UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-04-25 17:17

Nem jött össze a nagy álom – tanulságos Eb-selejtezőkön van túl az U17-es fiúválogatott

Bodonyi Ákossal, az U17-es fiú röplabda-válogatott szövetségi edzőjével az után beszélgettünk, hogy a magyar csapat három vereséggel csoportja negyedik helyen végzett a portugáliai Európa-bajnoki selejtezőtornán, így lemaradt az Eb-kijutásról.

Mint arról beszámoltunk, a törökök (1:3) és a portugálok (0:3) elleni vereség után az U17-es fiúválogatott a finnektől is kikapott három játszmában a portugáliai korosztályos röplabda Európa-bajnoki selejtezőtornán, ezzel a csoportja utolsó helyén végzett. (A négyes csoportból az első kettő egyenes ágon kijutott, míg az öt selejtezőcsoport legjobb harmadikja szintén kvalifikált a nyári, montenegrói kontinensbajnokságra.)

„Összességében csak egy-egy rövid periódusban láttam olyan játékot a csapattól, amelyet a selejtezők előtt vizionáltam – kezdte Bodonyi Ákos szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Nem tudtunk úgy játszani, mint ahogyan elterveztük, miközben a várakozásokkal ellentétben az ellenfelek sokat léptek előre az elmúlt időszakban, meglepően stabil röplabdát mutattak be, és bár akadtak felvillanásaink, csak rövid ideig voltunk képesek lépést tartani.

Természetesen, csalódott vagyok, még ha előzetesen az is volt a papírforma, hogy a törökök és a finnek végeznek az első két helyen, azonban bíztam benne, hogy jobban versenyben leszünk, és mi is beleszólhatunk a kijutásért folytatott harcba. Ezt a törökök megszorongatásával az első meccsen még hellyel-közzel sikerült is abszolválni.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az U17-es válogatottunk a legutóbbi selejtezősorozatban az első körben búcsúzott, ezúttal pedig januárban ezt a fordulót sikerrel vettük, szóval ezúttal a második körbe jutásunk már önmagában is előrelépés, ám a nagy álom, vagyis az Eb-részvétel sajnos végül nem jött össze. Igyekszünk levonni a tanulságokat, és a tapasztalatokat felhasználva építkezni a továbbiakban.”

Selejtezőcsoportja negyedik helyen végzett a magyar csapat (pirosban), így lemaradt az U17-es fiú Eb-ről Forrás: CEV
Az látszik, hogy az Eb-részvétel kiharcolásához néhány területen rendszerszintű, átfogó változásokat kellene eszközölni az utánpótlásunkban.

Nyilvánvalóan, több – jelen esetben hét – klubból érkeznek a játékosok a válogatottba, és a különböző egyesületekben végzett edzésmunkában minőségben és mennyiségben is nagy eltérések vannak. Az akadémiai képzésben részesülő fiúk heti hét-kilenc alkalommal edzenek, míg akad olyan kisebb klub, amelyben csak nagyjából fele annyit dolgoznak a fiatalok. Ha a legjobb játékosaink felkészítést sikerülne jobban egységesíteni, azzal minőségi javulást lehetne elérni, ezáltal jóval kevésbé lenne hullámzó a játékunk.”

Az U17-es fiúválogatott kerete:
Csepcsényi Máté (DSE Röplabda Akadémia), Cserép Tamás (DSE Röplabda Akadémia), Dobos Bertalan Ferenc (Kaposvári RSE), Fitor Patrick (Szegedi RSE), Horváth Dávid (Kaposvári RSE), Molnár Tamás (Dág KSE), Németh Áron (Pénzügyőr SE), Orosz Péter (ÉDRA MÁV Előre Akadémia), Péter Arnold (ÉDRA MÁV Előre Akadémia), Pongó Zalán (Dág KSE), Sturm Levente (ÉDRA MÁV Előre Röplabda Akadémia), Szepesi Máté (Szegedi RSE), Tamási Milán Dániel (Lőrinc 2000), Zsoldos Péter (ÉDRA MÁV Előre Akadémia)

(Kiemelt kép forrása: CEV)