UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-24 21:39

Szemes Gergő ezüst-, Tóth Gergely bronzérmes az U23-as Eb-n

Szemes Gergő ezüst-, Tóth Gergely pedig bronzérmet szerzett a budapesti U23-as vívó Európa-bajnokság tőrversenyében.

Szerdán a fővárosi Ludovika Arénában zajló U23-as vívó Európa-bajnokságon a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők voltak érdekeltek. A tőrözök között két magyar fiatal is nagyszerűen szerepelt.

A 20 éves Szemes Gergő ezüstérmet nyert, míg a 21 esztendős Tóth Gergely bronznak örülhetett.

Szemes a csoportjából öt győzelemmel és egy vereséggel lépett tovább, és a főtáblán a 32 között vívott először. Ott Mihályi Andort 15:5-re, majd egy körrel később a brit Jaimie Cookot 15:6-ra múlta felül. A negyeddöntőben Armand Spichigerrel vívott, és 15:14-re verte francia ellenfelét. Szabó István tanítványa a négy között az olasz Tommaso Martininél bizonyult jobbnak 15:11-re, a döntőben pedig 15:13-ra kikapott a szintén olasz Giulio Lombarditól.

„Örülök a második helynek, ugyanakkor csalódott is vagyok, mert voltak az utolsó asszóban olyan momentumok, amelyeknél lehetett volna más döntést is hozni, és akkor másképp alakul a kimenetel” – értékelt az MTI-nek az FTC vívója, aki a tavalyi felnőtt-világbajnokságon negyeddöntős volt. 

Szemes Gergő remek vívással jutott ezüstéremig Forrás: hunfencing.hu

Tóth a csoportszakaszt három sikeres és három vesztett asszóval teljesítette, az ötvenszázalékos eredmény miatt neki már a 64-es tábla első fordulójában is vívnia kellett. A Szirmai Benedek által edzett tőröző belga Mathieu Nijst 15:8-ra győzte le, majd a svájci Remi Brunnert ugyanennyire, a lengyel Adam Podralskin pedig 15:14-gyel jutott túl. Az elődöntőért a szerb Veljko Cukkal vívott, akit 15:9-re győzött le. A Törekvés SE vívója végül a fináléért rendezett asszóban 15:9-re kikapott a későbbi aranyérmes Lombarditól.

Tóth Gergely öröme Forrás: hunfencing.hu

A 63 fős tőrmezőnyben Mihályi Andorhoz hasonlóan Bagdány Albert is a legjobb 32-ig jutott.

A 76 párbajtőrözőt felvonultató női mezőnyben Gnám Tamara az előkelő hetedik helyen végzett, Wimmer Dorina, Tóth Jázmin és Kardos Edina a legjobb 32 között fejezte be a versenyét.

Csütörtökön a férfi párbajtőrözők és a női kardozók egyéni versenyét rendezik a Ludovika Arénában.

Az U23-as Eb részletes eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: Szirmai Benedek, Tóth Gergely, Szemes Gergő és Szabó István Forrás: hunfencing.hu)