UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-05-03 19:21

Három napig Gáll András tartotta a laser run világcsúcsát

A 19 éves Gáll András az öttusázók budapesti felnőtt-világkupaversenyén is felhívta magára a figyelmet: a kombinált számban világcsúcsot ért el.

Az öttusázók múlt heti budapesti felnőtt-világkupaversenyén több magyar ígéret is szépen teljesített. Az egyik ilyen volt a 19 éves Gáll András, aki a selejtezőcsoportjában

9:51.30 perces felnőttvilágcsúcsot állított fel a kombinált versenyszámban

(lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futás, más néven: laser run). A nemzetközi szövetség (UIPM) hivatalos rekordját addig 9:58.00-val, a cseh Martin Vlach tartotta, aki szintén a budapesti vk-n érte el a csúcsot tavaly.

Gáll András elégedetten nézhetett az órájára a laser run után Fotó: Buza Virág/MÖSZ)

A Trion SC fiatalja szerdán a selejtezőcsoportjában és az egész selejtezőt nézve is a tizedik legtöbb pontszámot gyűjtötte a 83 fős nemzetközi mezőnyben, ám az elődöntőbe a szabály szerint a rendező ország versenyzői közül hatan juthattak, és a kvalifikációban a csoportban elért helyezések számítottak – így az utóbbi tekintetben már hetedik magyar, Gáll kiszállni kényszerült. Aztán a viadal szombati döntőjében Vlach 9:44.80-cal visszavette a versenyszám világrekordját, de Gáll teljesítménye a vk-n is, és ebben az évadban is dicséretes. 

Már csak azért is, mert februárban ő nyerte a Peridot-kupát, amely egyben az öttusázók országos bajnoksága volt. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb hazai felnőttbajnoka.

„Emésztő dolog, hogy a világkupán nem sikerült továbbjutnom a csoportból, mert ez nagy mértékben befolyásolja az év hátralévő részét – mondta a vk-ról Gáll András. – Mi magyarok egymás között is versenyzünk, és négyen mehetnek az Európa-, aztán a világbajnokságra. Így most nem állok jól ebben a rangsorban. Ezzel együtt, ha valaki fél évvel ezelőtt azt mondja, hogy most ilyen eredményeim lesznek, kinevetem.

Nem lehetek elégedetlen, de ha az ember vérszagot érez mint ahogy én is tettem a Peridot után , akkor egyre többre vágyik.

A versenyzésnél nincs jobb tapasztalatszerzési mód, ezért fontos lenne, hogy az évet a felnőttkorosztályban is folytatni tudjam.”

Gáll András egyébként még bőven juniornak számít, és szokás szerint ennek a korosztálynak is rendeznek az idén világverversenyeket. Igaz, ott a lovaglás helyett már az akadálypályákon kell bizonyítaniuk a fiataloknak.

(Kiemelt képünkön: Gáll András Fotó: Buza Virág/MÖSZ)