UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-31 09:01

Így teljesítettek az NB I-ben a 2002-ben vagy az után született magyar fiatalok

Évadvégi összegzésünkből kiderül, hogy a Budapest Honvéd adta a legtöbb lehetőséget a hazai utánpótláskorú labdarúgóknak, egy átlagos NB I-es fordulóban 1033 fiatalpercet rögzítettünk, valamint arra is fény derült, mely ígéretek nyújtották a legjobb teljesítményt.

Az idény végeztével ideje összegezni, mennyi lehetőséget kaptak az utánpótláskorú magyar fiatalok az OTP Bank Ligában! 

Az évadban hatvankilenc, 2002. január 1-jén vagy az után született ifjonc kapott lehetőséget, közülük hatvanketten voltak magyarok. A Magyar Labdarúgó-szövetség anyagi ösztönzőrendszere ellenére hatalmas különbség figyelhető meg a tekintetben, hogy a klubok mennyi játékidőt biztosítottak fiataljaiknak: míg (az InStat Scout adatai alapján) a Budapest Honvéd tizenhárom utánpótláskorúnak 7153 percet biztosított, addig a listán utolsó Mol Fehérvár öt saját neveltjének 189 percet (egy fiatalnak átlagosan 37,8 perc jutott az NB I-ben). A kispestiek a fiatalpercek számát tekintve kiemelkedtek a mezőnyből, hiszen a képzeletbeli dobogó második fokára férő Zalaegerszeg 4085, míg a harmadik Vasas 3537 percet könyvelhetett el a számítások szerint. Összesen 34 083 perc jutott az utánpótláskorú magyaroknak, ami azt jelenti, hogy fordulónként átlagosan 1033 fiatalpercet rögzíthettünk.

A Bp. Honvéd adta a legtöbb lehetőséget az utánpótláskorú magyaroknak

A bajnokság legfiatalabb játékosa a Puskás Akadémia növendéke, az U17-es válogatottban csapatkapitányi tisztséget betöltő Kern Martin volt, a 2006-os születésű középpályás 16 évesen, tíz hónaposan és húsz naposan mutatkozott be a honi első osztályban – összesen 41 utánpótláskorú magyar debütált. A kiírás legfiatalabb gólszerzője 17 évesen, tíz hónaposan és 27 naposan a ferencvárosi Lisztes Krisztián volt, a Mol Fehérvár elleni bemutatkozása alkalmával duplázott – megjegyzendő, összesen 39 gólt szereztek a reménységek.

Ami a kapusokat illeti, a legjobb teljesítményt az InStat Scout szerint a kispesti Dúzs Gellért nyújtotta, mérkőzésre vetítve 0.71 gólt kapott, hét bajnokin kapott szerepet, s ötször őrizte meg kapuját a góltól. A leghatékonyabban a paksi Simon Barnabás védett, a kaput eltaláló lövések 67 százalékát hárította, miközben egy büntetőt is hatástalanított. A legtöbb bravúr Hindrich Ottó nevéhez fűződik, a Kisvárda 25 bajnokin pályára lépő kapusa 19-szer mutatott be nagy védést az InStat szerint, és két tizenegyest is megfogott.

Az utánpótláskorúak közül a mezőkövesdi Kállai Kevin kezdett a legtöbbször (29), mérkőzésre vetítve a jobbhátvéd vívta a legtöbb párharcot (17). A Vasasban az FTC kölcsönjátékosaként szereplő Iyinbor Patrick nyújtotta a védők közül a legjobb teljesítményt az InStat teljesítmény-indexe alapján (216), továbbá 69 százalékban nyerte meg a védekező párharcait, fejpárbajainak a kétharmadát vívta meg sikerrel, s meccsekre vetítve hét labdát szerzett – minden téren övé a legjobb mutató. A Bp. Honvédban többnyire jobb oldali szárnyvédőként szerepeltetett Eördögh András nevéhez fűződik a meccsenkénti legtöbb sikeres szerelés (2.3), míg az ellenfél térfelén a kispesti Bocskay Bertalan szerzett a legtöbbször labdát (1.16).

Az idény első felét a DVSC-nél, a másodikat a Kecskemétnél töltő Horváth Krisztofernek és a felcsúti Gruber Zsombornak volt a legtöbb (nyolc-nyolc) kulcspassza. Bajnokinként a legtöbbet Iyinbor Patrick passzolt (42), és a legpontosabb is ő volt (89%). A legtöbb beadással Eördögh András próbálkozott (2), ám a leghatékonyabb Gruber Zsombor (42%) volt azok közül, akik legalább tízszer kísérleteztek.

A legtöbb gólt a kecskeméti Katona Bálint szerezte, a Ferencváros kölcsönjátékosa nyolcszor vette be az ellenfél kapuját, míg csapattársa, Horváth Krisztofer hatszor talált be – ezzel az övék volt az NB I-es kiírás legeredményesebb utánpótláskorú párosa. Ami utóbbi labdarúgót illeti, nem volt gond a lövőkedvével, meccsenként ugyanis átlagosan 2.1-szer próbálkozott – a legtöbb kaput eltaláló lövést mérkőzésre vetítve azonban Lisztes Krisztián jegyzi (0.78). S ha már a 18 éves tehetség: az adatelemző-rendszer számításai szerint az ő teljesítményindexe volt a legmagasabb az összes utánpótláskorút figyelembe véve, átlagos értéke 223 volt.

Így teljesítettek a legtöbb lehetőséget kapó utánpótláskorúak az NB I-es idényben​

(Kiemelt képünkön: Horváth Krisztofer vállalkozik cselre Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport)