UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-27 09:02

Remekül zárult Maly Benedek visszatérő évada a MAFC-ban

A Belgrádban eltöltött évek után a korosztályos válogatott kosárlabdázó, Maly Benedek (18) tavaly nyáron tért vissza nevelőklubjához, a MAFC-hoz, és az NB I/B-ben való szereplése mellett az U20-as bajnokságban pedig vezéregyénisége volt az ötödik helyen záró csapatának, ráadásul juniorkorúként a korosztályos nyolcas döntő All Star-csapatában is helyet kapott a két évvel idősebbek között.

Több statisztikai mutatóban is Maly Benedek zárta az élen az U20-as férfi kosarasok debreceni országos döntőjét. A MAFC két méter magas irányítója (!) a pontok (22,0), a blokkok (2,0) és a teljesítményindex (31,3) terén is a legjobbnak bizonyult, ráadásául mindezt juniorkorúként hajtotta végre az idősebbek mezőnyében. Emellett a lepattanókban (9,3) harmadikként, a szerzett labdákban (3,0) másodikként fejezte be a nyolcas döntőt, és járult hozzá a Lakits András vezette csapat ötödik helyéhez.

„A Honvédot kaptuk első ellenfélnek a negyeddöntőben, ami önmagában hatalmas kihívást jelentett, hiszen az A-csoport másodikjáról beszéltünk, így nem mi voltunk a meccs esélyesei, és részben talán emiatt is, csapatszinten megilletődötten kezdtünk, ezt pedig kihasználva a Honvéd a második negyedben már tizenöt ponttal is vezetett – kezdte Maly az Utánpótlássportnak. – Majd miután elizgultuk az első félidőt, a másodikban sikerült visszakapaszkodni, és bár a végjátékban három pontra is feljöttünk, végül ez kevésnek bizonyult, alulmaradtunk.

Ez után viszont az NKA Pécs és a Kecskemét elleni helyosztóra szépen felszívtuk magunkat, már nem volt bennünk az elején meglévő minimális félsz, és elhittük, bárki ellen lehet keresnivalónk, és végül megérdemelten lettünk ötödikek, ami összességében jó eredménynek mondható.

Ha a Honvéd ellen kicsit hamarabb ébredünk, ebből talán még jobb is kisülhetett volna. Annak mindenképpen örültem, hogy a viszontagságos szezonom végén a döntőben sikerült a legjobb formámat nyújtani, szóval tényleg remek élményként maradt meg az országos döntő” – mondta a 18 esztendős fiatal, aki az akkor még címvédő pécsiek ellen

31 pontot, 9 lepattanót, 4 szerzett labdát, 3 blokkot és 15 kiharcolt faultot jegyzett. A döntőben mutatott kiemelkedő teljesítménye révén Benedek a torna All Star-csapatába is bekerült, a legjobb ötös legfiatalabb tagjaként.

„Nagyon jól esett az egyéni elismerés, különösen a hullámvölgyekkel teli évad után, mivel sérülések hátráltattak, egyáltalán nem volt könnyű formába lendülni, és visszaszerezni az önbizalmat, ráadásul ez volt az első évem a felnőttek között, az NB I/B-ben szerepelve, ami szintén komoly kihívást jelentett. Mindeközben újra meg kellett szoknom az itthoni környezetet, hiszen a kétéves szerbiai időszak után tavaly nyáron jöttem haza, és tértem vissza a MAFC-hoz – oda, ahol tíztől tizenhárom éves koromig játszottam.

Szóval több okból sem volt egyszerű visszarázódni a hazai közegbe, így erre a pozitív megerősítésre a legvégén tényleg nagy szükségem volt.”
Forrás: MAFC

A MAFC-os visszatérés előtt 2020 és 2022 között a szerb fővárosban, a KK Dynamic Beograd csapatánál játszott, és a múlt nyáron részben kényszerűségből kellett hazatérnie.

Mindent egybevéve szuper két évet töltöttem Belgrádban, ez az időszak nagyon sokat tett hozzá a fejlődésemhez. Szasa Nikitovics személyében – aki a szerb U16-os válogatott szövetségi edzőjeként is dolgozott – kiváló edzőtől tanulhattam. Teljesen más játékstílust és kosárlabda-iskolát ismerhettem meg. Úgy érzem, a kint jellemző agresszív játékstílust és mentalitást sikerült is magamévá tennem.

Magyarországon viszont egyébként ez nem igazán jellemző, és azt hiszem, ennek is köszönhető, hogy általában itthon nem nagyon tudnak megállítani az ellenfelek – mondta. – Tavaly úgy alakultak a dolgok, hogy haza kellett jönnöm, mivel a szerbeknél, ha valaki betölti a tizennyolc éves kort, csak akkor játszhat az utánpótlásban, ha hazai játékos, vagyis szerb állampolgár.

Így csak kizárólag a felnőttkeretben vehettek volna számításba, viszont ott hatalmas a konkurencia, ilyen fiatalon roppant nehéz beverekedni magát az embernek. A nálam egy évvel idősebb, 2004-es születésű Ilija Milijaszevics személyében a szerb korosztályos válogatott irányítója állt előttem a rangsorban a posztomon.

Ezáltal egy évvel ezelőtt jobbnak láttam, ha váltok a több játéklehetőség reményében, és a család, illetve az iskola miatt egy évre hazatértem. Ami mindent egybevéve, a nehézségek ellenére is abszolúte megérte, az U20-as országos döntő sikerélménye mellett a felnőttmásodosztályban sok-sok értékes tapasztalatot gyűjthettem, és tanulhattam. Továbbá a dobásomon pedig sikerült jelentőset fejleszteni, szóval tényleg rengeteget tudtam profitálni a MAFC-ban.”

Mint szavaiból is kiderült, az itthon töltött mostani évadot követően nem sokáig tervez Magyarországon. Ősztől ismét klubot, mi több, országot vált, és Amerikában, a New Yorktól nagyjából 120 km-re lévő Trinity-Pawling Schoolban folytatja középiskolás éveit, illetve kosárlabda-pályafutását. Előtte viszont a nyáron még az U18-as válogatottban lesz jelenése, ugyanis a nemzeti csapattal készülhet a B divíziós korosztályos Eb-re.

Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia

„Rendkívül izgatottan várom a nyarat, ugyanis első alkalommal szerepelhetnék majd Európa-bajnokságon, két évvel ezelőtt a Challenger-tornákon játszhattam már a válogatott színeiben, tavaly viszont sajnos nem kerültem be a keretbe.

Szarvas Gábor szövetségi edzőként az ősszel vette át a mostani csapatot, nagyon kedvelem a stílusát és jó edzőnek tartom őt. Tetszik az elszántsága: például rögtön azzal kezdte, hogy elmondta, szeretné feljuttatni a válogatottat az A-divízióba.

Szimpatikus a mentalitása és a profizmusa. Alig várom a nyári közös munkát, a tervek szerint június közepén indul a közvetlen Eb-felkészülés.”

(Kiemelt kép forrása: DEAC Kosárlabda Akadémia)