UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Tornasportok Jégkorong Vívás

2023-05-08 11:24

A hónap utánpótlásedzője: jégkorong-, tornász- és vívótréner az áprilisi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj áprilisi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Laufer Béla tornász-, Sárközi Gergely vívó- és Svasznek Bence jégkorongedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, április hónap jelöltjei!

LAUFER BÉLA 1985 óta dolgozik a KSI tornászedzőjeként. Eleinte a legkisebbekkel kezdett el foglalkozni, és az első, hatfős versenyzői csoportjából valamennyien ifjúsági válogatottságig vitték. Bodnár Gergely például részt vehetett az 1993-as genfi korosztályos Eb-n is, de sérülések miatt ebből a csapatból valamennyien korán befejezték pályafutásukat. A második, általa felkészített generáció már jóval nagyobb sikereket ért el: Mihók Ádám, Nyers Csaba és Hidvégi Vid is felnőttválogatottságig jutott. Legismertebb tanítványa, Hidvégi Vid – akinek a pályáját az utánpótlásévektől egészen a felnőttkarrierje végéig elkísérte – első nagy sikereként 2004-ben ifjúsági Eb-ezüstérmes lett lólengésben, majd a felnőttek között 2012-ben olimpiai nyolcadik helyezést ért el, és vb-, valamint Eb-negyedik hellyel is büszkélkedhet lólengésben.

Két évtizednyi edzősködés után 2006 óta már szakosztályvezetőként is irányítja a KSI férfi tornászait. Jelenleg Závory Szilárd személyében egyetlen utánpótláskorú versenyző a saját tanítványa. A 17 éves ígéret a tavalyi ifjúsági Eb-n gyűrűn és nyújtón is nyolcadikként zárt. Csapatban 2020-ban Závory és másik kiemelt neveltje, Dobrovitz Ádám ezüstérmet szerzett a korosztályos Eb-n.

A most 68 esztendős Laufer a mintegy négy évtizednyi tréneri pályafutása alatt nemcsak kiváló versenyzőket, hanem eredményes edzőt is nevelt: Pisák Tamás – aki a múlt évben egyéni összetettben ifjúsági Európa-bajnoki címet ünnepelt Molnár Botonddal Münchenben – annak idején az irányítása alatt kezdte tréneri pályáját a KSI-ben. Pisák 2022 augusztusi jelölése után Laufer – aki szakosztályvezetőként 50 fiatal fejlődéséért felel – a második tornászedzőjelölt a díj történetében.

Ami az áprilisi eredményeket illeti, a már említett Závory Szilárd ebben a hónapban negyedik lett az ugrás selejtezőjében az antalyai ifjúsági világbajnokságon, s ezzel kiharcolta a szerenkénti finálés részvételt. A döntőben aztán több mint két tizedet javított a pontszámán, minek köszönhetően egy pozíciót előrelépett a selejtezőhöz képest, így bravúros teljesítménnyel a világbajnoki dobogó harmadik fokára léphetett fel.

Szilárd a magyar csapat egyetlen érmese lett Törökországban, egyben a hazai tornasport második korosztályos vb-érmét nyerte, ugrásban pedig az elsőt.
Laufer Béla és Závory Szilárd az antalyai ifjúsági világbajnokságon Forrás: KSI

Laufer Béla így foglalta össze, mit gondol a hivatásáról:

Amikor kisgyerekkel foglalkozom, azt tartom a legfontosabbnak, hogy megszerettessem velük a tornát, és sportos életmódra neveljem őket. A lényeg, hogy szívesen, örömmel űzzék ezt a szép sportágat. Nem kikényszeríteni szeretném a munkát belőlük, hanem rávezetni őket a megfelelő metódusra. A szemlétem szerint az edző nem hajcsár, hanem segítő.

Az újdonsült ifjúsági vb-bronzérmes Závory Szilárdot kérdeztük az edzőjéről.

„Már lassan négy éve, 2019 ősze óta dolgozunk együtt a KSI-ben, miután az akkori edzőm, Pisák Tamás Győrben folytatta. Az első pillanattól fogva megtaláltuk a közös hangot, mindent meg lehet vele beszélni. A felkészülési program megtervezésébe szintén be szokott vonni, szóval minden szempontból rugalmas, könnyű vele együtt dolgozni. A kiélezett versenyhelyzetekben is rendre akad egy-egy jó szava, jó tanácsa, és ez sokat segít.”

