UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-23 21:59

Vereség Írországtól, a magyar korosztályos válogatott búcsúzik az U17-es Eb-től

A magyar korosztályos válogatott nem tudta felvenni a versenyt Írországgal, vereséget szenvedett, így tehát csoportharmadikként zárt és kiesett.

Belvon Attila szövetségi edző csapata azzal a tudattal léphetett pályára Írország ellen a hazai rendezésű Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, hogy jobb gólkülönbsége miatt az egy pont is elegendő a negyeddöntőbe jutáshoz, ugyanakkor az 52 éves tréner elmondta, akkor követnék el a legnagyobb hibát, ha ikszre játszanának.

A gördülékeny támadásépítés érdekében a Wales (3–0), illetve Lengyelország (3–5) elleni csoportmeccsekhez képest visszavontabb szerepkörben számított a csapatkapitány Kern Martinra, az eddig „hatosként” játszatott Németh Hunort pedig feltolta a helyére. Az utóbbi meccseken haloványabban teljesítők, mint például Kubicsek Levente és Bagi Ádám, valamint Szabó Szilárd kikerült a kezdő tizenegyből, helyettük Hornyák Csaba, illetve a tornán már eredményes Varga Zétény és Molnár Csaba kapott lehetőséget.

Négy gólt kapott az írektől az U17-es válogatott Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Hiába azonban a változtatások, a magyar csapat harmadik, egyébiránt szakadó esőben rendezett Európa-bajnoki mérkőzését is borzasztóan kezdte: a 4. percben szöglet utáni kavarodás után az üresen helyezkedő Luke Kehir a kapu jobb oldalába lőtte nyolc méterről a labdát. A gárda azonban ezúttal gyorsan reagált, az első rögzített helyzetéből egyenlített – kellett hozzá nagy adag szerencse is, Molnár Csaba erősen középre lőtt labdájába ugyanis Jake Grante tette bele úgy a fejét, hogy a saját kapuja jobb oldalába juttatta. Noha a játék kiegyenlített volt, az írek sorra végezhették el a szögleteket, és az ötödik sarokrúgásukból ismét betaláltak. A magyar védelem nem állt a helyzet magaslatán, rossz helyezkedések, gyanítjuk, kommunikációs hibák vezettek el idáig, s az írek a 31. percben újabb megingását kihasználva növelték előnyüket – második és harmadik góljukat egyaránt a tizenötéves Mason Melia szerezte. A félidő hajrájában vett lendületet a magyar csapat, s bár a hosszabbítás első percében Varga Zétényt szabálytalanul állította meg Cory O’Sullivan a tizenhatoson belül, a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

A fordulás után mit sem változott a játék képe: az írek labdaszerzés után rendre veszélyeztettek, míg a magyar labdaszerzéseket követően elmaradtak a lendületes akciók. Mindkét szélen feltartóztathatatlannak bizonyultak a szigetországiak, akik nagy kedvvel futballoztak, a hazaiakon pedig idegekskedés és a kapkodás jelei érződtek. A magyar csapat előrejátéka esetlegesnek tűnt, a középcsatár Simon Benedek alig találkozott a labdával, hiányzott a kreativitás és a vállalkozókedv a játékosokból, s megjegyzendő, hogy a húzóemberek is adósak maradtak a jó teljesítménnyel. A 61. percben eldőlt a továbbjutás kérdése: Luke Kehir remek mozdulattal lőtt a tizenhatoson kívülről a léc alá, így Belvon Attila együttese a becsületéért küzdött az utolsó fél órában. Dicséretére legyen mondva, nagy elánnal ment előre, s a 71. percben Kern Martin fejesgóljával faragott a hátrányon. Az egyenlítés azonban az erőfeszítések ellenére sem sikerült, a magyar korosztályos válogatott egy győzelemmel és két vereséggel, csoportharmadikként zárta tehát a hazai rendezésű tornát, így nem érte el a célját, azaz a továbbjutást.

ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG 4–2 (3–1)
FELCSÚT, PANCHO ARÉNA, 2577 NÉZŐ
ÍRORSZÁG: Healy – Grante, Babb, O'Sullivan – Kehir, Akachukwu, Turley, Negry-McGrath, Orazi (Murray, 88.) – Melia (Okosun, 68.), Razi (Moore, 76.)
Szövetségi edző: Colin O'Brien
MAGYARORSZÁG: Yaakobishvili – Girsik, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák (Burghart, 76.) – Kern, Fenyő (Szabó Sz., a szünetben) – Varga Z. (Demkó, 86.), Németh H. (Somfalvi, 76.), Molnár Cs. (Vidnyánszky, 76.) – Simon B.
Szövetségi edző: Belvon Attila
Gólszerző: Kehir (1–0) a 4., Grante (1–1 – öngól) a 10., Melia (2–1) a 24., Melia (3–1) a 31., Kehir (4–1) a 61., Kern (4–2) a 71. percben
Vezette: Atilla Karaoglan (török) – Mehmet Tugral (török), Peter Bednar (szlovák)

Az A-csoport másik mérkőzésén:
Wales–Lengyelország 3–0 (Budaörs)
A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6 pont (10–7), 2. Írország 6 (8–7), 3. Magyarország 3 (8–9), 4. Wales 3 (3–6)

C-CSOPORT
Franciaország–Portugália 1–1 (Balmazújváros)
Németország–Skócia 3–0 (Debrecen)
A csoport végeredménye: 1. Németország 9 pont, 2. Franciaország 4 (5–5), 3. Portugália 4 (3–6), 4. Skócia 0

A Nemzeti Sport beszámolója szerint tíz rúgott és mindössze egy kapott góllal ment tovább a német U17-es labdarúgó-válogatott a hazai rendezésű Eb-n. A csoportkör utolsó, harmadik fordulójában Skóciát győzték le 3–0-ra, a sikerből Dárdai Pál 17 éves fia, Dárdai Bence egy gólt és egy gólpasszt vállalt. A csoport másik mérkőzésén Franciaország 1–1-es döntetlenre végzett Portugáliával. Az iksz a franciáknak kedvezett, és pontegyenlőséggel, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően másodikként mentek tovább. 
Az eddig pont nélküli Wales meglepetésre három góllal legyőzte az első két meccsükön tízszer is betaláló lengyeleket.

(Kiemelt képünkön: nem jutott tovább a magyar csapat az U17-es Eb-n Fotó: Török Attila)