UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-05-24 09:03

Jó erőkből álló válogatott készül az év U20-as megméretésére

A világbajnokságra készülő U20-as férfi vízilabda-válogatott nagy erőssége, hogy a keretet a felnőttek között is meghatározó játékosok alkotják.

Június közepén Bukarestben szerepel világbajnokságon a férfi U20-as vízilabda-válogatott. Ez a korosztály a 2003-ban született pólósokat foglalja magában, és tulajdonképpen már csak e világesemény miatt tekinthető utánpótlásnak, hiszen az évjárat képviselői az elmúlt évadban kizárólag a felnőttbajnokságban játszhattak, az ifjúsági pontvadászatból kiöregedtek. A bő keretben hozzájuk csatlakoznak a legígéretesebb 2004-esek a tavaly U18-as világbajnoki címet nyert csapatból,

és már nem is igen van gyenge pontja a más néven junior nemzeti együttesnek. 
Vigvári Vince az U20-as válogatott egyik erőssége Fotó: Kovács Anikó/MLSZ

A válogatottat az U18-as vb-győztes szövetségi edző, Kovács Róbert vezeti. A szakember és a stábja számára is szokatlan szituációt eredményez, hogy a bajnokságok, kupasorozatok vége után nem sokkal kezdődik az U20-as vb. 

„Rendhagyó lesz a felkészülés – mondja a tréner. – Két és fél hetet tudunk együtt tölteni a vébé előtt, de ez a többi csapatra is igaz, így erre nem hivatkozhatunk, csak magunkban kell bíznunk. Ezért már csak az összecsiszolódáson, a taktikai variációk gyakorlásán, a mentális felkészítésen és a regeneráción lesz a hangsúly. És persze az utazókeret kihirdetésén. Az időhiány miatt a jelenlegi bő keretünk is szűkebb a megszokottnál.” 

A társaságot elnézve, Kovácsnak nem lesz könnyű kijelölnie a világbajnokságon szereplő tizenöt pólóst. A játékosok egytől egyig fontos, meghatározó pillérei a klubcsapataiknak. Többen nemcsak az ob I-ben, hanem a nemzetközi kupákban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, továbbá olyan vízilabdázók is vannak a korosztályban, akik a felnőttválogatottban már szintén bizonyítottak. 

„Nagyon sok meccsüket megnéztem, többekkel dolgoztam is együtt. Jól ismerem őket, és tudom, hogy a klubjaikban milyen szerepkörben pólóznak. Ráadásul szinte mindegyikük gólerős játékos. Viszont a válogatottban biztosan nem lőnek majd minden meccsen fejenként öt gólt.

A cél az lesz, hogy Magyarország neve mellett a mérkőzések végén legalább eggyel több gól szerepeljen, mint a másik oldalon.

Fontos, hogy mindenki azt a feladatot végezze el, amit rábíztak. A felkészülés egyik nagy kihívása, hogy helyre tegyük az egókat, mert kizárólag csapatként tudunk győzni. Egyébként a riválisainknál is hasonló a helyzet. A legjobb húszéves szerbek, olaszok, görögök, spanyolok is erős felnőttcsapatok játékosai. És közöttük is akadnak felnőttválogatottak.” 

Kovács Róbert továbbra is a csapategységben látja az eredményesség titkát Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Kovács szerint a magyar csapatot elsősorban azoknak a pólósoknak kell húzniuk, akiket már Varga Zsolt szövetségi kapitány is meghívott a felnőttválogatottba. Az FTC kiválósága, Molnár Erik felnőtt Eb-ezüstérmesnek mondhatja magát, az OSC-ben edződő Vigvári Vince pedig Molnárhoz hasonlóan a Bajnokok Ligájában is remekel. Vismeg Zsombor a Szolnok, Mészáros Mátyás a BVSC-Zugló tagjaként nyújt hétről hétre kiemelkedő teljesítményt, míg az ifjúsági korú Nagy Ákos, valamint Szalai Péter nemcsak a KSI-ből, hanem a felnőttélvonalból is kitűnt a mutatóival. Ha csak azt nézzük, hogy a keretből ki milyen szerepet tölt be a klubjában, akkor megállapíthatjuk, hogy régen láttunk ennyire erősnek tűnő korosztályos válogatottat. 

„Remélem, hogy már sokan látták A nemzet aranyai című filmet a mozikban. Nem szeretnék nagyot mondani azzal, hogy a háromszoros olimpiai bajnokcsapat tagjaihoz hasonlítom ezt a generációt, de velük tudok párhuzamot vonni, mert talán az a 76-77-ben született korosztály volt az, amelyben ennyien töltöttek be látványosan fontos szerepet fiatalként a felnőttek között. Nem mellesleg a mostani fiúk is nagyon erősek mentálisan.” 

Vismeg Zsombor (balról) és Szalai Péter ebben az évadban is bizonyított Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Az új lebonyolítási rendszerű vb-n a magyarok a görögökkel és az amerikaiakkal is találkoznak, a nyitó meccset viszont azokkal a szerbekkel vívják, akiktől tavaly ötméteresekkel kaptak ki az U19-es Európa-bajnokság elődöntőjében. 

„Az fájó pont volt a srácoknak, tehát a motivációt nem nagyon kell keresni. Ügyelni kell rá, hogy ne a bosszú hajtsa őket. Azt gondolom, hogy jobb csapatunk van a szerbekénél, és remélem, hogy ezt a vízben is bizonyítjuk.” 

Az U20-as vízilabda-válogatott vb-re készülő bő kerete: 
Kapusok: Gyapjas Viktor (BVSC), Danka Benedek (KSI), Kovács Kristóf (Szeged). Mezőnyjátékosok: Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Vismeg Zsombor (Szolnok), Molnár Erik (FTC), Varga Vince (FTC), Klár Gergely (FTC), Vigvári Vince (OSC), Lakatos Soma (Szeged), Leinweber Olivér (Szeged), Tátrai Dávid (BVSC), Mészáros Mátyás (BVSC), Ekler Zsombor (Honvéd), Pető Attila (Szolnok), Szécsi Marcell (UVSE), Nagy Norbert (Miskolc), Gólya Noel (Eger). Edzők: Kovács Róbert, Dávid Zoltán, Kardos István 

(Kiemelt képünkön: Molnár Erik tavaly már Eb-ezüstöt nyert a felnőttekkel Forrás: MVLSZ)