UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-05-11 08:59

Szalai Péter szintet lép az élvonalban

A 19 éves korosztályos világbajnok pólós, Szalai Péter a következő évadtól az OSC-ben bizonyíthat.

Azzal együtt, hogy a férfi vízilabda ob I-ben sereghajtóként végzett a KSI, a főként utánpótláskorúakra épülő együttesben akadtak kiváló teljesítmények. Ilyen a 19 éves Szalai Péteré, aki a mostani évadban is kulcsjátékosa volt a sportiskolások Horváth János irányította gárdájának, és 55 góljával a góllövőlista előkelő nyolcadik helyén zárta az élvonal alapszakaszát. A korosztályos világbajnok pólós a következő idénytől szintet lép, és az OSC Újbuda játékosa lesz. Nem előszőr. 

– Az OSC-ben kezdtél pólózni, és négy évvel ezelőtt onnan érkeztél a KSI-be. Mondhatjuk, hogy hazatérsz? 

– Mindkét klub a szívemhez nőtt az évek alatt. A KSI-hez számtalan élmény és emlék fűz; négy éve nem egy csapathoz, hanem egy befogadó családhoz csatlakozhattam. Végig úgy éreztem magamat, mintha a kezdetektől fogva itt játszanék. És a legfantasztikusabb dolog, hogy a KSI-ben megismert emberekre évek, évtizedek múlva is bármilyen helyzetben számíthatok. De az OSC is remek együttes. Várom Varga Dániel vezetőedzővel és az új társakkal a közös munkát. A váltás újabb lépcsőfok a számomra. 

– Hová vezet a lépcsősor? 

– A stabil élvonalbeli játékossá válás és a felnőttválogatottság felé. Az OSC-ben magasabb szinten is megmutathatom, hogy mit tudok. 

Szalai Péter a következő évadtól az OSC-t erősíti Fotó: Nyolczas Ivett

– Milyen volt az utolsó esztendő a KSI-ben? 

– Újabb értékes évet zártunk az első osztályban, azzal együtt, hogy több szempontból sem volt könnyű az idény. Sok sérülés és betegség hátráltatta a csapatot, de így is sikerült megnehezítenünk az ellenfeleink dolgát. Örülök, hogy ismét sok játéklehetőséget kaptam. Csak azt sajnálom, hogy sérülés miatt nem tudtam minden meccsen játszani, de mindent egybevetve emelt fővel köszönhetünk el az évadtól. 

– Az év elején Varga Zsolt szövetségi kapitány kereten kívül meghívott a felnőttválogatott összetartására. Ez nagy szó… 

– Igen, és remélem, hogy kapok még lehetőséget nála. Én voltam az egyik legfiatalabb, de ezt senki nem éreztette velem. A játékosok nagyon befogadóak voltak, mindenben segítettek. Már néhány edzés alatt is rengeteg dolgot tanultam. Nagyon motiváló volt látni testközelből mindazt, amiért egyfolytában dolgozom.  

– Előfordul, hogy teljes mértékben elégedett vagy magaddal? 

– Nem. Persze azt azért szerénytelenség nélkül kimondhatom, ha éppen jó szezonom volt, vagy sok gólt szereztem. Egyébként az, hogy most a góllövőlistán elől végeztem, részint a társak érdeme. Részint pedig annak köszönhető, hogy sokat kellett vállalkoznom. De sosem cél, hogy én szerezzem a legtöbb gólt egy-egy meccsen, vagy mindent helyzetből én lőjek kapura. A csapat érdekei előbbre valóak. Ha azt nézem, hogy hol tartok most, tizenkilencévesen, akkor nem lehetek elégedetlen, de ez még nem az a szint, mint amit el szeretnék érni. Nagyon sokat kell még fejlődnöm. 

– A következő évadtól már nem játszol korosztályos meccseket, de a nyáron vár még rád feladat az utánpótlásban. 

– A KSI-vel szeretnénk megnyerni az ifjúsági bajnokságot. Úgy gondolom, hogy a korosztályból kiöregedők vagy a klubot elhagyók tartoznak annyival a KSI-nek, hogy bajnoki arannyal, címvédéssel tegyék még emlékezetesebbé ezt az időszakot. Aztán nyáron Romániában rendezik az U20-as világbajnokságot. Tavaly Belgrádban sikerült megnyernünk az U18-as vébét, és szerintem ennek a válogatottnak szintén minden esélye megvan a sikerre. Ami biztos: az első hely lesz a célunk! 

(Kiemelt képünkön: Szalai Péter Fotó: Nyolczas Ivett)