UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-05-06 09:42

Négy év után újra magyar fiúk az ifjúsági Eb dobogóján

Négyéves szünet után születtek ismét magyar fiúérmek az ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon, amely után a szakág vezetőedzőjével, Ács Józseffel beszélgettünk.

A tavalyi és tavalyelőtti ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon is kizárólag egy lány tudott felállni a dobogóra a magyar küldöttségből: 2022-ben Kovács Nikolett (bronz), 2021-ben pedig Mezei Petra (ezüst) ünnepelhetett medált, míg 2020-ban a vírushelyzet miatt nem indult el a csapatunk a korosztályos kontinensviadalon. A lányok egy évvel korábban (2019) is villantottak, Ambrus Viktóriát csak a döntőben tudták megállítani, ám ekkor Zúró Zsoltnak köszönhetően a fiúrészleg sem maradt érem nélkül, neki a bronzszínűből jutott.

Így mondhatni, régóta várt siker volt a jereváni korosztályos kontinensviadalon a magyar fiúk részéről, hogy ismét volt olyan versenyző, aki a top 3-ba került – rögtön három is! A szemszögünkből az eddigi legeredményesebb ifjúsági boksz Eb-n az elsőéves Nileborg Krisztián (71 kg) három meccset nyerve készülhetett a döntőre, amelyben végül kiélezett összecsapást követően maradt alul, rajta kívül a szintén a nyolcaddöntőben kezdő Zsigó Csaba (48 kg) és Oláh Levente (60 kg) is harmadik lett.

„Az esemény kezdete előtt nem voltak az érmek tekintetében célok kijelölve, nem akartam terhet rakni a srácokra, tettek ők magukra, persze az egészséges fajtából – kezdi a fiúszakág vezetőedzője, Ács József. – Ennek ellenére persze voltak elképzelések arról, hogy kik érhetnek oda az elődöntőbe, esetleg a fináléba. A három érmesünk mind ilyen volt: Csabi már tavaly is egy mérkőzésre volt az éremtől, ami idén meglett neki, a döntőtől pedig csak egy hajszál választotta el. Levi bármire képes a szorítóban; a legjobb négy között könnyedén felemelhették volna a kezét, de ez ilyen sport. Felkészültek a stílusára, kellemetlen volt az ellenfél. Krisz a junior Eb-arany után hamar felvette az ifik ritmusát, viszont az első mérkőzésén megsérült a jobb keze. Úgy ítéltük meg, hogy folytathatta a versenyzést, ami igazán férfias munka volt. Ez viszont azt hozta magával, hogy javarészt ballal dolgozott az összecsapásain, amiket a döntőig így is megoldott, ráadásul a finálé is kiélezetten alakult. Gyönyörű eredményt ért el, ami egészségesen akár még szebb is lehetett volna, de ennek most így kellett történnie.

A mérkőzéseik után mindhárman csalódottak voltak, de ez természetes, hazafelé pedig már ők is mosolygósan utaztak. A siker kulcsa a csapategység volt, amibe a lányokat is beleértem. Szurkoltak egymásnak a fiatalok, végig összetartottak, a folytatást pedig már motiváltan várják. Ezeket óriási öröm edzői szemmel látni.”

A nyolctagú fiúkülönítmény többi tagja sem szégyenkezhet, hiszen mindenki megmutatta a tudását a ringben.

„Azok a versenyzőink sem játszottak alárendelt szerepet, akik az első meccsükön kaptak ki; az elsőéves Kevinnek még erősödnie kell a korosztályban, de jó úton jár. Tóth Adrián remekül kezdett a meccsén, amit behúzhatott volna, ám fejben nem bírta a végjátékot, Kiss Milánnak pedig mindössze a tizenkettedik mérkőzése volt ez. Másfél éve bokszol, ám komoly potenciál van benne a jövőre nézve; szoros összecsapáson kapott ki olyan ellenféltől, akinek jóval nagyobb a tapasztalata. Horváth Ricsinek szintén rutint kell szereznie a folytatásban, ő is ügyesen szerepelt. Az elsőéves Frank Dani tudott meccset nyerni, végül a negyeddöntőben esett ki; neki sem kellett sok a még jobb eredményhez, technikásan bokszolt, de lesz még lehetősége messzebb menetelni.

Az összkép rendkívül örömteli, nagyon büszkék vagyunk a fiatalokra, akikkel kapcsolatban a legnagyobb feladat az lesz, hogy segítsük őket a felnőttmezőnybe való belépésnél és megragadásnál.

Ez évek munkája, amit az U22-es, köztes korosztály is segít. A legnehezebb átmenet, ám megfelelő menedzseléssel a felnőttek között is hasonlóan eredményesek lehetnek majd a fiataljaink.”

A jereváni ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon résztvevő magyar csapat:

Fiúk:
 Zsigó Csaba (48 kg), Kozák Kevin (54 kg), Frank Dániel (57 kg), Oláh Levente (60 kg), Horváth Richárd (63,5 kg), Nileborg Krisztián (71 kg), Tóth Adrián (80 kg), Kiss Milán (86 kg).
Leányok: Horváth Kármen (48 kg), Horváth Laura (50 kg), Drobilits Adrienn (52 kg), Kovács Nikolett (70 kg), Komjáthi Nóra (81 kg), Szira Zsófia (81+ kg).

A kontinensviadalon a magyar lányok egy arany- mellett három ezüstérmet szereztek; a következő napokban ők is reflektorfénybe kerülnek a honlapunkon.

(Kiemelt képünkön: Nileborg Krisztiánt (kékben) csak a döntőben tudták megállítani Forrás: EUBC)