UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2023-05-27 12:00

Három magyar utánpótláskorú is érdekelt az idei, Bakuban rendezendő felnőtt-vb-n

Az esztendő legfőbb tekvondós eseménye következik május végén-június elején: felnőtt világbajnokságra gyűlik össze az azeri fővárosban a földkerekség minden zugából érkezve a koreai gyökerű küzdősport művelőinek színe-java, köztük három magyar tinédzser is.

Baku rendezi a 2023-as tekvondó-világbajnokságot, amely a felnőtteket szólítja ugyan a küzdőtérre, de a mezőnyben a reményteljes fiatalok táborában, a piros-fehér-zöld színek képviseletében ott lesznek a mieink is: a 17 éves Márton ikrek, Luana és Viviana, s a 16 esztendős Csáki Hanna.

A nyolcfős magyar válogatott tinédzser részlegére nem pusztán a „korhátrány” miatt vár hatalmas kihívás, hanem azért is, mert felnőtt világversenyes újoncként kell helytállniuk Azerbajdzsán fővárosában.

Az előzetes hírek szerint kilencszáznál is többen próbálnak szerencsét, s a küzdelmi kategóriák mindegyikében várhatóan hatvan-nyolcvan versenyző teszi próbára tudását. 

Azért a mieink sem esélytelenek, sőt! Ahogy a honi sportági szövetség elnöke, Márton Zsolt Krisztián és a válogatott vezetőedzője, Galambos Bence is hangoztatta a vébét megelőző budapesti sajtótájékoztatón:

nagy reményekkel várják a csapat valamennyi tagjának fellépését,  s bármelyikük eljuthat akár a világbajnoki dobogóig is, beleértve mindhárom ifjú  tekvondósunkat. Merthogy valamennyien kiválóan felkészültek az év csúcsviadalára.

Csapatunk fele idehaza végezte el a munka rá eső részét, így Csáki Hanna is, miközben a másik fele külföldön él és készül, „de – hogy az elnök szavait idézzük: – magyar szívvel, és úgy, hogy Magyarországnak érmet szerezzenek”.

Ez a cél vezérli a Márton lányokat is, akik a vb-előkészületek hajrájában Madridban, spanyol klubjukban látták vendégül az amúgy a súlycsoportjukkal nem ütköző 53 kilós kategóriában versenyző kiválóságot, az Európa-bajnoki bronzérmes Patakfalvy Lucát, kivel szűk egy héten át edzettek-gyakoroltak együtt.  Az ikrek utolsó junior évesként mutatkoznak be a felnőtt vébén, hátuk mögött megannyi utánpótlás-sikerrel, közte korosztályos Európa-bajnoki aranyakkal.

A Márton ikrek 17 évesen is nagy meglepetést okozhatnak a felnőtt-világbajnokságon
forrás: mtsz.hu

És a felnőttek közötti vébészerepléstől sem félnek – erősítette meg az ikrek édesapja, Márton Zsolt, aki nem tévesztendő össze a magyar szövetség azonos nevű elnökével. A küzdősportos múltú szülő elmondta honlapunknak, hogy a két lány kirobbanó erőben, csúcsformában várja a bakui fellépést.

"Ezerrel, vagyis teljes erőbedobással, napi két edzéssel készülnek a lányok, akik brutálisan jó formában vannak. Hogy mást ne mondjak, pár napja a spanyol U21-es bajnokságban mindketten elsők lettek úgy, hogy végigverték a teljes mezőnyt, Luana az 57, Viviana pedig a 62 kilóban darált le mindenkit"

– jelentette ki a vébét bizakodva váró édesapa.

A trió bakui programja:
Május 29.: Márton Luana (57 kg)
Június 2.: Csáki Hanna (46 kg)
Június 3.: Márton Viviana (62 kg)

(Kiemelt képünkön: az ötvenéves világszövetség  jubileumáról is megemlékeznek a tekvondó-vébén Forrás: worldtaekwondo.org)