UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-05-20 18:35

„Szerettem volna jó versenyzőket nevelni” – Laufer Béla

Laufer Bélával, a KSI férfi tornaszakosztályának vezetőjével az után beszélgettünk, hogy elnyerte A hónap utánpótlásedzője április díját.

Szerdán délután ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője áprilisi elismerését az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Laufer Béla tornászedzőé lett. A KSI férfiszakosztályának vezetője – aki annak idején maga is eredményes tornász volt: olimpiai és világbajnoki negyedikként fejezte be pályafutását – az után vehette át az elismerést, hogy 17 éves tanítványa, Závory Szilárd ugrásban bronzérmet szerzett az ifjúsági világbajnokságon Antalyában. Szilárd a magyar csapat egyetlen érmese lett Törökországban, egyben a hazai tornasport második korosztályos vb-érmét nyerte, ugrásban pedig az elsőt.

Alapvetően meglepődve fogadtam a díjat, hiszen első körben már a jelölés is váratlanul ért, de természetesen nagyon örültem neki, rendkívül megtisztelő.

Nagyon értékes kezdeményezésnek tartom, hogy létrejött ez a díj, amelynek a keretében elismerik és megbecsülik az utánpótlásban dolgozó edzők munkáját – nyilatkozta Laufer az Utánpótlássportnak. –

Amikor annak idején versenyzőként abbahagytam a tornát, egyértelmű választásnak bizonyult, hogy edzőként folytatom. Szerettem volna jó tornászokat nevelni, s bár az elején még nem voltam biztos benne, hogy ez sikerülni fog, mert egészen más a két oldalon lenni, de szerencsére idővel elkezdtek jönni az eredmények.

Nagyon sokat köszönhetek a saját egykori mesteremnek, tőle tanultam meg a szakma apróságait.”

A 68 éves szakember 1985 óta dolgozik edzőként a KSI-ben, és 2006 óta már szakosztályvezetőként is felel a Központis Sportiskolában fejlődő, nagyjából 50 fiatalért. Jelenleg Závory Szilárd személyében egyetlen utánpótláskorú versenyző a saját tanítványa, akivel immár négy éve dolgoznak együtt.

A hónap utánpótlásedzője áprilisi díjátadóján, balról: a Magyar Torna Szövetség elnöke, Magyar Zoltán, az ifjúsági vb-bronzérmes Závory Szilárd és trénere, a díjazott Laufer Béla Fotó: Mura László

„Miután az eddigi legeredményesebb versenyzőm, Hidvégi Vid a riói olimpiát követően visszavonult, kizárólag szakosztályvezetőként folytattam a KSI-ben, majd 2019-ben Szilárd akkori edzőjének, Pisák Tamásnak sajnos hirtelen el kellett költöznie Sopronba, így edzőként én vettem át őt, Bátori Szabolccsal és Dobrovitz Ádámmal egyetemben. Nyilván, már előtte is ismertem Szilárdot, hiszen folyamatosan nyomon követtem a fejlődését Tamás csoportjában.

Igazi jól nevelt gyerekről beszélünk a személyében, akiben ugyanakkor megvan benne az elszántság és az elhivatottság a torna iránt, szóval hamar megtaláltuk a közös hangot.

És jutottak el közösen eddigi legnagyobb sikerükig: az ugrásban nyert az ifjúsági vb-bronzéremig, ezzel pedig Závory le is zárta az utánpótláséveit.

„Mind a mai napig nagyon örülünk ennek a hatalmas sikernek, viszont most már el kell kezdenünk készülni a „nagybetűs életre”, a felnőttévekre. Nagy falat lesz, hiszen amíg az ifik között nyolc, addig a felnőtteknél tíz elemből áll a gyakorlat. Ehhez pedig időre lesz szüksége Szilárdnak, hogy betanulja az új elemeket, és beleérjen a felnőttmezőnybe mind anyagerőben, mind kivitelben.

Azon leszünk, hogy ez minél gyorsabban és gördülékenyebben menjen. Ha pedig ezentúl is ilyen jól megy az ugrás, akkor ezt a vonalat igyekszünk majd tovább fejleszteni.

(Kiemelt képet készítette: Mura László)