UtánpótlásSport Egy nap az utánpótlásért címmel rendez konferenciát december 5-én szerkesztőségünk, jelentkezz most!
2023. december 1.
  • instagram
Junior ökölvívó-világbajnokság (Jereván, Örményország)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-05-30 20:49

Bertalan Balázs nem várt gyorsasággal robbant be az európai ifjúsági elitbe

Az MTK Budapest 17 éves cselgáncsozójával, Bertalan Balázzsal (73 kg) az után beszélgettünk, hogy nemrégiben meglepetésre megnyerte a bielsko-bialai ifjúsági Európa-kupa-versenyt, ezzel pályafutása legnagyobb sikerét elérve, és kiharcolva a kvalifikációt a nyári korosztályos világversenyekre.

Mint arról beszámoltunk, a magyar ifjúsági cselgáncsozók három éremmel, közte egy arannyal zártak a Bielsko-Bialában rendezett korosztályos Ek-viadalon. A mieink egyetlen elsőségéért az MTK Budapest fiatalja, Bertalan Balázs felelt, aki nem talált legyőzőre a 73 kilósok között. A kék-fehérek 17 éves reménysége nagy meglepetésre állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ugyanis legjobb eredményeként eddig – még tavalyról – egyetlen bronzéremmel büszkélkedhetett az Európa-kupa-sorozatban, és az idei szezon sem indult jól neki: az első és a második fordulóban esett ki előbb Zágrábban, majd Teplicében.

„Idén ez már a harmadik Európa-kupa-versenyem volt, és a gyengébben sikerült első két állomás fényében Lengyelországban – a papírforma szerint – nem én voltam a legesélyesebb.

Ugyanakkor, abban a tudatban mentem oda, hogy bárkit képes vagyok legyőzni, ehhez elsősorban fejben kell összeszedettnek lennem, és ezúttal ez abszolúte sikerült.

Fizikailag és mentálisan is minden részlet összeállt, ami a dzsúdómat illeti” – mondta Bertalan az Utánpótlássportnak.

Ezúttal mind a hat meccsét megnyerte: sorrendben lengyel, lett, német, ukrán és két grúz riválist legyőzve.

Nehéz eldönteni, hogy melyik volt a legnehezebb meccsem, kettő is eszembe jut egyből. Az ukrán elleni negyed-, illetve a német elleni nyolcaddöntő.

Az előbbi nagyon jó erőben volt, és rendkívül kellemetlen stílusban dzsúdózott, ráadásul hátrányból kellett megfordítanom a meccset. Míg a német fiúval szemben talán még ennél is jobban elfáradtam, ezúttal én szereztem meg a vazaris vezetést, utána viszont végig maximális koncentrációra volt szükség, és fegyelmezetten, taktikusan kellett lehoznom a mérkőzést.”

Forrás: MTK Budapest

A legutóbbi győzelem több szempontból is nagy lendületet ad Balázsnak.

Elsőre kifejezetten váratlanul ért ez a siker, főleg abból a szempontból, hogy ez alapvetően átírja a további terveimet. Ugyanis ez az első hely önmagában annyi pontot adott a világranglistán, amivel sikerült is bebiztosítani a részvételemet a június második felében esedékes Eb-n.

Majd a tervek szerint júliusban az EYOF, augusztusban pedig a világbajnokság várhat rám. Miközben mindez a lengyelországi győzelem előtt elég bizonytalannak tűnt – nyilatkozta. – Hatalmas önbizalomlöketet adott ez a mostani arany. Jelenleg gőzerővel készülök már a portugáliai ifi Európa-bajnokságra, ahol szintén szeretnék majd minél jobb eredményt elérni. Előtte még Porecben részt veszek egy nemzetközi edzőtáborban, de versenyen már nem tervezek indulni az Eb-ig.”

(Kiemelt kép forrása: EJU)