UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-06-08 09:02

Kocsis Luca néha önmagát is meglepi

A 18 éves sprinter, Kocsis Luca az idén több magyar csúcsot is megdöntött, és ha minden jól megy, az egyik legfiatalabb hazai résztvevője lesz az augusztusi, budapesti világbajnokságnak.

Az elmúlt hónapokban alig akadt olyan verseny, amelyen ha elindult, ne valamilyen országos csúccsal ért volna célba. A 18 éves sprinter,

Kocsis Luca villámgyorsan emelkedett a hazai atlétika legígéretesebb rövidtáfutói közé.

A Szolnoki MÁV SE-ben edződő reménység fedett pályán 60 méteren U23-as és U20-as (7.31), 200-on U20-as (23.80), szabadtéren 100-on (11.38) és 200-on (23.61) U20-as honi rekordot ért el (igaz, ez utóbbit nem sokkal később Sulyán Alexa 23.34-gyel megdöntötte). De ez még nem minden: Luca felnőttcsúcsból is kivette a részét a 4x100-as női váltó (43.58) tagjaként. 

– Fel tudod sorolni, hogy milyen versenyszámokban, korosztályban és mennyivel tartasz országos csúcsokat? 

– Igen, szerencsére azért még számon tudom tartani a rekordokat. Bár az biztos, hogy jó gyorsan történnek a dolgok... Néha még magamat is meglepem ezekkel az eredményekkel. 

– Mi a meglepő? 

– Az, hogy ilyen teljesítményekre vagyok képes. Természetesen terveztem a rekordok megjavítását, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar sikerül. Például a fedett pályás 7.31-gyel még nem az idén számoltam. Mondjuk, jövőre, vagy még egy évvel később tartottam reálisnak. Az edzőm, Varga Ádám sem számított rá. 

Kocsis Lucáé az idei legjobb európai U20-as eredmény 100 méteren Fotó: Ambrus László/Diákolimpia

– Az a 7.31 – az elmúlt 25 évben a legjobb idő, amely fedett pályán magyar női bajnoki címet ért 60 méteren – és a 100 méteren futott 11.38 is a leggyorsabb idei U20-as eredmény Európában. Ez a két idő tényleg kilóg a sorból? 

– Ha az európai ranglista elején látom magamat, az mindig örömmel és lelkesedéssel tölt el. Nagyon jó visszajelzés. Én is elgondolkodtam már azon, hogy melyik eredmény áll a szívemhez a legközelebb, de nem tudok dönteni, mert mindegyik különleges valamiért, hiszen az adott korosztályban még soha nem értek el ilyen időt. De van közöttük olyan, amelyik azért különösen kedves, mert a korábbi rekord nagyon hosszú ideig élt. 

– Minek tudod be ezeket a sikereket? 

– Leginkább annak, hogy mentálisan sokat léptem előre az utóbbi időben. Már sokkal magabiztosabban állok rajthoz és a gondolataimat is jobban össze tudom szedni. Rengeteget számított az is, hogy a felkészülésem során hét hetet tölthettem nagyon hasznos edzőtáborban. És persze az sem utolsó, hogy a futótechnikám javult, miközben látványosan erősödtem.  

– Az egyre jobb eredmények után az elvárás is nő a versenyzővel szemben. Ezt hogyan fogadod? 

– Folyamatosan tanulom és dolgozom rajta, hogy ne jelentsen gondot. Egyrészt magamban sem mindig könnyű feldolgozni az élményt, miután egy-egy kimagasló eredményt érek el. Másrészt tudom, hogy versenyről versenyre várják tőlem a jó teljesítményt. De ezt nem érzem nyomásnak, sokkal inkább motivál. Nem szeretnék nagyobb terhet magamra tenni annál, mint amennyit egészséges. 

– Úgy tűnik, hogy a hazai mezőny is elég erős ahhoz, hogy ne engedj ki... 

– Ez egy másik össztevő, amely sokat segít. Örülök, hogy többen is vannak, akikkel versenyezhetek és akikkel tudjuk húzni egymást. 

– Hol szeretnéd magadból a legtöbbet kihozni az idén? 

– A fő számom a 100 méter lesz, de azért 200-on is rajthoz állok még néhányszor. A korosztályomnak U20-as Eb-t rendeznek Jeruzsálemben, a 4x100-as női váltóval pedig gőzerővel készülünk a budapesti világbajnokságra. Még faragnunk kell az időnkből, de bizakodók vagyunk. Annál nagyobb motiváció nem kell, minthogy a saját hazádban vébén versenyezhetsz. Biztos vagyok benne, ennek már a lehetősége is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ilyen eredményeket értünk el az utóbbi időben. 

(Kiemelt képünkön: Kocsis Luca Fotó: Ambrus László/Diákolimpia)