UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-01 09:11

Pelle Domonkos felbosszantotta magát, és kadétvilágbajnok lett

A 16 éves párbajtőröző, Pelle Domonkos kadétvilágbajnokként léphet a juniorok közé, ahol tovább folytathatja nemzetközi remeklését.

Nem akármilyen hónapokat tud maga mögött a Budapesti Honvéd párbajtőrőzője, Pelle Domonkos.

A nemsokára 17 éves fiatal februárban a tallinni kadét Európa-bajnokságon egyéniben bronz-, csapatban pedig aranyérmet érdemelt ki, majd

a korosztály áprilisi, plovdivi vb-jén kimagasló vívással szerzett világbajnoki címet.

Peterdi András és László István tanítványa ennél szebben nehezen búcsúzhatott volna a kadétéveitől.

„Nagyon örülök, hogy így sikerült az utolsó kadétévem – mondja Pelle. – Már az előző évadban is ott voltam a világversenyeken, amelyek után bőven maradt bennem hiányérzet. Az akkori Eb-n kudarcként éltem meg, hogy a 32-ben kiestem. Aztán a vébén ugyan nyolcban voltam, de kicsit fájt, hogy a későbbi világbajnoktól egyetlen tussal kaptam ki.

Így mondhatni, kicsit felbosszantottak ezek a szereplések, és már akkor elhatároztam, hogy az idén, amikor már tapasztaltabb is vagyok, mindent elkövetek majd a jó eredmények érdekében.
Pelle Domonkos kitűnő eredményekkel zárta a kadétéveit Forrás: FIE

Pelle az idei Eb-n Balázs Bence, Horváth Márk és Király Mátyás társaságában nyert csapataranyat, az egyéni Eb-elődöntőben az olasz Leonardo Cortinitól kapott ki 15:12-re, a vb-fináléban pedig a Virgin-szigeteki Kruz Schembrit múlta felül 15:13-ra. Úgy érzi, a jó Eb-szereplés megalapozta a vb-siket.

„A világversenyek előtt a junior-válogatottsághoz is közel voltam, az utolsó világkupaversenyen csúsztam le róla. Volt egy hosszabb időszakom, amikor mintha elfelejtettem volna vívni. Sorozatban hét hétvégén volt versenyem, és egyre rosszabbul ment a vívás. Aztán az Eb előtti kéthetes szünetben kimásztam a gödörből. Az Eb-elődöntőben az olasz srác nagyon jól vívott, ezért nem is haragszom magamra. A vébén viszont nekem jött össze minden.

Fejben nagyon rendben voltam, és nem akadt olyan akcióm, amelyben kicsit is megingott volna a hitem.

Még azokból a támadásokból is tust szereztem, amelyek nem a legjobban indultak. Pedig előző nap megfogadtam, hogy koncentrált leszek, és megpróbálok defenzívebben vívni. Az előbbi összejött, az utóbbi viszont nem. A meccseim nagy részét két harmad alatt nyertem. Voltak asszók, amelyektől tartottam, ezért gyorsan győzni akartam. Vitt az adrenalin. Utólag minden így volt jó. Nagyon sokat jelent nekem a kadétvilágbajnoki cím.”

Pelle remek formáját Schembri bánta a vb-döntőben Forrás: FIE

Pelle a következő idénytől már a juniorok mezőnyében versenyez, amelyben ugyanúgy jó esélye lesz megmutatnia magát a korosztályos világversenyeken.

„Bizakodó vagyok, mert a négy vívóból, aki legutóbb előttem volt a ranglistán, három kiöregedik a juniorok közül. Tehát papíron ott vagyok a legjobbak között, de ez semmit nem jelent, mindenért meg kell dolgozni. Fontos, hogy a korosztály világkupáin már ne blokkoljak le a 64-ben, és ne csússzanak ki a kezemből olyan asszók, amelyeket meg tudok nyerni. A juniorok között is szeretnék maradandót alkotni.”

(Kiemelt képünkön: Pelle Domonkos Forrás: FIE)