UtánpótlásSport
2023. szeptember 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-06-02 13:30

Bögöly Gyula lett az MRSZ új elnöke

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) a Budapesten tartott éves küldöttgyűlésén Bögöly Gyulát választotta meg elnökének.

A kaposvári sportvezető, Bögöly Gyula egyedüli jelöltként indult a tisztségért. Elődje, Kersch Ferenc – aki tavaly szeptember óta irányította a szervezetet – áprilisban jelentette be, hogy május 31-i hatállyal lemond pozíciójáról és ügyvezető igazgatóként folytatja – számolt be az MTI.

Kersch nyitóbeszédében felelevenítette megválasztásakor tett ígéretét, miszerint ha találnak nála alkalmasabb jelöltet az elnöki tisztségre, akkor önként félreáll, tulajdonképpen most ez történt.

Ugyan a megválasztásom óta a TAO-keretet nem sikerült növelnünk, de a korábbi szintet sikerült tartanunk, amit sikerként értékelek

 – mondta a távozó elnök.

Kersch emellett pozitívumként jelölte meg, hogy az elmúlt hónapokban szponzori pluszbevételekhez jutott a sportág, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Szerencsejáték Zrt.-vel arról, hogy a cég külön, kiemelten támogassa a röplabdát. Jelezte, az M4 Sporttal is tárgyalnak a közvetítési jogdíjak emeléséről.

„Tavaly a férfiválogatott hazai pályán játszhatott az Európa-liga ezüst divíziójának négyes döntőjében, átalakítottuk a strandröplabda-támogatás struktúráját azzal a céllal, hogy legyen esélye kijutnia valamely párosunknak az olimpiára.

Idén U17-es Európa-bajnokságot és U19-es világbajnokságot rendezünk, a világ élvonalába tartozó olasz és szerb szövetséggel pedig együttműködési szerződésünk van

 – összegezte az elmúlt hónapokat Kersch, előretekintve az idei, magyarországi utánpótlás-világeseményekre is.

A leköszönő elnök után Ludvig Zsolt főtitkár elmondta, 2022 a kihívások éve volt, mivel hiába jutott túl a világ a pandémián, a világpolitikai helyzet miatt gazdaságilag komoly nehézségekkel szembesültek. Ennek ellenére a női válogatott újra kijutott az Európa-bajnokságra, az U17-es válogatott Eb-10. helyet szerzett, a magyar párosok ott voltak az összes korosztályos strandröplabda Eb-n, és egy világbajnoki kilencedik helyet is szereztek, továbbá az ülőröplabdások is komoly támogatásban részesültek, ugyanis nem titkolt cél, hogy a női válogatott ott lehessen a jövő évi párizsi paralimpián.

A női teremválogatottunk két versenysorozatban is indul a nyáron, a férfiaknál komoly fiatalítás kezdődött, míg az utánpótlásban nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az U18-as csapatunk ott lehet a júliusi, maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az EYOF-on

 – mondta a főtitkár.

A pénzügyi beszámolóban elhangzott, az MRSZ-hez beadott 157 TAO-programból 142-t már elfogadott az elnökség, amely két pályázatot utasított el. A klubok mintegy hatmilliárd forint támogatási kerettel számolhattak.

Utolsó napirendi pontként került sor az elnökválasztásra, és mivel a megadott határidőig nem érkezett elég érvényes jelölés, a küldöttgyűlés helyszínén kérdezték meg a résztvevőket, kit szeretnének jelölni. Bögöly Gyula neve ekkor vetődött fel, majd miután egyedüli indulóként felkerült a jelöltlistára, az 58 szavazóból 36-an igennel, nyolcan nemmel voksoltak, 14-en pedig tartózkodtak, így a kaposvári sportvezető ötéves elnöki mandátumot kapott.

Bögöly a szavazás után elmondta, szándékosan nem kezdett korteshadjáratot" és nem is ígérgetett semmit, mert csak olyat szokott megígérni, amit utána számon lehet kérni rajta. Kiemelte, öt éve lett az idén bajnoki címet nyert Fino Kaposvár SE férficsapatának elnöke, az elmúlt időszakban egy nagy bajban lévő klubot" folyamatos építkezéssel juttattak el Extraliga-aranyéremig és nézőrekordig. Hozzátette, a röplabdaszövetségben is hasonló építkezést szeretne.

Bögöly Gyula fia, Bögöly Gábor – akit a 2022/23-as évadban az Extraliga legjobbja röplabdázójának választottak – a somogyi együttes mellett a magyar válogatottnak is meghatározó játékosa.

(Kiemelt képen: Bögöly Gyula (jobbra) váltja Kersch Ferencet az MRSZ elnöki posztján Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)