SÁRKÖZI GERGELY 1988-ban az UTE-ben kezdett vívni. Versenyzőként juniorválogatottságig és magyar bajnoki címig jutott. Már középiskolában megfogalmazódott benne a gondolat, hogy délelőtt történelem tanár, délután pedig kardvívóedző lesz. Párhuzamosan végezte el a történelem szakot az ELTE-n és az edzőképzést a TF-en. Úgy vélte, edzőként nagyobb pedagógiai hatással lehet a gyerekekre, mint tanárként. 2007-ben iskolás csoporttal kezdett foglalkozni, majd rövidesen a BSE szakmai stábjába került. Itt tíz évet töltött el, és magyar bajnok tanítványokkal már ekkor büszkélkedhetett. „Nem a TF-en tanultam meg edzősködni, hanem abban a tíz évben, amelyet a BSE-ben Pézsa Tibor irányítása alatt töltöttem” – mondja.

Sárközi Gergely 2017-ben került a Vasashoz. Úgy gondolja, a megváltozott légkörnek és az új szakmai impulzusnak is köszönheti, hogy hamarosan korosztályos válogatott tanítványai lettek. Első jelentősebb sikere a 2020-ban kadét Eb-győztes leány kardcsapatban vívó Fenyősi Zita nevéhez fűződik. A következő évben a Covid miatt nem indultak magyarok világversenyen, 2022-ben viszont versenyzői közül kadét Eb-t nyert csapatban Domonkos Emese és Bognár Liza. Ez év februárjában Domonkos egyéni kadét Európa-bajnoki címet szerzett Tallinnban, ahol csapatban is felállhatott a dobogó második fokára.

Áprilisban a kardvívó Domonkos Emese a plovdivi kadét-világbajnokságon a hibátlan csoportkör után kiemeltként folytatta, és török, egyiptomi, majd Puerto Ricó-i ellenfelet győzött le a negyedöntőig. Ott aztán az amerikai színeket képviselő Sophie Liu, az elődöntőben pedig az üzbég Nargiza Jakszibajeva ellen is 15:10-re nyert. A döntőben a két évvel ezelőtt Kairóban már kadét-vb-bronzérmes Zarifa Huseynova várt a magyar lányra. Az azeri ígéret kezdte jobban a finálét, és 6:2-re elhúzott, de Domonkos elkapta a fonalat, és szinte állva hagyta ellenfelét.

Végül Sárközi Gergely 17 éves tanítványa, megérdemelten, 15:12-es sikerrel lett kadétvilágbajnok.
Sárközi Gergely és Domonkos Emese Fotó: hunfencing.hu

A 41 esztendős Sárközi Gergely ekképpen összegzi az edzői szakmával kapcsolatos gondolatait:

Az egyik legfontosabbnak azt tartom, hogy átadjam a gyerekeknek a vívás szeretetét. Edzőként nagyon konzervatív és tradicionális irányt képviselek, mondhatni, régi vágású vagyok. Ugyanakkor arra ösztönzöm a tanítványaimat, hogy amit tanulnak, azt kreatívan, szellemesen, okosan variálják, és alakítsák ki azt a fajta stílust, taktikát, amely az ő személyiségükhöz a leginkább illik. Törekszem a jó kommunikációra és elvárom, hogy a fiataloknak legyenek saját ötleteik, amelyeket aztán közösen valósítunk meg.

Edzőjéről így vélekedik a 17 esztendős Domonkos Emese:

„Három éve dolgozunk együtt. Ez idő alatt folyamatosan formálódtunk egymáshoz, és most már elmondhatjuk a kapcsolatunkról, hogy stabil alapja a sikereinknek. Mindig következetesen készülünk. A bizalom kölcsönös, ezért a kapott feladatokat igyekszem maradéktalanul végrehajtani. Szakmailag felkészültnek tartom, így hiszek a közös munka eredményességében. Fontos, hogy a mentális felkészítésemben is sokat tud segíteni. Például a világbajnokságon, amikor 5:0-s vagy 6:2-es hátrányban voltam, nagyon kellett, hogy ott legyen, és kibillentsen a rossz periódusból.”

