudást, amelyet az évek alatt összeszedtem, átadjam a fiataloknak

– mondta, majd így folytatta legeredményesebb tanítványairól: a felnőtt-vb-harmadik Losonczi Dávidról (22), az olimpiai ötödik, felnőtt-vb-ezüstérmes Szőke Alexről (23), valamint az U20-as Európa-bajnok, vb-bronzérmes Tösmagi Attiláról (21). – A kezdetekben még két-három másik edzőkollégámmal közösen felügyeltük a fiúk fejlődését, viszont idővel már csak egyedül én foglalkoztam velük, mellettem maradtak, és mind a mai napig együtt dolgozunk.

A hosszú évek közös munkájának köszönhetően megvan a kölcsönös bizalom, érzik a támogatást, és ez megnyugtatja őket a versenyeken is.

Az elismerést az olimpiai bajnok, korábbi szövetségi kapitány Sike András adta át, akihez régi ismeretség fűzi a díjazottat.

Én egykoron a Fradiban nevelkedtem, és tíz éven át Sike András foglalkozott velem edzőként, vele szintúgy mindent meg lehetett beszélni. Edzésen mindig kemény volt, de a szőnyegen kívül mindig fordulhattam hozzá, akár a személyes, akár a birkózással kapcsolatos problémáimmal. Ezt a hozzáállást, bánásmódot igyekszem továbbvinni a saját tanítványaimmal.

Két féle edzői megközelítés létezik: vagy a már az előbb leírt közvetlenebb, vagy a ridegebb, úgymond régi módi edző-versenyző viszony, azonban manapság szerintem ez már nem igazán működik hosszú távon."

Losonczi Dávid és edzője, Kliment László így ünnepelt az U23-as Európa-bajnoki győzelem után Forrás: UWW

Mint már említettük, Szőke Alex 2021-ben ott lehetett, és az ötödik helyen zárt a tokiói olimpián, ugyanakkor Kliment bízik benne, hogy idővel Losonczi Dávid és Tösmagi Attila is kijut az ötkarikás játékokra.

Az a nagy vágyam, hogy egyszerre majd mindhárman ott legyenek az olimpián.

Alexnek és Dávidnak megvan az esélye, hogy akár már jövőre kiharcolja a kvótát Párizsra, hiszen mindketten nyertek már érmet felnőtt-világbajnokságon. Attilának a hetvenhét kilós mezőny »rázósabb« ügy. Sok jó birkózó van, kiegyensúlyozott a verseny a súlycsoportban. Ő még csak most öregedett ki a juniorkorosztályból, neki elsősorban még az U23-asok között kell bizonyítani, illetve gyűjteni a tapasztalatokat a felnőttek között. Jó szellemiségű srác, fejben még kicsit érnie kell, de aztán ő is felzárkózhat a másik két fiú mögé.”

(Kiemelt képen: Kliment László (balra) és Sike András Fotó: Mura László)