UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-19 14:26

Somody Soma „lazán” révbe ért a junior párbajtőrözők között

Az MTK Budapest hamarosan 19 éves párbajtőrvívója, Somody Soma a magyar fiatalok közül egyedüliként a juniorok világ-, valamint Európa-bajnokságán is duplán állt a dobogón.

Az elmúlt két évben rajta kívül álló okok miatt sem úgy alakult a pályafutása, ahogy szerette volna, ám az idén elért eredményei sok mindenért kárpótolják.  

Az MTK Budapest párbajtőrözője, Somody Soma azt a bravúrt hajtotta végre a közelmúltban, hogy

a magyarok közül egyedüliként négy érmet szerzett a korosztályos világversenyeken. 
Somody Soma nagyszerű hónapokat tud maga mögött Fotó: Bizzi Team

A 19. születésnapját jövőhét elején ünneplő fiatal a tallinni junior Európa-bajnokságon egyéniben bronz-, csapatban aranyérmet érdemelt ki, majd a korosztály plovdivi világbajnokságán egyéniben megint felállhatott a dobogó harmadik fokára, míg a csapattal (mellette Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, keretedző: Eitner Kinga) szintén harmadik lett. 

„Ezek számomra olyan nagyszerű eredmények, amelyek felülmúlták a várakozásaimat – mondja a Bojti Dániel által edzett párbajtőrvívó. – Már nagyon akartam, hogy világversenyen is összejöjjön a jó szereplés. Amikor utolsóéves kadétként megnyertem a hazai ranglistát, a koronavírus miatt nem indultunk a vébén, az Eb pedig elmaradt. Aztán a következő évben a térdemet kellett műteni. Ha az utánpótláséveidben két év megy a kukába, ráadásul úgy, hogy nem is igazán tehetsz róla, akkor abból nem olyan könnyű felállni. Tehát Eb-n három évvel ezelőtt jártam utoljára, de akkor Porecben hamar kipotyogtam egyéniben, és azóta vártam, hogy bizonyíthassak. Örülök, hogy sikerült.” 

Somát Bojti Dániel készíti fel az MTK-ban Forrás: FIE

Soma az Eb-n is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ám a vb azért emlékezetesebb, mert ott elképesztően erős ágra sodródott. A főtáblán előbb a korosztály világranglistáját vezető olasz Simone Mencarellit múlta felül (15:9), majd koreai ellenfelet győzött le, aztán a 32 között az izraeliek junior Európa-bajnokát, Yonatan Cohent ejtette ki 15:12-vel. Ezután kanadai-kínai és finn kihívó jött, majd az a svájci Theo Brochard várta az elődöntőben, akit a junior Eb negyeddöntőjében egyetlen tussal legyőzött. Most a svájci nyert 15:11-re, de ekkor már a bronzérem megvolt a magyar fiúnak. 

„Utólag azt mondom, hogy ha már ekkora versenyt futottam, akkor az arany is meg lehetett volna, de nem vagyok elégedetlen. Amikor megláttam az ágat, és hogy Mencarellivel kezdek, kicsit temettem magamat. De aztán úgy voltam vele, hogy nekem van a kevesebb veszíteni valóm.

Ha kikapok, nem szégyen, ha megcsinálom, bravúr.

Ebben a szellemben meneteltem, és leginkább azok ellen izgultam, akiket korábbról nem ismertem. Mencarellitől kikaptam a világkupán, de tudtam, hogy akkor mit rontottam el. Cohennek is ismertem az ellenszerét. Brochard pedig most legyőzött, de hát ő is nyert már kadét Eb-t. Összességében minden nagyon jól sikerült.” 

Somody Soma a junior-világbajnokság dobogósai között Forrás: FIE

Érdekesség, hogy az Eb-győztes és vb-harmadik junior párbajtőr-válogatottból Soma az egyetlen, aki a következő idényben is marad a korosztályban. És ilyen eredmények után már elsősorban ő lesz az, akitől várni fogják a jobbnál jobb teljesítményeket. 

„Ezzel a nyomással meg tudok birkózni.

Nem vagyok az a stresszelős típus, elég lazán veszem a dolgokat, de azért fejben igyekszem összeszedett maradni.

Természetesen a következő évadban is szeretnék hasonló eredményeket elérni a juniorok között, ugyanakkor a felnőttek mezőnyében is az egyre jobb helytállásra törekszem. Nem szeretnék az a versenyző lenni, aki az utánpótlásban hozza az eredményeket, aztán eltűnik. A felnőttranglistán legutóbb a nyolcadik voltam, a spliti Szatelit-versenyen ezüstérmes lettem és a budapesti Westend Grand Prix-n is a harminckettőbe jutottam. Úgy érzem, egyre inkább van keresnivalóm az idősebbek között is.” 

Somody Soma nem elégszik meg a korosztályos sikerekkel Fotó: Bizzi Team

És a jövőhéten Soma ismét főként idősebbek között mutathatja meg magát, hiszen ő lesz az egyik magyar férfi párbajtőröző a budapesti U23-as Európa-bajnokságon, melyet keddtől a Ludovika Arénában rendeznek. 

„Annyira nem vagyok elbizakodott, hogy azt mondjam, nekem még sok lehetőségem lesz U23-as Eb-n szerepelni. Mert mint tudjuk, bármi közbejöhet. Nem mellesleg ebben a korosztályban nagyon jó vívók vannak, az indulási jogot sem egyszerű kiérdemelni. Úgy állok oda, hogy most van itt az alkalom a legjobb formámat mutatni, és mindent bele fogok adni.” 

(Kiemelt képünkön: Somody Soma a junior-vb-n Forrás: FIE)