UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-04-28 09:03

A bravúros U23-as Eb-bronz után Pók Karolina az U20-as Eb-n is megcélozza a dobogót

A kárpátaljai származású, 20 éves birkózó, Pók Karolina (68 kg) a márciusi U23-as Eb-n először szerepelt magyar színekben világversenyen, a bukaresti kontinensviadal pedig kiválóan alakult számára: juniorkorúként meglepetésre bronzérmet szerzett. A Vasas SC fiatalja jelenleg már gőzerővel készül a saját korosztálya, az U20-asok Európa-bajnokságára.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hét végén megrendezték a szabadfogású és a női U20-as birkózók idei második válogatóversenyét Orosházán. A viadalon remekeltek a Vasas SC versenyzői: a szabadfogásúak között megnyerték a csapatpontversenyt, míg a lányok mezőnyében Pók Karolina (68 kg) végzett az első helyen, aki így már a második válogatót húzta be a súlycsoportjában, ezzel bebiztosítva a válogatottságát a nyár eleji, spanyolországi U20-as Európa-bajnokságon. A kárpátaljai származású Pók tavaly tavasszal – közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után – Tiszaújlakról érkezett Magyarországra, az idéntől pedig már a magyar színeket képviseli nemzetközi porondon. A bemutatkozás nemrégiben kiválóan sikerült neki, ugyanis a bukaresti U23-as Európa-bajnokságon meg sem állt a dobogóig: bronzérmet szerzett.

Alapvetően nagyon váratlanul ért az érem az U23-as Eb-n, nem számítottam rá, mivel ezt megelőzően 2019 óta nem vettem részt világeseményen.

Emiatt pedig hiányzott is a megfelelő rutin az ilyen helyzetekben, de persze végül nagyon örültem a bronznak. Különösen amiatt, hogy így nem okoztam csalódást senkinek, sikerült bebizonyítanom: megérte az országváltás" – nyilatkozta az Utánpótlássportnak Karolina, aki már tavaly is megnyerte a hazai válogatókat, illetve az ob-t egyaránt, ám akkor még indulhatott el világversenyen magyar színekben.

Az idősebbek között nyert meglepetésszerű bronz után a saját korosztályában, az U20-asok mezőnyében is bizonyítana az Európa-bajnokságon.

Úgy vélem, az U20-as Eb-n még nehezebb lesz érmet nyerni, mint az U23-asok között, mivel a legjobb U23-asok nem feltétlenül indultak Bukarestben.

Akadt olyan, aki az utána következő felnőtt Eb-re készült, vagy éppen kihagyta az U23-as Eb-t, és helyette csak a juniorkorosztályra fókuszál – mondta Pók, aki idén itthon már felnőtt-válogatóversenyen is győzött, illetve április közepén az ausztriai Wolfurtban pedig U20-as nemzetközi versenyen zárt első helyen. – Jelenleg remek formában érzem magam, jól mennek az edzések. Remélem, a következő időszakban nem hátráltat sérülés, és hasonló elánnal tudom folytatni. Májusban a felnőtt és a junior ob-n is el fogok indulni, de a fő cél természetesen az U20-as Eb.

Bízom benne, hogy az U23-asok után az U20-as Eb-n is sikerülhet majd érmet elcsípnem.

(Kiemelt képen: Pók Karolina (zöldben) Forrás: UWW)