UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2023-05-09 14:16

Az utánpótláskorúak is parádéztak a felnőtt ob-n

Az idei esztendőben a karatéban – kis túlzással élve: – minden az őszi magyarországi felnőtt-világbajnokságról szól, és persze arról, hogy a szakszövetség 2023-ban a sportág hazai megszületésének ötvenedik évfordulóját ünnepli a vb mellett további jelentős rendezvényekkel, így az országos bajnoksággal is.

Fél évszázados múltja van idehaza a japán gyökerű küzdősportnak, a karaténak, amelynek valamennyi korosztályt átfogó országos bajnokságát a mögöttünk hagyott hétvégén rendezte meg a honi szakszövetség, az MKSZ.  

„Az ob egyfelől főpróba volt nekünk, szervezőknek, akik az év legfőbb sportági világeseményére, a felnőtt vébére készülünk. Másfelől a kétnapos bajnokság, amelynek az UTE Megyeri úti Jégcsarnoka adott otthont, beleilleszkedett abba a jubileumi rendezvénysorozatba, amellyel az 50 éves magyar karatesportot ünnepeljük meg 2023-ban” – bocsátotta előre a legfőbb tudnivalót Falusi Márton, aki az MKSZ alelnökeként nem csupán az ob, hanem a budapesti világbajnokság főszervezője is egyben. 

Hozzátette, hogy „további edzésre” van szükségük, és gyakorolni fognak az őszi csúcsesemény színhelyén, a Papp László Budapest Sportarénában is, ahol október 24. és 29. között lesz a világbajnokság. 

A főpróbát illetően elmondta, hogy a többeknek vb-kvalifikációs megméretésnek is számító ob-n

összesen nyolcszázan indultak, közülük másfélszázan alkották az utánpótláskorúak – a gyerekkategóriák mellett a kadét, a junior és az U21-es korcsoportokba tartozók – mezőnyét. 

„Több mint hatvan klub képviselői versengtek a Jégcsarnokban, s a két nap alatt a felső utánpótlás-súlycsoportokat tekintve a legjobban az MTK Budapest karatésai szerepeltek, mögöttük az eredményességi rangsorban az UTE végzett másodikként, s a Budapesti Honvéd a harmadik helyen, de a KSI is jól szerepelt” – összegzett Falusi Márton, aki aztán a részleteket is megosztotta honlapunkkal. 

Ilankovic Aleksandra U21-ben és a felnőtteknél is országos bajnok lett 61 kg-ban Forrás: mtk.hu
A kiemelkedőt nyújtók élére kívánkozik Ilankovic Aleksandra. Az MTK korosztályos Európa-bajnok U21-ese nem csupán a 21 éven aluliaknál nyert küzdelemben, 61 kg-ban, hanem kategóriájában a felnőtteknél is övé lett a bajnoki cím.

Beszámolója szerint az Ilankovichoz hasonlatosan korábbi utánpótlás-Eb-győztes, Jakubovics Dalma is duplázott akképpen, hogy két bronzérmet is szerzett 55 kilóban. Az ő súlycsoportjában az első helyen MTK-s klubtársa, az U21-es Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes Baranyi Zsófia végzett.  

„A BVSC-s Ádám Alexandra a felnőtt 68 kilósok küzdelmét életében először nyerte meg, míg U21-ben második lett, jó eséllyel ő lesz a budapesti vb-induló ebben a női kategóriában” – emelte még ki Falusi Márton, aki két fiatalra külön is kitért: – „A 15 éves, MTK-s Tóth Máté, az idei kadét Európa-bajnok megvédte magyar bajnoki címét 57 kg-ban,  ahogyan első lett a 66 kilós junioroknál az ez évi korosztályos Eb-bronzérmes, UTE-s Kopfer Anna is.” 

Tegyük még hozzá, hogy az U21-es válogatott Fleischer Dóra (MTK) nyakába először került felnőtt magyar bajnoki arany, a szövetségi összefoglaló szerint pedig négy kategóriában is feltörekvő fiatalok – Nagy Máté (Szarvas), Nichols Dávid (UTE), Botos Botond és Kapdebo Botond (mindkettő MTK) – diadalmaskodtak. 

(Kiemelt képünkön: Ilankovic Aleksandra Forrás: mtk.hu)