UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-04-22 21:38

Kováts Alex 14 éves korosztályos csúcsot javított meg az ob-n

Az úszók országos bajnokságának szombati zárónapján a leginkább figyelemre méltó utánpótlás-eredménnyel Kováts Alex szolgált, aki 14 esztendős korosztályos magyar csúcsot javított meg Kaposvárott.

A 2023-as úszó ob-n került át a volt magyar rekordok közé Bernek Péter 2009-ben 200 méteres hátúszásban produkált eredménye. Korosztályos csúcsának „gyilkosa” egy 2006-os születésű fiatalember, Kováts Alex volt, aki harmadikként csapott a célba a versenyszám döntőjében,

1:58.24 perces idejével viszont leparancsolta az eddigi „Bernek-leget” a 17 évesek rekordlistájának éléről.

A helyi közönség kétszeresen is okkal ünnepelte, merthogy kaposvári illetőségű Alex, aki a tavalyi junior Európa-bajnokságon negyedik volt 200 háton.

A szombat másik utánpótláskorú érmese Molnár Dóra volt. A Budafóka 16 évese szintén 200 méteres hátúszásban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, de nem lehetett felhőtlen az öröme, tudniillik ezen a távon 2022-ben a legjobb volt idehaza, a junioroknál Eb-győztes és vb-második volt, a felnőtteknél pedig Eb-bronzot érdemelt ki. Vagyis győzelmi reményekkel érkezett Kaposvárra, ám ketten is megelőzték. 

Molnár Dóra ezúttal bronzérmes lett 200 háton Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lelkének is jót tehet azonban Sós Csaba ob utáni nyilatkozata, amelyet az utanpotlassport.hu-nak adott és amelyben megnyugtatta Molnár Dórát és a hozzá hasonlóan a magyar úszósport legnagyobb ígéretei közé tartozó Pádár Nikolettet és Ábrahám Minnát is, hogy ő változatlanul számol velük a nagyválogatottban is.

„Ők, akik tavaly végigversenyezték szinte a teljes évet, és sikert sikerre halmoztak, az idei országos bajnokságon végig szenvedtek. Pádár viszonylag közel volt a legjobb idejéhez, a másik kettő azonban elmaradt ettől, amit én annak tudok be, hogy éppen az idényük zsúfoltsága miatt később kezdték el a felkészülést. Még az ez évi edzőtáborozáson is szenvedtek, de a bizalmam töretlen irántuk. Hogy mi van, vagy lesz a felnőttvilágbajnoki cspattagságukkal, számítok-e rájuk a júliusi, fukuokai vb-n is? Nos a válaszom egyértelmű: a három lányt mindenképpen viszem Japánba!” – jelentette ki a kapitány.

(Kiemelt képünkön: Kováts Alex Fotó: Szalmás Péter/Magyarock)