UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2023-06-03 15:58

Márton Viviana karnyújtásnyira volt a vb-éremtől

Mondhatni hajszálon múlott... Pontosabban egyetlen győzelmen az, hogy Márton Viviana végül lemaradt az éremről a tekvondósok bakui világbajnokságán.

A Madridban élő és spanyol klubban készülő, de a magyar nemzeti színekben versenyző Márton ikrek (pár perccel) fiatalabbika, Viviana úgy lépett tatamira szombaton, az azeri fővárosban zajló tekvondó-vb hatodik versenynapján, hogy „másolja” nővére hétfői szuperteljesítményét, amivel Luana az 57 kilósok kategóriájában – életük első felnőtt-vébéjén – meg sem állt a dobogó tetejéig. Diadalával pedig a magyar tekvondó első felnőtt női világbajnokává avanzsált – 17 éves létére... 

Az ismétlést Viviana a 62 kilósok súlycsoportjában szerette volna megvalósítani, és ennek megfelelően is kezdett az 54 versenyzőt felvonultató kategóriában.

A honi szövetség honlapjának beszámolója szerint a magyar lány villámrajtot vett, hiszen a svéd Nora Hogfeldtet fölényes biztonsággal intézte el a legjobb 32 közé jutásért, az első menetet 14–2-re, a másodikat 12–0-ra nyerve.  

Márton Viviana közel járt a vb-éremhez Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

A folytatásban a világranglistán harmadik kanadai Ashley Kraayeveld következett, akivel szemben 9–2-re hozta az első két percet, s a második ugyan észak-amerikai riválisáé lett (6–17), a döntő ütközetben azonban Viviana bizonyult jobbnak 12–9-re. A legjobb nyolc közé kerülésért a felnőttvilágbajnoki újonc magyar 10–7-re, utána pedig 16–4-re múlta felül a horvát Ivana Arelicet, s már csak egyetlen siker hiányzott, hogy a négy közé jusson, ezzel pedig biztos érmes legyen, ez azonban sajnálatos módon már nem adatott meg neki... 

Három győzelem után, a negyeddöntős párharcban tudniillik nagy és pontgazdag csatában ugyan, de alulmaradt 2–0-ra (elébb 18–10-re, a második menetben pedig 23–10-re) az üzbég Feruza Szadikovával szemben, így búcsúra kényszerült, s lemaradt a medálról. Jóval tapasztaltabb és idősebb ellenfele tavaly bronzéremmel zárt a világbajnokságon, múlt évi harmadik helye előtt pedig megnyerte a 2021-es Ázsia-bajnokságot, szóval nemzetközileg is magasan jegyzett alakja a sportágnak. Vivianának ugyanakkor bőségesen van még ideje akár a visszavágásra is, de arra még inkább, hogy Luanát követve, ő se adja alább a világbajnoki címnél.  

(Kiemelt képünkön: a 17 éves Márton ikrek, Luana (balra) és Viviana letették névjegyüket a felnőttek bakui világbajnokságán is Forrás: worldtaekwondo.org)