UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2023-05-03 09:04

Polgár Judit Gaál Zsókáról: „Kiváló versenyzőkarakter”

A hazai sakkozás kimagasló ígéretének, a 16 éves Gaál Zsókának útját minden idők legjobb női játékosa, Polgár Judit is egyengeti.

„Kezdőként az egyik álmom az volt, hogy vele sakkozhassak. A tapasztalata, a profizmusa, a határozottsága, a céltudatossága, a maximalizmusa, az egész személyisége lenyűgöz. Szeretnék minél többet hasznosítani a tőle tanultakból” – mondja a nemrégiben a női világválogatottban szereplő, 16 éves Gaál Zsóka minden idők legjobb női sakkozójáról, egyben példaképéről, Polgár Juditról. 

Az ígéret álma valóra vált, hiszen a kétszeres női sakkolimpiai bajnok – aki 1989-től 2015-ig folyamatosan vezette a női világranglistát – felfigyelt az ajkai reménységre, és már hat éve követi, segíti az alapítványán keresztül is a pályafutását. 

„Minden lehetséges módon, több területen segítjük Zsóka előmenetelét. Támogatókkal kötjük össze, az edzőivel tartom a kapcsolatot, szakmai lehetőségek megteremtésén dolgozunk. Például egy-egy verseny kapcsán beajánlom a szervezőnek, hogy érdemes meghívni, és időnként személyesen is találkozunk. Utóbbi esetben a gondolkodásmód és a célok kialakításában támogatom” – avat be Polgár Judit kettejük kapcsolatába, és hozzáteszi, hogy Zsóka jelenleg a korosztályában a világ öt legjobb játékosának egyike, ám az a jövőben dől el, milyen ütemben tud fejlődni. 

Gaál Zsóka a közös partikon is értékes tanácsokat kap Polgár Judittól Forrás: Gaál Zsóka Sportolói Oldal

„Nagyon jó küzdőszellemű sakkozó, kiváló versenyzőkarakter, kitartó, és komoly céljai vannak – folytatja Polgár Judit. – De beszélni kell arról is, hogy korán elkezdett sakkozni, és már kisgyerekként nagyon komolyan vette a sakkot, a családja pedig teljes mértékben támogatja. Magántanulóként a sakkra tud koncentrálni, napi több órát edz, versenyekre jár. Ezek nagyon fontos összetevők, alapvetések ahhoz, hogy valaki kimagasló versenyzővé váljon a korosztályában és később is az legyen. Ahhoz, hogy Zsóka a felnőttek, adott esetben a felnőtt nők között is az élvonalban maradjon, tartania kell a fókuszt és nagyon tudatosnak kell lennie. Ez alatt nemcsak az edzést és a versenyeket értem, hanem az életmódot, a fizikai felkészülést és a mentális ráhangolódást is. Annak, hogy valaki sikeres, több összetevője van; a szakmai tudás a sportban csupán egy szelete a sikernek. Fontos, hogy az ember pszichésen erős legyen. Hogy képes legyen ráhangolódni a versenyre, képes legyen jól időzíteni. Az sem mindegy, hogyan dolgozza fel a sikert és a kudarcot.

Az igazán nagy bajnokokat talán éppen az jellemzi a leginkább, hogy a kudarcok után hogyan állnak fel, miképpen tudják feldolgozni és beépíteni a kudarcot a tanulási folyamatba.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok, sakkolimpikon tinédzser éretten gondolkodik kitűnő eredményeiről, és az egyik legfontosabb dolognak is ugyanazt tartja, mint világklasszis mentora, aki egyedüli nőként lépte át a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt. 

„Nem szabad egy-egy nyertes vagy vesztes parti után túl sokat időzni a miérteken. Minden verseny csak állomás a céljaim felé vezető úton, és hiszek abban, hogy a sok munka hosszútávon kifizetődik. Három és fél évesen tanultam meg az első lépéseket, és korán megfogalmazódott bennem, hogy női világbajnok szeretnék lenni. Jelenlegi főedzőm Papp Gábor nagymester, mellette Prohászka Péter nagymesterrel dolgozom a legtöbbet, és a hazai szövetség, valamint az ajkai önkormányzat támogatására is számíthatok. Polgár Judit figyelme pedig önmagában hatalmas motivációt jelent, és persze nagyon hálás vagyok neki a segítségért.” 

Zsóka április közepén egyike volt a négy ifjúsági játékosnak, aki négy felnőttsakkozó mellett meghívást kapott a női világválogatottba. Az all star-csapat Kazahsztán női együttesét győzte le Asztanában. Gaál Zsóka a rapid partik után a világválogatott legjobb pontszerzője volt. Társai között a világelső, többszörös világbajnok kínai Hou Ji-fan is szerepelt. 

(Kiemelt képünkön: Gaál Zsóka Forrás: FIDE)