UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-06-08 18:01

Mely NB II-es futballisták kelthették fel teljesítményükkel az élvonalbeli klubok érdeklődését?

A Merkantil Bank Liga idényének végeztével körbejártuk, megvizsgáltuk, mely NB II-ben szereplő futballisták ütöttek meg olyan szintet, ami felkelthette az OTP Bank Ligában szereplő egyesületek figyelmét.

A Merkantil Bank Liga végeztével érdemes áttekinteni, mely utánpótláskorú labdarúgók nyújtottak olyan teljesítményt, amellyel felkelthették az OTP Bank Liga csapatainak érdeklődését. Szerdai hír, hogy a Szombathelyi Haladás színeiben 15 bajnoki gólt szerző Molnár Rajmund "eladta magát", az MTK Budapest ugyanis egy évre kölcsönvette az NB II góllövőlistájának holtversenyben negyedik helyezettjét, akire a kék-fehéreknek előre rögzített feltételek mellett opciójuk van a játékjogának megvásárlására. Aligha lövünk mellé azzal, ha azt feltételezzük, nem a húszéves, Benficát megjárt középcsatár lesz az egyetlen, aki szintet tud lépni.

A DAC kötelébe tartozó Csinger Márknak akár még arra is lehet esélye, hogy megragadjon a dunaszerdahelyi egyesület első csapatában, ám nem zárható ki, hogy a következő évadban ismét az ETO FC Győr kölcsönjátékosaként vagy valamelyik élvonalbeli együttes színeiben láthatjuk, hiszen februári sérüléséig kiemelkedett a zöld-fehérek csapatából. Az olasz SPAL-nál nevelkedett középhátvéd képességeiről és vezéregyéniségéről sokat elárul, hogy húsz éves létére viselhette a csapatkapitányi karszalagot és a játéka is megütötte a kívánt szintet: az InStat adatelemző-rendszer szerint 89 százalékos pontossággal passzolt, 62 százalékban nyerte a párharcait, meccsenként hét labdaszerzése volt, akcióinak 85 százaléka volt sikeres. Ha bevethető, Gera Zoltán szövetségi edző az U21-es válogatottban rendre számít rá, nagy lehetőség rejlik benne.

Szintén belső védő Alaxai Áron, aki az előző évadot a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként az egyesület partnercsapatának számító Csákvárnál töltötte. A húszéves bekk harminc NB II-es bajnokin lépett pályára, az ősszel bemutatkozhatott az U21-es válogatottban is. A számok igazolják jó teljesítményét: párharcainak 64 százalékát megnyerte, fejpárbajainak 71 százalékát vívta meg sikerrel, meccsenként átlagosan 5.2-szer szerzett labdát, akcióinak 84 százaléka sikeres volt. Esetében kisebb az esély a klubváltása, de nem zárható ki, hogy ebben az esztendőben a PAFC első keretében veszik számításba kiegészítőemberként.

Az ígéretes középhátvédek táborát gyarapítja a húszéves Debreceni Ákos. A Paks saját nevelésű játékosa Siófokon töltötte kölcsönben az idényt, s alapember lett, csupán egy bajnokit hagyott ki a harmincnyolcból – azt is eltiltás miatt. Az U21-es válogatott kerettag az NB II-ben meggyőzően játszott, három gólt szerzett, egy gólpasszt adott, párharcainak 63 százalékát megnyerte, meccsenként átlagosan hétszer szerzett labdát, akcióinak 84 százaléka volt sikeres. Esetében is annak lehet valószínűsége, hogy a Paks számol vele a keretben, már csak azért is, mert a tavasszal az eredetileg középpálys Vas Gábor kényszerült sokszor a belső védő szerepkörébe.

Aligha marad a harmadosztályba alászálló Békéscsaba játékosa Czékus Ádám. A Ferencvárostól 2022 nyarán szerződtetett középcsatár tíz gólt szerzett pályafutása első NB II-es idényében. Erénye, hogy jól érkezik a labdára, egyérintésből is veszélyes, agresszív center, aki a védekezésből is kiveszi a részét. Bár még fejlődnie kell ahhoz, hogy megkapja az első osztályban a lehetőséget, nem lenne meglepő, ha egy élvonalbeli klub szerződtetné, majd kölcsönadná a másodosztályba, hogy további értékes tapasztalatokat szerezzen.

(Kiemelt képünkön: Csinger Márk (balra) Fotó: Földi Imre: Nemzeti Sport)