UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2023-05-29 19:26

Márton Luana 17 évesen felnőttvilágbajnok!

Az esély, vagy inkább a remény élt már a rajt előtt is, mégis inkább a váratlanul kellemes meglepetések sorába tartozik, hogy Márton Luana személyében tinédzser magyar világbajnokot avattak pünkösdhétfőn a tekvondósok bakui csúcstalálkozóján.

Az esztendő kiemelkedő sportági eseményén, a tekvondósok felnőtt-vébéjén már a nyitónapon hatalmas magyar siker született:

a 17 esztendős Márton Luana tudniillik az 57 kilogramm félszáz kiválóságot felvonultató kategóriájában végigszáguldva a mezőnyön meg sem állt a dobogó tetejéig.

Élete első felnőtt-vébéjén mindjárt a csúcsig menetelt úgy, hogy egyáltalán nem volt kikövezve az útja az aranyéremig, mi több: majdhogynem gyilkos csaták sorát kellett megvívnia, hogy révbe érjen. 

A Madridban élő és spanyol klubban készülő, ám válogatottként magyar nemzeti színekben versenyző tini hat mérkőzést nyerve lett világbajnok. Bemutatkozásképpen könnyed győzelmet aratott az ír Emma Cahill ellen, majd a 32 között már három menetre volt szüksége a rutinos belga Raheleh Asemanival szemben, hogy aztán a görög Faidra Kaltekit szoros, de egyértelmű kétszer két percben búcsúztassa el a vébétől.   

A negyeddöntőben a koreai Hanna Li várt rá, az a dél-koreai tekvondós, aki a tavalyi ifjúsági világbajnokságon rögtön az első mérkőzésükön 2–0-val szomorú vb-szereplésre kárhoztatta Luanát. Bakuban sikerült a visszavágás: a végig kiélezett ütközet legvégén, a harmadik menetben, valóban az utolsó pillanatban vitte be a döntő csapást, azaz a fejrúgást, minek köszönhetően a legjobb négy közé lépett, vagyis már érmesnek vallhatta magát.  

Márton Luana 17 évesen lett felnőttvilágbajnok Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

És az elődöntőben sem volt megállás: a magyar lány 2–0-ra legyőzte a brazil Maria Clara Pachecót és bejutott a fináléba, ahol a tajpeji Lo Csia-ling várt rá. A 21 éves ázsiai korábban kétszer nyert korosztályos vébét, a 2021-es tokiói olimpián pedig bronzérmet szerzett, ő tűnt esélyesebbnek, ám Luana, aki tavaly U21-ben, vagyis a 21 éven aluliak Európa-bajnokságán már képes volt a jóval idősebbek között is diadalmaskodni, Bakuban újfent fittyet hányt a papírformára,

és két menetben elintézte tajvani riválisát, begyűjtve élete első – és aligha utolsó – felnőtt-világbajnoki címét. 

A nyitónap másik magyar fellépője, Józsa Levente a legjobb tizenhatig jutott a 68 kilósok 73 tekvondóst felvonultató mezőnyében. A 20 éves versenyző portugál, majd kolumbiai rivális felett diadalmaskodva verekedte el magát a nyolcaddöntőig, ahol egy kínai állította meg, nagy harcban. Józsa nyerte az első menetet, ázsiai ellenfele egyenlített, a döntő két percben pedig bár a magyar vezetett két másodperccel a vége előtt 16-14-re, megkapta ötödik intését is, így a szabályok értelmében vetélytársa győzött. 

(Kiemelt képünkön: Márton Luana /kékben/ legyőzte a tajpeji Lo Csia-linget a vb-döntőben Forrás: World Taekwondo)