UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-06-02 19:33

Kovács Alexandra nagyon biztató U18-as országos csúcsot gyalogolt

A 17 éves Kovács Alexandra U18-as csúcsot gyalogolt 5000 méteren és a korosztálya világranglistájának éléről várja a nyár megméretéseit.

A múlt hét végén ismét nagyszerű eredménnyel hívta fel magára a figyelmet a 17 éves gyalogló, Kovács Alexandra

A Kopp Békéscsabai AC ígérete az Ikarus BSE pályáján rendezett Budapest Open-Schulek Ágoston Emlékverseny 5000 méteres gyaloglóversenyén 22:30.99 perces idővel nyert, ezzel a saját egyéni csúcsából több, mint 46 másodpercet faragott,

és alaposan megjavította az U18-as országos rekordot is.  

Az eddig élő hazai csúcsot a korosztályban 22:46.79-cel Takács Júlia tartotta, aki 2006-ban Cartagenában érte el ezt az időeredményt. Nem mellesleg Urbanikné Rosza Mária tanítványa, Kovács Alexandra ezzel a teljesítménnyel

az U18-as világranglista első helyére került. 

 „Éreztem, hogy már nagyon jó formában vagyok, és az edzések is jól mentek az utóbbi időben, de sajnos az elmúlt versenyeken nem tudtam kihozni magamból mindent – mondja a sokra hivatott gyaloglólány. – Örülök, hogy most megmutatkozott, hogy mennyit dolgozunk az edzőmmel. A terveim között szerepelt, hogy megjavítom ezt az országos csúcsot, de az időeredménnyel magamat is megleptem. Azt gondoltam, hogy fokozatosan kerülök egyre közelebb az U18-as rekordhoz, de ez valóban nagy ugrás volt. Sokat segített, hogy felnőttmezőnyben mentem, és az edzőm is végig hitt bennem. Én is éreztem magamban az erőt. Remélem, hogy a folytatás is hasonlóan jól sikerül.” 

Kovács Alexandra az idei EYOF-ra is csúcsformában érkezne Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Alexandra egyébként már a benti megméretéseken is remekelt az év elején. A nyíregyházi fedett pályás felnőtt magyar atlétikai bajnokság legfiatalabb aranyérmese lett, majd a korosztálya fővárosi fedél alatti ob-ján U18-as csúcsot gyalogolt 3000 méteren. A reménység tavaly a jeruzsálemi U18-as Eb-n a dicséretes negyedik helyen zárt, a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) pedig bronzérmet szerzett 5 ezer méteren. Tette mindezt úgy, hogy példaértékű akaraterőről téve tanúbizonyságot, félperces büntetés után kapaszkodott vissza a dobogóra. Az idén júliusban Mariborban lesz az EYOF, amelyet Alexandra ismét bizakodva vár. 

„A legutóbbi versenyem után elégedetten jöttem le a pályáról, de mindig bennem van, hogy egyre jobb teljesítményt szeretnék nyújtani. Az EYOF-ra tavaly is nagy tervekkel mentem, és most ez az eredmény csak több önbizalmat ad, hogy még fényesebb éremért küzdjek.” 

(Kiemelt képünkön: Kovács Alexandra a tavalyi EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/Magyarock)