UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Tornasportok

2023-05-17 17:31

Áprilisban Laufer Béla tornásztréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője áprilisi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Laufer Béla tornászedzőé lett.

A tavaly alapított díj idei negyedik – egyben a szeptemberben kezdődött második évad nyolcadik – kiírásának három jelöltje Laufer Béla tornász-, Sárközi Gergely vívó- és Svasznek Bence jégkorongedző volt. A kuratórium döntése alapján

az áprilisi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – az KSI 68 esztendős tornásztrénere vehette át. 

Laufer 1985 óta dolgozik a sportiskolások edzőjeként. Eleinte a legkisebbekkel kezdett el foglalkozni, és az első, hatfős versenyzői csoportjából valamennyien ifjúsági válogatottságig vitték. Bodnár Gergely például részt vehetett az 1993-as genfi korosztályos Eb-n is, de sérülések miatt ebből a csapatból valamennyien korán befejezték pályafutásukat. A második, általa felkészített generáció már jóval nagyobb sikereket ért el: Mihók Ádám, Nyers Csaba és Hidvégi Vid is felnőttválogatottságig jutott. Legismertebb tanítványa, Hidvégi – akinek a pályáját az utánpótlásévektől egészen a felnőttkarrierje végéig elkísérte – első nagy sikereként 2004-ben ifjúsági Eb-ezüstérmes lett lólengésben, majd a felnőttek között 2012-ben olimpiai nyolcadik helyezést ért el, és vb-, valamint Eb-negyedik hellyel is büszkélkedhet lólengésben. 

A hónap utánpótlásedzője áprilisban: Laufer Béla Fotó: Mura László 

Két évtizednyi edzősködés után 2006 óta már szakosztályvezetőként is irányítja a KSI férfi tornászait. Jelenleg Závory Szilárd személyében egyetlen utánpótláskorú versenyző a saját tanítványa. A 17 éves ígéret a tavalyi ifjúsági Eb-n gyűrűn és nyújtón is nyolcadikként zárt. Csapatban 2020-ban Závory és Laufer másik kiemelt neveltje, Dobrovitz Ádám ezüstérmet szerzett a korosztályos Eb-n. 

Ami az áprilisi eredményeket illeti, a már említett Závory Szilárd ebben a hónapban negyedik lett az ugrás selejtezőjében az antalyai ifjúsági világbajnokságon, s ezzel kiharcolta a szerenkénti finálés részvételt. A döntőben aztán több mint két tizedet javított a pontszámán, minek köszönhetően egy pozíciót előrelépett a selejtezőhöz képest, így bravúros teljesítménnyel a világbajnoki dobogó harmadik fokára léphetett fel. Szilárd a magyar csapat egyetlen érmese lett Törökországban, egyben

a hazai tornasport második korosztályos vb-érmét nyerte, ugrásban pedig az elsőt. 

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük a sportági szövetség nevében két olimpiai bajnok Magyar Zoltán elnök és Berki Krisztián sportigazgató méltatta a díjazottat. A ceremóniára eljött Laufer tanítványa, Závory Szilárd is. 

„Meggyőződésem, hogy egy utánpótlásedzőnek nagyobb a szerepe a fiatalok nevelésében, mint egy tanárnak, és Laufer Béla tevékenysége messzemenően alátámasztja ezt az állítást. Az pedig külön öröm a számomra, hogy a tizenévesek felkészítésére szakosodott KSI mestere lett a díjazott” – összegzett Csabai Edvin. 

Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, Závory Szilárd ifjúsági világbajnoki bronzérmes tornász, a győztes Laufer Béla, Berki Krisztián, a Magyar Torna Szövetség sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója Fotó: Mura László 

„Olyan régen ismerem, hogy Bélát, hogy már az úttörő olimpián is egy mezőnyben versenyeztünk, később pedig, a montreali olimpián együtt lettünk negyedikek csapatban – idézte fel a múltat Magyar Zoltán, majd így folytatta: – Ő már az edzői pályája kezdetén sem volt híve az akkor még általánosan elfogadott poroszos módszereknek. Mindig a szeretet, a meggyőzés ereje, az odafigyelés jellemezte a tanítványaival való kapcsolatát, vagyis kijelenthetjük: e tekintetben évtizedekkel megelőzte a korát.” 

„Úgy gondolom, az utánpótlásedzőnek az az elsődleges feladata, hogy embert faragjon a versenyzőiből. Bár Béla bá’ nekem nem volt a trénerem, sok időt töltöttünk együtt külföldön is, így testközelből tapasztalhattam, hogy milyen példás az összhang közte a és a neveltjei között” – tette hozzá Berki Krisztián. 

„Sajnálom, hogy a vébén összetettben nem sikerült döntőbe jutnom, de az ugrásban nyert bronz mindenért kárpótolt” – foglalta össze az Antalyában történteket Závory Szilárd, a mesteréről pedig így nyilatkozott: „Az első pillanattól fogva megtaláltuk a közös hangot, mindig mindent meg lehet vele beszélni. A felkészülési program megtervezésébe szintén be szokott vonni, szóval minden szempontból rugalmas, öröm vele együtt dolgozni.” 

A díjazott elmondta, úgy véli a tornasportban a rend és a fegyelem megteremtése az edzéseken alapvető fontosságú már a kezdetektől, ugyanakkor elengedhetetlen a sikerekhez, hogy a versenyző megértse, mi miért történik.

Amikor kisgyerekkel foglalkozom, azt tartom a leglényegesebbnek, hogy megszerettessem velük a tornát, és sportos életmódra neveljem őket. Csak az számít, hogy szívesen, boldogan űzzék ezt a szép sportágat. Nem kikényszeríteni szeretném a munkát belőlük, hanem rávezetni őket a megfelelő metódusra. A szemléletem szerint az edző nem hajcsár, hanem segítő.

(Kiemelt képünkön, szemben: Magyar Zoltán, Závory Szilárd, Laufer Béla és Berki Krisztián Fotó: Mura László)