SVASZNEK BENCE, a 2008-ban a világbajnoki A csoportba jutott „szapporói hősök” egyike játékos-pályafutása befejezését követően azonnal, 2012-ben elkezdte edzői karrierjét a MAC Budapestnél. Az első három évadban az U16-os gárdát irányította, a következő két évben pedig az újbudaiak felnőttgárdájának másodedzője volt. 2017 óta áll a Magyar Jégkorong Szövetség alkalmazásában: az U16-os nemzeti együttes trénereként kezdett, tagja volt az U20-asok szakmai stábjának is, majd 2018 óta az U18-as fiúválogatott szövetségi edzője. Ez utóbbi együttest 2019-ben a divízió I/B csoportos vb-n bronzéremig vezette. Három évvel később, 2022-ben viszont már nem álltak meg az aranyig a fiatalok, akik az asiagói eseményen hibátlan mérleggel nyerték meg a „harmadosztályt”, így 2017 után az idén újra nekivághattak az I/A csoport küzdelmeinek.

Az év negyedik hónapjának végén Svasznek Bence vezetésével szerepelt az U18-as fiúválogatott az angers-i I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon (mivel ebben a korosztályban nyolc együttes alkotja az élvonalat, a mieink a világ tizenhat legjobbja közé verekedték be magukat, vagyis oda, ahol az A csoportos felnőttek is játszhatnak). A csapat öt meccsen hét pontot szerezve fejezte be az eseményt, a házigazda franciákat és a japánokat is legyőzte, emellett az ukránok elleni, szétlövéses vereség során is pontot szerzett. Az előzetesen kitűzött célt, azaz a bennmaradást már az utolsó előtti mérkőzésen bebiztosította a gárda, sőt éremért játszhatott az utolsó körben.

Bár a dobogós helyezés végül nem jött össze, a negyedik hely is minden elismerést megérdemel, ráadásul az U18-as korosztály I/A csoportos vb-jén először sikerült „megragadnia” a magyar együttesnek, így az eredmény sporttörténeti diadalnak számít.
A Svasznek Bence (középen) vezette U18-as jégkorong-válogatott továbbra is a világ tizenhat legjobb korosztályos csapata közé tartozik Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy édesapám, Svasznek Jenő ökölvívóedző, vagyis a sport közegében szocializálódtam. Szenvedélyesen szeretem a jégkorongot, így nagyon örültem neki, amikor játékos-pályafutásom lezárása után lehetőséget kaptam utánpótlásedzőként tevékenykedni. Mi azért vagyunk, hogy ezekből a srácokból sikeres sportolók és emberek, közülük pedig sokan felnőttválogatott játékosok legyenek

– mondja Svasznek Bence. – Ebben a korosztályban a legfontosabb a fejlesztés. A válogatottnál nagyjából két és fél hónapot töltök a fiúkkal szezononként, és a stábbal együtt az a feladatunk, hogy felkészítsük őket a nemzetközi szintre. A magyar utánpótlás-jégkorong esetében az áprilisi bennmaradás erőn felüli teljesítmény, nem feltétlenül volt elvárható, hogy ez összejöjjön, hiszen korábban még sosem sikerült; az, hogy az utolsó napon még a bronzérem megszerzéséről beszélhettünk, dicséretes teljesítmény. Atlétaközpontú edzők vagyunk, a cél, hogy naprakész tudást adjunk át a fiataloknak. Ezzel az ő érdekeiket tartjuk szem előtt, más nem számít.”

Az U18-as válogatott csapatkapitánya, Ravasz Csanád így beszélt a válogatott tréneréről:

„Erőskezű, de nagyon figyelmes szakember, aki minden játékosát támogatja. Sok újat tud mondani és mutatni a hokisainak, akik ezáltal könnyedén képesek fejlődni. Ha visszatekintek az eddigi pályafutásomra, egyértelműen ott van azon szakemberek között, akiktől a legtöbbet tanultam. Minden válogatott-összetartás kemény, amiből sokat tudunk profitálni, miközben a hangulatra sem lehet panasz. Nincs semmiféle feszültség a csapaton belül, ami nem utolsósorban neki köszönhető. Remek stábbal dolgozhatunk együtt.”

(Kiemelt képünkön balról: Svasznek Bence, Laufer Béla, Sárközi Gergely)