UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-05-05 18:52

Ott lehet az EYOF-on a magyar U18-as leányválogatott

Meghívást kapott a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) a magyar leány röplabda-válogatott, az invitálást pedig a Magyar Olimpiai Bizottság visszaigazolta, miután az MRSZ jelezte, hogy a korosztályos nemzeti együttes készen áll a részvételre. Az idei EYOF-nak a szlovéniai Maribor ad otthont.

A sportolói küldöttség létszáma – a leány röplabdázók részvételével – már száz fő (104) fölött jár, s ez azt jelenti, a maribori lesz a második legnépesebb magyar csapat az EYOF-ok történetében – a hazai rendezésű, 2017-es győri fesztivál után, amelyen szintén ott lehettek röplabdásaink – számolt be a hazai sportági szövetség (MRSZ).

Idén nyáron először szerepelhet majd magyar röplabdaválogatott úgy a tornán, hogy nem a rendező ország jogán vívta ki a lehetőséget (mint hat évvel ezelőtt), mindez pedig az MRSZ főtitkára, Ludvig Zsolt, illetve Kőnig Gábor szövetségi edző szerint is nagy sportdiplomáciai siker.

Elsősorban az elmúlt években elért utánpótlás-eredményeinknek köszönhető az EYOF-felkérés

– mondta Ludvig Zsolt főtitkár. – Tisztában vagyunk vele, hogy sűrű lesz a nyár a részben hazai rendezésű korosztályos U17-es Európa-bajnokság és az U19-es világbajnokság miatt, de a szakmai stábbal egyeztetve az a döntés született, hogy részt veszünk a tornán, mert meg tudjuk oldani az indulást, s ütőképes csapatot küldünk Mariborba. Legutóbb 2017-ben voltunk EYOF-on, akkor rendezőként, itt most viszont saját jogon szerepelhetünk a tornán, ami nagy lehetőség és élmény is lesz egyben a sportolóknak, hiszen az olimpiai mozgalomhoz tartozó eseményről beszélünk."

Majd Kőnig Gábor szövetségi edző – aki a válogatottal két éve hetedik helyet ért el az U16-os Eb-n, míg tavaly tizedikként zárt az U17-es Eb-n – így folytatta az előkészületekről:

A 2006-2007-es korosztály méretteti meg magát a tornán, amely hatalmas lehetőség a játékosoknak. Örülünk a meghívásnak, amely már önmagában is komoly sportdiplomáciai sikernek tekinthető. Úgy szeretnénk összerakni a csapatot, hogy az működőképes legyen, persze szem előtt tartva persze a másik két nagy tornát: az U17-es Eb-t és az U19-es vb-t is.

Elvárásokról még korai lenne beszélni, mivel hirtelen jött a felkérés, de természetesen a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból, becsületesen felkészülünk, s méltó módon fogjuk képviselni Magyarországot."

A XVII. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között. A sportágak/szakágak: atlétika, cselgáncs, kézilabda, 3×3-as kosárlabda (a nagypályás változat helyett), hegyikerékpár (új sportág), országúti kerékpár, tenisz, torna, úszás, gördeszka (új sportág) és röplabda. A magyar fiatalok egyedül gördeszkában nem állnak rajthoz.

(Kiemelt kép forrása: MRSZ)