UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-06-02 18:50

A legrosszabbkor jött a sérülés, Arsunkaev Muszának kérdéses az indulása az U20-as Eb-n

A Vasas SC U17-es vb- és Eb-ezüstérmes szabadfogású birkózója, Arsunkaev Musza (92 kg) remekül kezdte az U20-as éveit: a közelmúltban megszerezte első felnőttbajnoki címét, majd a saját korosztályban szabad- és kötöttfogásban is győzött az ob-n. Ám legutóbb, Bukarestben súlyos térdsérülést szenvedett, amely miatt veszélybe került az indulása a közelgő U20-as Európa-bajnokságon.

Minden előzetes várakozást felülmúlva tavaly Arsunkaev Musza két éremmel, méghozzá két ezüsttel zárta az U17-es birkózó-világversenyeket, miután az olaszországi világ- és a romániai Európa-bajnokságon is a döntőig menetelt a szabadfogásúak 92 kilós súlycsoportjában. A Vasas SC – dagesztáni és nigériai felmenők gyermekeként Magyarországon született – 18 éves fiatalja idén már egy korosztállyal feljebb bizonyíthat, és elsőévesként rögtön letette a névjegyét az U20-asok között is. Kezdésként mindkét hazai junior-válogatóversenyt megnyerte, majd az ausztriai Wolfurtban rendezett korosztályos nemzetközi viadalon sem talált legyőzőre. Ezt követően május első felében már a felnőttek között is megvillantotta képességeit: országos bajnoki címet szerzett a „nagyok" mezőnyében. Egy hétre rá pedig még kettővel megfejelte az ob-aranyak számát, miután a szabad- mellett kötöttfogásban is diadalmaskodott az U20-as magyar bajnokságon.

Szerencsére eddig egész jól halad az átmenet a juniorkorosztályban, úgy érzem, hamar megtaláltam a helyem az U20-asok között, főleg hazai szinten. Kifejezetten jól sikerültek a versenyek, jöttek az eredmények... egészen addig, míg legutóbb Bukarestben meg nem sérültem

– kezdte Arsunkaev az Utánpótlássportnak. 

Ugyanis a múlt hét végén Bukarestben véget ért Musza jó szériája, ötödikként zárt a korosztályos nemzetközi versenyen, ami különösen azért fájó, mert a romániai versenyen súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, miközben bő három hét múlva Spanyolországban kezdődik az U20-as Európa-bajnokság. 

„Jelen állás szerint úgy tűnik, elszakadt a meniscusom a térdemben, de ez még nem százszázékosan biztos, meg kell várnom az MRI-vizsgálat pontos eredményét.

A sérülés miatt jelenleg kérdéses az Eb-indulásom, de nagyon bízom benne, hogy ha az Eb-n végül esetleg nem is, az augusztus közepén esedékes világbajnokságon már mindenképpen ott lehetek.

Az angyalföldiek reménysége elmondta, a pillanatnyi nehézség ellenére sem csügged. A sérülés előtti sikerek, különösen a felnőtt magyar bajnoki cím hatalmas lendületet adott neki a továbbiakra.

Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megnyernem a felnőtt ob-t, mert ez nemcsak a felnőttek között, hanem összességében is az első aranyam volt, mivel a korábbiakban az utánpótlásban még egyszer sem jött össze a bajnoki cím

 – mondta Musza, aki nem sokkal később – a már említett módon – az U20-asok ob-ján pedig duplázott. – A súlyommal tudtunk játszani kicsit, így nem kellett sokat ledobnom ahhoz, hogy a szabadfogásúak 92 és a kötöttfogásúak 87 kilós versenyében is el tudjak indulni, és nagy örömömre végül sikerült mindkettőben győznöm. Elsősorban a klubom, a Vasas miatt indultam el kötöttfogásban, hogy minél több pontot gyűjtsek a csapatnak. Kifejezetten szeretem és élvezem ezt a fogásnemet is, sokszor megfordult már a fejemben, hogy idővel esetleg váltok, és szabadról kötöttfogásra térek át. Egyelőre még a szabadfogást kicsit jobban kedvelem. Meglátjuk, lehet ez idővel majd éppen fordítva lesz..."

(Kiemelt kép forrása: UWW/MBSZ)