UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-04-29 19:25

A DEAC otthon tartotta az U20-as férfi bajnoki címet

A házigazda DEAC nyerte az U20-as férfi kosarasok debreceni országos döntőjét, miután nagy csatában, hosszabbítást hozó finálé végén legyőzte a Sopront.

Mint arról beszámoltunk, a DEAC a Budapesti Honvédot, míg a Sopron a Falco KC Szombathely kosárlabdacsapatát múlta felül a döntőbe jutásért Debrecenben, az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban az U20-as férfiak nyolcas döntőjében.

A Hőgye Patrik, Kovács Ákos, Kenéz Csaba trió vezérletével a házigazda debreceniek kezdték jobban az aranycsatát: az első negyed derekán hét ponttal vezettek (15–8). Majd Schöll Richárddal az élen a soproniak úgyszintén belelendültek a pontgyártásba, de az előny továbbra is a DEAC-nál volt a nyitó etap végén (20–15). Hőgye és Kovács folytatta remeklését a második játékrészben, minek köszönhetően a hajdúságiak fórja már tíz felett járt (31–17). Bors Miklós együttesének aztán sikerült megállítani, hogy tovább nyíljon az olló, mi több, a nagyszünetre nyolc pontra faragták le hátrányukat (38–30).

A fordulást követően úgy tűnt, ismét a DEAC percei következnek (43–31), viszont ez csak átmenetinek bizonyult: a negyed közepére – elsősorban Csátaljay Péter és Csendes Péter kosarai révén – a vendégek felkapaszkodtak három pontra (45–42). Ugyanakkor a felvonás második felében újra inkább Nemes Péter gárdájának akarata érvényesült: főként Ságodi Róbert és Hőgye Patrik felelt a debreceni pontokért ebben az időszakban, így 54–47-es állásnál rajtolt a záró szakasz.

A végjátékban sokáig úgy látszott, a DEAC magabiztosan őrzi a különbséget: öt perccel a vége előtt 60–51-re vezetett. Ám ez után az utolsó percekben a hazaiak már csak három pontot tudtak dobni, miközben a Sopron folyamatosan közeledett, mígnem a legvégén Tóth Dániel duplájával kiharcolta a hosszabbítást (63–63).

Az extra öt percben végül a DEAC tudott felülkerekedni, 15–7-re lehozva a hosszabbítást, ezzel pedig 78–70-es győzelmet aratva, s megszerezve az U20-as bajnoki címet.

A döntő legeredményesebbjeként Kovács Ákos – aki a hosszabbításban egymaga nyolc pontot dobott – 20 ponttal zárt, továbbá öt lepattanót és négy gólpasszt is jegyzett. A sikerrel a debreceniek 19 évnyi szünet után nyertek aranyérmet az utánpótlás-bajnokságok valamelyikében.

A bronzérmet a Budapesti Honvéd zsebelte be, miután 71–46-ra verte a Falco Szombathelyt a harmadik helyért. A Kecskemét legyőzésével (70–68) a MAFC lett az ötödik, míg a hetedik helyért vívott pécsi „házimeccset” az NKA Pécs nyerte a PVSK ellen (92–74).

U20-AS FÉRFI ORSZÁGOS DÖNTŐ, FINÁLÉ (DEBRECEN)
DEAC KA–Sopron KC 78–70 hosszabbítás után (20–15, 18–15, 16–17, 9–16, 15–7)
A részletes statisztika ITT megtekinthető.

(Kiemelt kép forrása: DEAC Kosárlabda Akadémia)