UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-18 08:58

Gólpasszokban jeleskedik Kovács Barnabás

A ZTE-ben egyre több lehetőséget kapó Kovács Barnabás egy percet sem részesült akadémiai képzésben, a középpályás azonban így is helytáll az OTP Bank Ligában.

Nem szokványos úton jutott el az NB I-be Kovács Barnabás, a ZTE FC húszéves középpályása: egyetlen percet sem töltött akadémiai környezetben; szülővárosában, Dunaújvárosban nevelkedett. Tehetsége már fiatalon feltűnt a felnőttcsapat edzőinek, tizenöt éves korában az első keret tagja lett, tizenhat évesen pedig az NB III-ban futballozott. Három éve, nyáron szerződött Zalaegerszegre, s a klubnál töltött első idényében, tizenhét esztendősen bemutatkozott az NB I-ben. A 2021–2022-es bajnokságot a másodosztályú Tiszakécskénél töltötte kölcsönben, végig játszotta az évadot, hogy aztán a ZTE-hez visszatérve egyre több lehetőséget kapjon.

Az NB I-ig eljutó kortársaim többsége akadémián nevelkedett, ellenben velem – nyilatkozta Kovács Barnabás. – Utólag jó döntésnek bizonyult, hogy nem mentem akadémiára, hanem más utat járva jutottam el az élvonalba, illetve az U21-es válogatottba.

Dunaújvárosban szokatlanul fiatalon edzhettem a felnőttcsapattal, tizenhat évesen pedig a harmadosztályban szereztem értékes tapasztalatokat, sokat fejlődtem.

Később, Zalaegerszegre szerződve egyik pillanatról a másikra kellett felnőnöm. Beletelt néhány hónapba, mire beilleszkedtem, de vettem az akadályt. Még Boér Gábor vezetőedző első zalaegerszegi időszakában mutatkoztam be az élvonalban a Mol Fehérvár ellen, játszottam az irányítása alatt, de a tiszakécskei kölcsönjáték jelentett igazán sokat. Ez volt az első idényem a felnőttfuballban, amikor alapember voltam, fizikálisan nagyot léptem előre, felkészültem a még nagyobb kihívásokra. Az érettnek tartott játékom szerintem ennek a pályaívnek tudható be.”

Noha korábban támadó középpályásként vették számításba, az utóbbi években új szerepkörben láthatjuk kibontakozni: szűrőként játszatják.

Nagyon megkedveltem a hatos pozíciót, de a nyolcast is szívesen játszom. Valamennyire hiányzik, hogy kevesebbszer érek fel az ellenfél kapuja elé, mint utánpótlásszinten, de ettől még nyugodtan alszom.

A tavasszal elsősorban a gólpasszokban jeleskedem, de a labdaszerzéseket mondanám erősségemnek.

Az NB II brusztolós stílusának tapasztalata miatt talán könnyebben megy a hosszú, magas, illetve második labdák megszerzése is. Megkapom a lehetőséget, ami jót tesz az önbizalmamnak, nagy kedvvel futballozom.”

Az idényben tizennégy mérkőzésen lépett pályára az NB I-ben, a sorozatban 613 pályán töltött perc alatt négy gólpasszt adott. Noha szeretne többet játszani, tudja, nincs egyszerű dolga, hiszen jó képességű labdarúgókkal versenyez a kezdőtizenegybe kerülésért.

A felállásunk miatt csak két játékosnak jut hely a középpálya tengelyében, ráadásul a keret legjobbjai szerintem éppen az én posztomon szerepelnek. Bojan Szankovics, Tajti Mátyás és Szendrei Norbert is kiváló futballista, sokat tanulok tőlük. Így aztán hiteles visszaigazolásnak tartom, ha lehetőséget kapok valamelyikük helyett. A csapat magja fiatal, jó közösséget alkotunk, Kálnoki-Kis Dávid csapatkapitányként ragyogó munkát végez, úgyhogy kiváló a légkör, szeretek itt játszani.

Sok emlékezetes pillanatot élhettem át az idényben, a Fradi elleni győztes gólpasszom felejthetetlen volt, ahogyan a Magyar-kupa-győzelem is. Elképesztő éjszaka volt, az volt megírva, hogy a végén megnyerjük a Budafok elleni csatát.

De nem érem be ennyivel, szeretnék minél hamarabb alapember lenni az NB I-ben. Örülnék, ha jó formában játszanám végig a következő évadot, szeretném a teljesítményemmel kiérdemelni az U21-es válogatottba a meghívást. Gera Zoltán szövetségi edzőnél léptem először pályára a korosztályos nemzeti csapatban, és most bizonyítanám, hogy nem érdemtelenül kapok tőle lehetőséget.”

(Kiemelt képünkön: Kovács Barnabás (balra) az FTC ellen győztes gólpasszt adott FOTÓ: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)