UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2023-05-10 20:02

Bíró Melinda áttörte a gátat, óriásit ugrott előre a junior-világranglistán

A 16 éves teniszezővel, Bíró Melindával az után beszélgettünk, hogy az elmúlt hetekben remekel a junior ITF-tornákon: a székesfehérvári ötödik kategóriás versenyen egyesben és párosban is győzött, majd a romániai második kategóriás viadalon pedig bravúros teljesítménnyel a döntőig jutott.

A junior leány teniszezők legfrissebb, hétfői világranglistáján Bíró Melinda több mint 200 helyet (egészen pontosan 229-et) lépett előre, ezzel a Gellért SE fiatalja jelenleg a 293. helyen áll, s így a harmadik legmagasabban rangsorolt magyar lány a korosztályos ITF-rangsorban – csupán Udvardy Luca (53.) és Molnár Kitti (286.) előzi meg őt. (Ugyanakkor hozzátartozik a teljes képhez, hogy Udvardy két, Molnár egy évvel idősebb nála.) Bíró hatalmas előreugrása pedig annak köszönhető, hogy a múlt heti, zsilvásárhelyi második kategóriás ITF-tornán – meglepetésre – a döntőig menetelt, mindezt az után, hogy előtte egy héttel a székesfehérvári, ötös besorolású versenyen duplázott egyesben és párosban (Nemcsek Gréta oldalán), ráadásul ezzel megszerezte karrierje első tornagyőzelmét egyesben az ITF-sorozatban.

„Alapvetően már a téli alapozásom is kifejezetten jól sikerült, szóval jó formában kezdtem az évet, de az eredményekben ez most csúcsosodott ki igazán – kezdte a 16 esztendős Bíró az Utánpótlássportnak. –

Ráadásul a fehérvári siker több szempontból is emlékezetesre sikerült, hiszen először nyertem egyesben ITF-tornát, és mindez harmadik kiemeltként jött össze.

Ami azért különleges számomra, mert a korábbi edzőm rendre azt mondogatta: aki harmadik kiemeltként indul, az mindenképpen nagy eséllyel pályázik a tornagyőzelemre. Én is ennek tudatában vágtam neki a versenynek, remélvén, hogy végre áttöröm azt a bizonyos lélektani gátat. A jó játékom eddig is megvolt, de az elmúlt időszakban a nálam magasabban jegyzett játékosok ellen a fontos pontokat valamiért nem tudtam megnyerni.

Rendre nagyon szoros meccseken kaptam ki tőlük, de ezúttal Székesfehérváron – a döntőben Molnár Kittit legyőzve – sikerült átlépnem az árnyékomat. Iszonyatosan örültem ennek a tornagyőzelemnek, beérni látszik a sok-sok belefektetett munka.

A korábbiakban Melinda már két döntőt is játszhatott ITF-eseményen (az ausztriai Güssingben és Pécsen), de a végső siker első alkalommal jött össze neki. Majd ezt újabb menetelés követte, ezúttal Romániában, méghozzá jóval erősebb mezőnyben.

„Amíg a fehérvári ötödik, addig a romániai már második kategóriás verseny volt. Nyilván a tornagyőzelem nagy önbizalomlöketet adott, ugyanakkor felszabadultan, elvárások nélkül indultam el Zsilvásárhelyen, hiszen tisztában voltam vele, hogy papíron csak erősebb ellenfelekkel fogok találkozni. Viszont a magabiztosságnak köszönhetően ezúttal már ténylegesen elhittem, hogy itt is bárki ellen lehet keresnivalóm, és akár nyerhetek is. Ha már csak az első körön jutottam volna túl, az is jó néhány pontot ért volna a világranglistán, ehhez képest négy meccset nyertem, és bejutottam a döntőbe.

Fantasztikus élmény volt az egész hét. Több rendkívül értékes skalpot sikerült begyűjtenem: a hatodik kiemelt norvég és a második kiemelt brit lányt is nagy csatában vertem meg, mindketten a legjobb százötven-százhetvenben szerepelnek a ranglistán

– fogalmazott a Szegeden készülő reménység, aki két héttel ezelőtt még a 612. helyet foglalta az U18-as lajstromban, a két remek hétnek köszönhetően időközben viszont több mint 300 helyet jött előre, amely a további terveit is alaposan átírja.

Bíró Melinda (balra) a romániai finálé után Forrás: MTSZ

„A mostani ranglistás helyezésemnek köszönhetően a jövőben már nem kell ötödik és negyedik kategóriás tornákon szerepelnem, hanem egy-két hármas mellett már főleg kettes versenyeken szeretnék indulni, illetve bízom benne, az első kategóriásokra is felférek majd selejtezősként.

Ez mindenképpen hatalmas szintlépés. Első körben azon leszek, hogy megtartsam ezt a kiváló formát, majd hosszú távon pedig a top százba szeretnék kerülni.

Az viszont nagyon fontos, hogy lépésről lépésre haladjak, szóval a fejlődést én nem is igazán a helyezésben mérem, hanem a játékom minőségén. Az elmúlt hónapokban sokat javult a lábmunkám, gyorsabb lettem, és ezáltal az ütéseim is jobban érvényesülnek. Próbálok gyorsabban és ezzel együtt pontosabban is játszani. Persze még mindig van hova fejlődni, de úgy érzem, most jó úton haladok.”

(Kiemelt képek forrása: MTSZ)