UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-04-29 14:35

A Vasas bronzérmes fiataljai bebizonyították, hogy helyük van az NB I-ben

A Vasas SC – 16-18 éves játékosokból álló – röplabdacsapata felülmúlta az előzetes várakozásokat az NB I 2022/23-as évadában: a múlt hét végi sikerével bravúros eredményt ért el, bronzérmes lett a másodosztályban. Kőnig Gábor vezetőedző elégedetten értékelte a sikert.

Tavaly nyáron a Magyar Röplabda Szövetség fontos változásról döntött a hazai versenyrendszerben: az Extraligában szereplő klubok utánpótláskorú játékosokból álló fiókcsapatot indíthattak az NB I-ben. Ezzel a lehetőséggel többek között a Vasas is élt, s az óbudaiak 16-18 éves fiataljai korántsem vallottak szégyent a második vonalban. Sőt, az már a bajnokság korai szakaszában megmutatkozott, hogy az eredeti céloknál komolyabbakat is megfogalmazhatnak, a remek teljesítmény pedig végül meghozta a gyümölcsét.

A múlt hét végén rendezett utolsó fordulóban rangadó várt Kőnig Gábor tanítványaira: az aranyéremért játszó TFSE otthonába látogattak. A piros-kékek szemszögéből is komoly tétje volt a meccsnek, hiszen egy győzelemmel bebiztosították volna a harmadik helyüket. A Vasas reménységei ugyanakkor cseppet sem illetődtek meg: 3:1-re megnyerték az összecsapást, így feltették az i-re a pontot a kiváló évad végén.

Ha már ilyen lehetőséget kaptunk a hazai szövetségtől, be akartuk bizonyítani, hogy ott a helye az erre érdemes fiataloknak az NB I-ben, szerettük volna, hogy megmutassák a tudásukat ebben az osztályban.

A lényeg, hogy minél hosszabb ideig meg legyen ez a lehetőségünk, így eredetileg a bennmaradás kiharcolását tűztük ki célul – mondta Kőnig Gábor, a piros-kékek fiókcsapatának vezetőedzője a klub honlapján. – Egy-két forduló után azonban már tisztán látszódott, hogy ezzel nem lesz gond.

Féltávnál már merészebb álmaink is lehettek, az utolsó fordulókra pedig egyértelműen az lebegett a szemünk előtt, hogy próbáljuk megcsípni a dobogót.

Úgy gondolom, ezzel bizonyítottuk, hogy a fiókcsapatoknak van létjogosultsága ebben a bajnokságban.”

Kőnig Gábor utánpótláskorúakból álló csapata a harmadik helyen zárt a női NB I-ben Fotó: Vasas Attila/Vasas SC

A fiatalok kilencmeccses győzelmi szériából várták az utolsó összecsapást, ami nem ígérkezett könnyűnek, hiszen legutóbb éppen a TFSE gárdája győzte le őket, február negyedikén.

„Aki ott volt az utolsó fordulóban, az láthatta a lányok örömét; nagyon akarták a sikert és az érmet. A februári vereség után rengeteget jelentett az a kilenc mérkőzés, ebben az időszakban is előre léptek a lányok, rengeteg új tapasztalatot szereztek. Szerintem ez is döntő faktor volt az évadzárón, rutinosabbá váltunk a bajnokságban. A tét sem nyomott össze minket, inkább erőt merítettek belőle a játékosok, bár a mérkőzés eleje picit döcögős volt, a második szett közepétől irányítottuk az összecsapást. Nagyon jó csapatot győztünk le a TFSE személyében.

Felnőttéremről beszélünk utánpótláscsapat esetében, biztos vagyok benne, hogy mindenki magas polcra helyezi ezt az érmet.

Megmutatták, hogy iskola mellett, ennyire fiatalon is lehet ilyen sikereket elérni, szerintem ez a folytatásra óriási lökést ad majd nekik. Nagyon hálásak vagyunk a minket támogató szurkolóknak, akik elérték, hogy az utolsó körben is olyan körülmények között játsszunk, mintha otthon lennénk, illetve az anyaegyesületünknek, amely támogatta a csapatot, hogy szerepelhessen az NB I-ben.”

(Kiemelt kép forrása: Vasas Attila/Vasas SC)