UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-14 09:00

A hazai rendezéssel járó nyomás nem szülhet visszafogott teljesítményt az U17-es Eb-n

A hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságra készülő magyar korosztályos válogatott védője, Umathum Ádám szerint a felfokozott érdeklődés ösztönzőleg kell hasson a csapat teljesítményére.

Véget ért a rövid pihenő, a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságra készülő magyar korosztályos válogatott szombat óta ismét teljes erőbedobással gyakorol a nagy megméretésre. Belvon Attila szövetségi edző együttese a torna nyitónapján, május 17-én kezdi meg szereplését a tornán, amelyen Wales, Lengyelország és Írország lesz a csoportellenfele – az első két helyezett jut tovább a kieséses szakaszba. A gárda belső védője, Umathum Ádám osztotta meg portálunkkal, mivel zajlott mindeddig a hétfőn kezdődő összetartás, s azt is elmondta, mi lehet a csapat erőssége, valamint min kell még dolgoznia az Eb kezdetéig.

„A hangolódás jegyében játékos edzéseken vettünk részt. Szeretnénk a ránk jellemző futballal kirukkolni a tornán, azaz szeretnénk a földön kihozni a labdát, sokat birtokolni, gyorsan támadást építeni. Nagy hangsúlyt fektetünk az átmenetekre, labdaszerzésnél egyből nézzük a beinduló játékosokat – szerintem ez lehet az egyik legfőbb erősségünk, de azt is erénynek tartom, hogy egyben van a védekezésünk.

Biztató, hogy az utóbbi meccseken együtt mozgott a csapat, a spanyolországi tornán és a Szerbia elleni előkészületi mérkőzésen is egységesen léptünk fel.

Védőként magabiztosságot ad, hogy a hátsó sor összeszokottan működik együtt a középpályásokkal, ez a labdatartásunkra is hatással van. Ugyanakkor van olyan terület, amelyben jócskán előre kell lépnünk, mégpedig gólszerzésben. Az utóbbi mérkőzéseken nem jöttek a gólok, pedig a helyzetek számával nem volt gond. Sokat gyakorlunk, hogy minél több lehetőséget alakítsunk ki és minél hatékonyabbak legyenek a befejezéseink. Ehhez jobban kell koncentrálunk a kapu előtt, az eredményesség ugyanis fejben dől el.”

A Puskás Akadémián nevelkedő 16 éves bekk elmondta, alig tud valamit a csoportellenfelekről. Aggodalamra azonban semmi ok, a kerettagok hamarosan naprakész információkat kapnak a riválisok játékáról, alaposan felkészülnek belőlük.

„A taktikai elemekre mindeddig nem fektettünk nagy hangsúlyt, vasárnap kezdünk el felkészülni az ellenfelekből. A lengyelekről és a walesiekről egyelőre nem sokat tudok, de az összetartás azon szakaszába lépünk, amikor a vetélytársak elemzése kerül előtérbe. Az írekkel nemrégiben kétszer is összecsaptunk, jól védekező csapatnak ismertük meg, ám támadásban nem olyan ütőképes.

Viszonylag szerencsés csoportba kerültünk, de nem lesz könnyű egyik mérkőzés sem, három kemény ellenfél vár ránk – ezzel együtt minden esélyünk megvan a továbbjutásra.

Korábban elhangzott, a továbbjutás az U17-es válogatott célja, ennek szellemében lép pályára. Alighanem jó hangulatban játszhatnak a fiatalok, az internetes jegyértékesítő felületeket böngészve ugyanis kiderül, alig lehet már belépőt kapni a szerdai Wales elleni találkozóra, de a magyar nemzeti csapat többi meccsét is nagy érdeklődés övezi.

„Minden csapattársam várja, hogy ennyi ember előtt lépjen pályára. Én is izgatott vagyok, de nem izgulok a torna miatt.

Ösztönzőleg kell hasson ránk a nyomás, a felfokozott érdeklődéstől nem lehet visszafogottabb a teljesítményünk.

Hallottuk, hogy több ezer jegyet eladtak már az első mérkőzésünkre, aminek roppantul örülök – már csak azért is, mert szerintem száz embernél több még sosem volt a meccsemen. Személyes célom, hogy megmutassam, mit tudok, minél jobb játékkal szeretném segíteni a válogatottat. Csapatszinten a saját játékunkat erőltető, összeszedett brigád benyomását szeretnénk kelteni. Elárulhatom, nemrég moziban járt a csapat, A nemzet aranyai filmet néztük meg. Remekül időzített program volt, inspirált minket a vízilabdázókról szóló történet, hiszen az a csapat többek között a rendkívüli egységének köszönhetően nyert meg mindent – biztos vagyok benne, hogy merítettünk a hozzáállásukból.”

Az Európa-bajnokság A-csoportjának programja:
1. játéknap
Május 17., szerda
Lengyelország–Írország (16:30, Hidegkuti Nándor Stadion, Budapest)
MAGYARORSZÁG–Wales (20:00, Hidegkuti Nándor Stadion, Budapest)
2. játéknap
Május 20., szombat

Írország–Wales (16:30, Pancho Aréna, Felcsút)
MAGYARORSZÁG–Lengyelország (20:00, Pancho Aréna, Felcsút)
3. játéknap
Május 23., kedd
Írország–MAGYARORSZÁG (20:00, Pancho Aréna, Felcsút)
Wales–Lengyelország (20:00, BSC Stadion, Budaörs)

(Kiemelt képünkön: Umathum Ádám Forrás: pfla.hu)