UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-09 17:10

Munkába állt az U23-as és az U21-es 3x3-as női válogatott

Hétfőn munkába állt az U23-as és az U21-es 3×3-as női kosárlabda-válogatott; összesen 12 fővel dolgozik a szakmai stáb. A csapat a Nemzetek Ligájának küzdelmeire készül, amelyben most először mindkét korosztályban ott lesznek a mieink. Süle Krisztina szövetségi edző a wbasket.hu-nak nyilatkozott az előkészületekről.

A felnőtt 3x3-as női válogatotthoz hasonlóan az U23-as és az U21-es női nemzeti csapat is februárban Székesfehérváron kezdte az évet, ami a felkészülést illeti, majd pedig a héten folytatta a megkezdett munkát.

„A februári összetartás alkalmával – amennyire az a néhány nap lehetőséget kínált – leraktuk az alapokat. Ennek a májusi hétnek az a célja, hogy kicsit összerántsuk a brigádot, és lássuk egyben a már most rendelkezésre álló játékosokat – fogalmazott Süle Krisztina szövetségi edző a wbasket.hu-nak adott interjújában, majd hozzátette: – Nem teljes a létszám, összesen tizenkét fővel dolgozunk: hat U21-es és hat U23-as korú játékos érkezett az összetartásra. Elsősorban iskolai elfoglaltságok miatt hiányoznak még kerettagok.

Ugyanakkor pozitívum, hogy az itt lévők többsége a B-csoportban vagy a MEFOB küzdelmeiben játszott az elmúlt időszakban, vagy még jelenleg is játszik, így ritmusban vannak a lányok.

A válogatott ezen a héten péntekig dolgozik Székesfehérváron, majd a szabad hétvégét követően jövő hétfőn folytatódik a munka, és szerdán zárul az összetartás.

„Az összetartás keretében tartunk majd egy házitornát is, melyen a felnőttválogatott mellett osztrák vendégek szintén szerepelni fognak. Ennek megfelelően meccshelyzetben is láthatjuk a játékosokat. Azért fontos elkezdeni a munkát, illetve meccseket is játszani, mert az U21-esek Nemzetek Ligája-programját még mindig nem ismerjük. Vélhetően az első tornát már nem teszik be június elejére a versenynaptárba, de készen kell állni mindenre.

Az U23-as sorozat jóval tervezhetőbb, annak a korcsoportnak a programja már ismert: július 10. és 12. között lesz az első Nemzeti Ligája-állomásunk Koszovóban

– nyilatkozta a szakvezető.

A Nemzetek Ligájában az U23-as korosztályban Görögország, Hollandia, Koszovó, Németország és Törökország lesznek a riválisok. A pristinai erőpróba után augusztus 1. és 3. között Szolnokon szerepel válogatottunk. Idén először vesz részt a Nemzetek Ligája-sorozatban az U21-es magyar válogatott is, így ezúttal a nagy nemzetekhez hasonlóan hazánk ugyancsak mindkét korcsoportban megmutatja tudását. A fiatalabbak mezőnyében Olaszország, Szlovénia, Csehország, Görögország és Litvánia várnak a mieinkre.

Említettem már, hogy az U21-es korosztály menetrendje jelenleg nehezen tervezhető, ezzel együtt mégis fontos lépcsőfok számunkra, hogy idén már ebben a korcsoportban is elindulunk. A korábbi években rengeteg ponttól estünk el, hogy nem szerepeltettünk U21-es csapatot. Most az olimpiai kvalifikációs évben ez elengedhetetlen.

Nem vagyunk könnyű csoportban – s ahogyan a hétvégi FIBA 3×3 Women’s Series kapcsán is elhangzott, bár nem ez a cél természetesen –, de akár kevesebb győzelemmel is értékes pontokat lehet gyűjteni” – összegzett Süle Krisztina.

A májusi összetartáson résztvevő játékosok névsora:
U23-as válogatott: Burján Laura, Frindt Nikolett, Kovács Kitti, Laufer Gabriella, Szirony Dorina és Zsámár Lili
U21-es válogatott: Bacsó Zsófia, Borbás Panni, Rozmán Lilla, Salamon Zsófia, Szerencsés Tamara és Vég-Dudás Anna.

(Kiemelt kép forrása: wbasket.hu)